Πολιτιστικές Ομάδες

Πολιτιστικές Ομάδες

Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τα Μουσικά Σύνολα του Π.Θ. ( Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης και Οργανικά Σύνολα) ιδρύθηκαν με στόχο τη μουσική καλλιέργεια των φοιτητών μέσα από τη βιωματική προσέγγιση της μουσικής (πραγματοποίηση συναυλιών, εκδόσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών).

Οι μουσικές αναζητήσεις στηρίζονται στη συλλογική δράση και λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας με φορείς και ιδρύματα της πόλης αλλά και με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ποικίλα είδη μουσικής συμπλέκονται στα προγράμματα των παρουσιάσεων και φέρνουν κοντά φοιτητές από διαφορετικά τμήματα του Π.Θ. 

Την επιμέλεια των παραπάνω δράσεων, τη μουσική εμψύχωση και τη φωνητική διδασκαλία έχει η μουσικοπαιδαγωγός , ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Μαρία Θωίδου, μέλος ΕΕΠ, υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Υπό την καθοδήγηση της εισηγήτριας Μαρίας Θωίδου και σε συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς έχουν εκδοθεί 4 cd, σε παραγωγή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης του Π. Θ.

“Ο κόσμος σου να είμ’ εγώ” Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι (2013)
Ομάδα φωνητικής έκφρασης και μικρό οργανικό σύνολο.
Συνοδεία Θόδωρος Κοτεπάνος

«Η φάρσα του Άη Βασίλη» Μουσικό παραμύθι της Μαρίας Αναστασίου (Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων), σε μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη (2014) - Ομάδα Φωνητικής έκφρασης

«Ματωμένος γάμος και πέντε ακόