Χώροι

Χώροι

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει εγκαταστάσεις στο Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λαμία.

Δείτε τη θέση των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε χάρτη.

Εγκαταστάσεις στο Βόλο

Οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο είναι συγκεντρωμένες κυρίως σε τρία σημεία της πόλης: στην παραλία, στο Πεδίον του Άρεως και στο Φυτόκο Νέας Ιωνίας. Επιμέρους εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης.

Παραλιακό Συγκρότημα

Το παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου περιλαμβάνει το ανακαινισμένο κτίριο της καπναποθήκης Παπαστράτου και τα νέα κτίρια Δελμούζου και το Κτίριο 3. Tο κτίριο καπναποθήκης Παπαστράτου στο ανατολικό άκρο του λιμανιού του Βόλου, είναι ένα εμβληματικό κτίριο το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο αλλά για την ίδια την πόλη. Κτίστηκε το 1935 (δίπλα από το εν λόγω κτίριο υπήρχε μία ακόμη αποθήκη, η οποία κτίσθηκε το 1926 και κατεδαφίστηκε, στο σημείο όπου είναι σήμερα κτισμένο το κτίριο «Αλέξανδρος Δελμούζος».) Στο κτίριο της καπναποθήκης γινόταν η αποθήκευση και η μηχανική επεξεργασία του καπνού που περιλάμβανε την ύγρανση των καπνοδεμάτων, την επεξεργασία τους σε καπνόφυλλα, τον καθαρισμό και διαλογή τους, το χαρμάνισμα, το κοσκίνισμα, τη δεματοποίηση και τη διάθεσή του στο εμπόριο. Απασχολούνταν μέχρι 400 άτομα προσωπικό και στα δύο κτίρια.

Το 1985 αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ανακαινίστηκε και σήμερα στεγάζει τα γραφεία της Πρυτανείας και τις Διοικητικές Υπηρεσίες. Τα δύο άλλα κτίρια στεγάζουν το Κέντρο Δικτύων, την Υπηρεσία Εκδόσεων, και τα Τμήματα της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου.

Πεδίον του Άρεως

Οι εγκαταστάσεις στο Πεδίον του Άρεως στεγάζουν Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής. Το Πεδίο του Άρεως βρίσκεται στην είσοδο της πόλης από την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και είναι εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο/λεωφορείο ΚΤΕΛ και με τραίνο. Ο σταθμός του ΚΤΕΛ και ο σταθμός του ΟΣΕ είναι σε απόσταση 5 και 10 λεπτά με τα πόδια, αντίστοιχα, από το Τμήμα..

Το συγκρότημα του Πεδίου Άρεως αποτελείται αρχικά από τα κτίρια του πρώην εργοστασίου Παπαρήγα τα οποία ανακαινίστηκαν και από το νέο κτίριο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο κτίριο αυτό μετά την μετεγκατάσταση του Τμήματος Γεωπονίας στεγάζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Στο κτίριο του πρώην μηχανουργείου του εργοστασίου Παπαρήγα, που κτίστηκε το 1938 και ανακαινίστηκε από το Πανεπιστήμιο το 1990, στεγάζεται σήμερα το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Το ανακαινισμένο κτίριο του εργοστασίου Παπαρήγα (χυτήριο και αποθήκη πρώτης ύλης) στεγάζει σήμερα το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

Το κτίριο του Τμήματος Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι η πρώτη νέα κατασκευή στο Πεδίο του Άρεως. Κτίστηκε στα πλαίσια της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη στέγαση νέων τμημάτων και άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αγόρασε το 2001 οικόπεδο στη συμβολή των οδών Αθηνών και Σέκερη, στο οποίο ανεγέρθηκαν νέες εγκαταστάσεις, συνολικής επιφάνειας 3883,96τ.μ., για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Εγκαταστάσεις στο Φυτόκο

Οι τεράστιες παλιές καπναποθήκες του εργοστασίου Αδερφών Ματσάγγου, στεγάζουν σήμερα τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (στο Φυτόκο Νέας Ιωνίας). Πρόκειται για αξιοποίηση ενός κτιριακού αποθέματος, που το μέγεθός του προδίδει το μέγεθος της συγκεκριμένης καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα.

Συγκρότημα Ματσαγγου

Πρόκειται για ένα βιομηχανικό κτίριο του 1890, με μεγάλα ύψη και ανοίγματα, αλλά και πολλές επεκτάσεις και επεμβάσεις. Το 1940 ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα με 2.000 άτομα προσωπικό. Τμήμα του πρώην συγκροτήματος της καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου συνολικής επιφάνειας 3.975,78τ.μ. ανακαινίστηκε και στεγάζει το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκτός από το κτίριο Ματσάγγου (νέο κτίριο του τμήματος) χρησιμοποιεί και από το κτίριο του "Παλιού Γαλλικού Ινστιτούτου".

Το νέο κτίριο έχει επτά αίθουσες, εκ των οποίων οι έξι είναι μικρές, χωρητικότητας 60-70 θέσεων και μία μεγάλη αίθουσα με 132 θέσεις καθισμάτων. Επίσης έχει έξι εργαστήρια και 25 γραφεία καθηγητών, δύο γραφεία για τις γραμματείες.

Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο

Στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου στο κέντρο του Βόλου, συνολικής επιφάνειας 1.188,00τ.μ, στεγάζεται το αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Στο ίδιο χώρο στεγάζονται ποικίλες δράσεις μονάδων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπως η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Διατηρητέο Κτίριο Τσικρίκη

Το διατηρητέο τριώροφο κτίριο, σχεδόν απέναντι από το κεντρικό πανεπιστημιακό κτίριο της πρώην καπναποθήκης Παπαστράτου, αγοράστηκε το 1985 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είχε χτιστεί το 1929 ως κατοικία του βιομήχανου Γκλαβάνη, ενώ το 1955 μεταβιβάσθηκε στον οφθαλμίατρο Τσικρίκη, που εγκατέστησε οφθαλμολογική κλινική με χειρουργείο στον πρώτο όροφο και την κατοικία της οικογενείας του στο δεύτερο. Στο ισόγειο στεγάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα το Γαλλικό Προξενείο. Το 1982 το κτίριο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.

Παρουσιάζει πράγματι αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον ως αξιόλογο δείγμα της εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου. Είναι έργο του γνωστού αρχιτέκτονα των Αθηνών Αναστάσιου Μεταξά (1863 - 1937), που θεωρείται ο αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος της ύστερης κλασικιστικής περιόδου στην Ελλάδα.

Στον χώρο αυτό στεγάζονται υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, ενώ η Αίθουσα "Ιατρείο" του πρώτου ορόφου φιλοξενεί δημόσιες εκδηλώσεις του ιδρύματος.

Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου εδρεύει στην πόλη του Βόλου και από τον Μάιο του 2005 λειτουργεί στο πλήρως ανακατασκευασμένο κτίριο της πρώην Τράπεζας Αθηνών στο κέντρο της πόλης στη συμβολή των οδών Μεταμορφώσεως και Δημητριάδος. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως εμπορική αποθήκη και ως σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ Βόλου).

Το κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο Βόλο εγκαινιάστηκε την 9/4/2005 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και άρχισε να λειτουργεί κανονικά από την Τρίτη 19/4/2005.

Η Βιβλιοθήκη συστήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 1988, κατά το πρώτο ακαδημαϊκό έτος λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εξέλιξή της ακολούθησε κατά αντιστοιχία τα αναπτυξιακά βήματα του Ιδρύματος. Σημαντικό ρόλο, ωστόσο, στη συστηματική της οργάνωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών της έπαιξαν από τα μέσα της δεκαετίας του `90 τα αναπτυξιακά έργα που αναλαμβάνει.

Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή

Το "Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή" (ΛΚΚΜ) περιήλθε στην κατοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με δωρεά της οικογένειας του λαογράφου Κίτσου Μακρή (1917-1988), μετά το θάνατό του και σύμφωνα με δική του επιθυμία. Από το 1997 λειτουργεί ως Παράρτημα της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΒΙΚΕΠΠΘ) με κύριο στόχο να προσφέρει οργανωμένη πρόσβαση στη συλλογή του λαογράφου.

Το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή κτίστηκε το 1955 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αργύρη Φιλιππίδη. Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία εμβαδού 180 τ.μ., που διατηρεί στοιχεία της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Σε όλους τους χώρους του σπιτιού είναι εμφανής η "σφραγίδα" του Κίτσου Μακρή σε τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και οροφογραφίες με κορυφαία τη μεγάλη φρίζα του καθιστικού, που ταξιδεύει τον επισκέπτη στα χωριά του Πηλίου, όπως φαίνονται από τον Παγασητικό. Στο ισόγειο βρίσκεται η λαογραφική συλλογή, το γραφείο του λαογράφου και ο χώρος του καθιστικού, ενώ στον όροφο τα υπνοδωμάτια και οι χώροι υγιεινής.

Ο χώρος του γραφείου, μικρός μα γεμάτος από βιβλία, φωτογραφίες και ενθυμήματα, υπήρξε ο αγαπημένος χώρος δουλειάς και δημιουργίας του λαογράφου, γι' αυτό και επιλέχτηκε να διατηρηθεί το ύφος και ο χαρακτήρας που τού είχε δώσει ο ίδιος ο Κίτσος Μακρής.           

Ο χώρος του καθιστικού έχει τη μορφή Πηλιορείτικου δοξάτου με την ξυλόγλυπτη τοξοστοιχία και τις αριστουργηματικές ξυλόγλυπτες οροφές του 18ου αιώνα από το σπίτι του Μπαντή στη Δράκεια, που έχει κατεδαφιστεί. Στη φρίζα του καθιστικού απεικονίζεται ο Βόλος και το Πήλιο, ζωγραφισμένα από το λαογράφο. Εκεί βρίσκεται και η βιτρίνα, που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Κίτσου Μακρή και περιλαμβάνει προσωπικά του αντικείμενα, εικόνες από τη ζωή του, το συγγραφικό του έργο και τις τιμητικές του διακρίσεις.

Φοιτητική Εστία – Λέσχη

Στη συμβολή των οδών 2ας Νοεμβρίου και Βερναρδάκη στεγάζεται σήμερα η φοιτητική λέσχη και εστία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνολικής επιφάνειας 2080,00 τ.μ. Αποτελεί εγκατάσταση που παλιά φιλοξενούσε την κλινική «Λητώ».

Κίτρινη Αποθήκη

Η σύγχρονη ιστορία της «Κίτρινης Αποθήκης» στη συμβολή των οδών Βασσάνη και Γαζή, μαρτυρά την παλαιά δαιδαλώδη ιστορία του κτιρίου. Η Κίτρινη Αποθήκη χρησιμοποιήθηκε ως τόπος φυλάκισης, βασανιστηρίων και θανάτωσης εκατοντάδων αγωνιστών, από τον Μάρτιο του ’44 μέχρι την απελευθέρωση.

Η Κίτρινη Αποθήκη αποκτά και πάλι ζωή καθώς ξεκινούν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασής της, όπου θα στεγαστεί το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, Ιάσων.

Σημαντική παράμετρος του έργου είναι η μετατροπή τμήματος του ισογείου και του υπογείου σε εκθεσιακό χώρο μνήμης του ιστορικού αυτού τοποσήμου της πόλης.

Τεχνική Υπηρεσία – Οικία Κάβουρα

Η Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου στεγάζεται στο ανακαινισμένο πρώην κτίριο Καβούρα στη διασταύρωση των οδών Τ. Οικονομάκη και Γαμβέτα στο κέντρο της πόλης. Το κτίριο αυτό αποτελούσε οικία της οικογένειας Καβούρα.

Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο – Παλαιά Μονή Πάου

Το παλαιό μοναστήρι του Αγ. Νικόλαου που ανακατασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά την παραχώρησή του σε αυτό από την Κοινότητα Αργαλαστής λειτουργεί σαν συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο. Το συγκρότημα  που αποτελείται από τον αύλειο χώρο,  δωμάτια 8 δίκλινα και 1 τετράκλινο (+χώρο εστίασης και χώρο αναμονής), αίθουσα διαλέξεων χωρητικότητας 25 ατόμων, αίθουσα συναντήσεων χωρητικότητας 20 ατόμων και ένα μικρό εκθεσιακό χώρο, περιβάλλεται από μια έκταση 600 στρεμμάτων ενώ στο εσωτερικό του διατηρείται ένας ναΐσκος του 18ου αιώνα με εξαιρετικές τοιχογραφίες.

Το συγκρότημα που είναι επισκέψιμο, είναι πλήρως εξοπλισμένο και λειτουργεί όλον τον χρόνο και φιλοξενεί θερινά σχολεία και μικρές ομάδες εργασίας καθώς και το Μουσικό Φεστιβάλ Πάου. Διατίθεται τόσο στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσο και σε φορείς και ομάδες εκτός του Π.Θ, που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- για την διοργάνωση σεμιναρίων, συναντήσεων εργασίας και γενικότερα επιστημονικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς το φυσικό κάλλος, η διαθέσιμη υποδομή και η τοποθεσία του το καθιστούν ένα φιλόξενο καταφύγιο και ένα πρόσφορο χώρο για τη υλοποίηση τέτοιου είδους δράσεων.

Το συγκρότημα λειτουργεί όμως και σαν χώρος φιλοξενίας πανεπιστημιακών,  ερευνητών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που επιθυμούν να μείνουν σε αυτό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, καθώς το οίκημα και ο περιβάλλον χώρος  του προσφέρουν ιδανικές συνθήκες εργασίας.

ΑΛΛΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ:

Εγκαταστάσεις Επιτροπής Ερευνών

Το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του. Τα εργαστήρια και οι βιομηχανικοί χώροι έχουν αναστηλωθεί και αποτελούν σήμερα σπάνιο δείγμα ανάχρησης βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο. Το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας ιδρύθηκε το 1926 από τους αδερφούς Τσαλαπάτα. Η συνολική έκτασή του ανέρχεται σε 22.000 τ.μ. Στο εργοστάσιο αυτό κατασκευάζονταν ποικίλοι τύποι πλίνθων και κεράμων. Απασχολούσε στην ακμή της λειτουργίας του 250 άτομα. To Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα τερμάτισε τη λειτουργία του τo 1978. Δεν αποτελεί ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου, ωστόσο στεγάζονται στο χώρο υπηρεσίες του και συγκεκριμένα η Επιτροπή Ερευνών καθώς και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κτίριο Δεληγιώργη

Το κτίριο Δεληγιώργη, συνολικής επιφάνειας 1.800,00τ.μ., βρίσκεται στο κέντρο του Βόλου και στεγάζει το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών.

Αγρόκτημα του Π.Θ. στο Βελεστίνο

Το αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των φοιτητών καθώς και για την έρευνα που διεξάγεται από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το αγρόκτημα βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Βελεστίνου, Μαγνησίας (39ο2΄ Βόρειο Γεωγραφικό Πλάτος, 22ο45΄ Ανατολικό Γεωγραφικό Μήκος) και σε υψόμετρο 70m από την επιφάνειας της θάλασσας. Καλύπτει έκταση 150 στρεμμάτων και καλύπτει τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μελών του Τμήματος.

Μέρος της έκτασης του αγροκτήματος καλύπτεται από κτιριακές εγκαταστάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, συγκρότημα κτιρίων για τη φιλοξενία φοιτητών, εργαστηριακές εγκαταστάσεις και χώροι αποθήκευσης και συντήρησης γεωργικών μηχανημάτων.

Στις κτιριακές εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται και τα παλαιά κτήρια τα οποία καλύπτουν ανάγκες στέγασης του προσωπικού του αγροκτήματος κατά τη διάρκεια της ημερήσιας εργασίας τους. Οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις καλύπτουν έκταση 2,5 στρεμμάτων περίπου.

Το υπόλοιπο μέρος της έκτασης του αγροκτήματος καλύπτεται από οπωρώνες και λοιπών καλλιεργειών. Οι οπωρώνες καταλαμβάνουν έκταση 10 στρεμμάτων περίπου. Η έκταση αυτή καλύπτεται κυρίως από μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές και ελιές ενώ υπάρχει και ένας αριθμός κωνοφόρων δέντρων. Η έκταση που απομένει καλύπτεται από φυτά μεγάλης καλλιέργειας, κηπευτικά και καλλωπιστικά.

Ο εξοπλισμός του αγροκτήματος περιλαμβάνει δύο σύγχρονους μετεωρολογικούς σταθμούς καθώς και γεωργικούς ελκυστήρες με όλα τα παρελκόμενα εργαλεία κατεργασίας του εδάφους. Στον εξοπλισμό αυτό συμπεριλαμβάνεται και μικρή θεριζοαλωνιστική μηχανή για πειραματικά τεμάχια.

Η έρευνα που πραγματοποιείται στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι πολυδιάστατη.

Εγκαταστάσεις στη Λάρισα

Οι εγκαταστάσεις στη Λάρισα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και στα περίχωρα. Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης συμπεριλαμβάνουν κτίρια των Τμημάτων Ιατρικής και Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας. Στα περίχωρα της πόλης βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Συγκρότημα Βιόπολις (συγκρότημα στο Μεζούρλο)

Συνολική επιφάνεια οικοπέδου 90.000τ.μ. και κτιρίων 25.254,38τ.μ. (Ιατρική και Βιοχημεία)

Κτίριο πρώην Κλινικής Κατσίγρα (κέντρο πόλης)

Οι εγκαταστάσεις του Τμήματος της Ιατρικής, που περιλαμβάνουν εργαστήρια προκλινικών μαθημάτων, αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, διοικητικές υπηρεσίες, βρίσκονται στο νέο κτίριο του Τμήματος στη περιοχή Βιόπολις, επιφάνειας 25254,38 τ.μ., δίπλα από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ) και στο κτίριο της ανακαινισμένης πρώην Κλινικής Κατσίγρα, επιφάνειας 2960 τ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας διαθέτει 700 κλίνες και λειτουργεί από το 1998 σε σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα όρια της πόλης. Στο νοσοκομείο γίνεται η κλινική άσκηση των φοιτητών.

Συγκρότημα Γαιόπολις

Το συγκρότημα Γαιόπολις εκτείνεται σε έκταση 1200 περίπου στρεμμάτων και έχει κτίρια συνολικής επιφάνειας περίπου 62.000,00τ.μ. και βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. δυτικά του κέντρου της πόλης, δίπλα στη Π.Ε.Ο Θεσσαλίας -  Τρικάλων.

Στο συγκρότημα Γαιόπολις βρίσκεται το παράρτημα του γραφείου του Πρύτανη για τη πόλη της Λάρισας, τα τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας καθώς και τα τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών που εδρεύουν στη Λάρισα. Το Κτίριο Γαιόπολις  διαθέτει επίσης μεγάλο αμφιθέατρο τελετών και σύγχρονη Βιβλιοθήκη.

Στο πολυδύναμο κτιριακό συγκρότημα στεγάζεται σύγχρονα οργανωμένο συνεδριακό κέντρο και φοιτητικό εστιατόριο. Το εστιατόριο έχει δυνατότητα σίτισης 3500 περίπου σπουδαστών ημερησίως.

Περιλαμβάνει επίσης συγκρότημα φοιτητικών εστιών με 8 ανεξάρτητα κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν κλειστό γυμναστήριο 900 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένο με κερκίδες 400 θέσεων, 39 όργανα μυϊκής ενδυνάμωσης στο υπόγειο του κλειστού γυμναστηρίου 400 τ.μ., αποδυτήρια ανδρών/γυναικών, δύο αίθουσες γραφείων, ιατρείο, αποδυτήρια διαιτητών, αίθουσα χορού 100 τ.μ., αίθουσα πολεμικών τεχνών 55 τ.μ., υπαίθρια γήπεδα αθλοπαιδιών (ποδοσφαίρου, 2 καλαθοσφαίρισης, 2 πετοσφαίρισης, 2 αντισφαίρισης).

Το συγκρότημα Γαιόπολις διαθέτει αγρόκτημα που εξυπηρετεί τις ανάγκες εργαστηρίων και περιλαμβάνει φυτείες και εγκαταστάσεις με αγροτικά ζώα (βοοειδών – αιγοπροβάτων – χοίρων- πτηνών).

Εγκαταστάσεις στη Καρδίτσα

Συγκρότημα του Τμήματος Κτηνιατρικής

Το συγκρότημα του Τμήματος Κτηνιατρικής βρίσκεται στο τέρμα της οδού Τρικάλων. Αποτελείται από το κεντρικό κτίριο του Τμήματος, το κτίριο της Βιβλιοθήκης που συμπεριλαμβάνει και αμφιθέατρα, και τα κτίρια των Κλινικών και Εργαστηρίων.

Εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας

Εγκαταστάσεις κτιρίων περίπου 11.800,00τ.μ. που βρίσκονται σε οικόπεδο περίπου 47.000,00τ.μ. (κοντά στις εγκαταστάσεις της Κτηνιατρικής). Εκεί στεγάζονται τα τμήματα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας και Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.

Εγκαταστάσεις στη Νευρόπολη Καρδίτσας

Προκατασκευασμένοι ξύλινοι οικίσκοι, συνολικής επιφάνειας 100τ.μ. για τις ανάγκες του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 10.058,39τ.μ. στο Δ.Δ. Νευρόπολης (Νεοχώρι – Φτέρη).

Εγκαταστάσεις στα Τρίκαλα

Εγκαταστάσεις στις Καρυές

Το T.Ε.Φ.A.A. αρχικά στεγάστηκε στις εγκαταστάσεις του Πάρκου Ματσόπουλου και τον Ιούλιο του 1999 μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις των Καρυών. Οι εγκαταστάσεις των Καρυών απέχουν 4 περίπου χλμ. από το κέντρο της πόλης. Για να φτάσετε στις Καρυές, ακολουθήστε την οδό Καρδίτσης (έξοδος της πόλης προς την Καρδίτσα) και στρίψτε δεξιά στη διασταύρωση για τα Μεγάλα Καλύβια. Η συνολική επιφάνεια των εγκαταστάσεων στις Καρυές είναι 6.087,72 τ.μ. και σε αυτές περιλαμβάνονται: αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και αμφιθέατρο) σε οικόπεδο συνολικής έκτασης περίπου 150.000,00τ.μ.

Εγκαταστάσεις πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας

Οι εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας στα Τρίκαλα βρίσκονται στην περιοχή Μπάρα, σε απόσταση 700 μ. περίπου βόρεια  του κέντρου της πόλεως, δυτικά της εθνικής οδού Τρικάλων - Καλαμπάκας – Ιωαννίνων. Περιλαμβάνουν προσφάτως ανακαινισθέν τριώροφο οικοδομικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας ορόφων 4400τ.μ., στο μέσον ευρύχωρου αύλειου χώρου. Το κτίριο διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, γραφεία και βοηθητικούς χώρους. Εκεί στεγάζεται και το παράρτημα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης για τη πόλη των Τρικάλων. Σε αυτό το κτίριο στεγάζεται το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας.

ΛΑΜΙΑ

Τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών φιλοξενούνται στο κτίριο της παλιάς Ακαδημίας της Λαμίας που βρίσκεται στην περιοχή Γαλανέικα στην οδό Παπασιοπούλου 2-4. Το κτίριο φιλοξενεί τις γραμματείες των τμημάτων, τα γραφεία καθηγητών, αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια.

Για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς έχουν κατασκευαστεί σύγχρονοι, λειτουργικοί διδακτικοί χώροι. Πρόκειται για τέσσερις άνετες αίθουσες εξοπλισμένες με εποπτικά μέσα τελευταίας τεχνολογίας, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διδασκαλίας και να φιλοξενήσουν επιστημονικές συναντήσεις.

Διαθέτει σήμερα επαρκώς εξοπλισμένα εκπαιδευτικά εργαστήρια με δίκτυο υπολογιστών που παρέχουν προηγμένες υπηρεσίες τηλεματικής και υποστηρίζουν με τον πλέον σύγχρονο τρόπο τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των φοιτητών.

Στο κτίριο υπάρχουν ακόμη πέντε γραφεία διδακτικού προσωπικού τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των διδασκόντων.

Εγκαταστάσεις πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο 3ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού Λαμίας – Αθηνών σε έκταση 64.697,20τ.μ. Υπάρχουν έξι ανεξάρτητα κτίρια συνολικής επιφάνειας 14.079,00τ.μ. Περιλαμβάνονται κτίρια αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηρίων, διοικητήριο, βιβλιοθήκη και κτίρια γραφείων. Στο γήπεδο υπάρχει και πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

Γειτονικά με το παραπάνω οικόπεδο βρίσκεται αγροτεμάχιο έκτασης 26.614,00τ.μ.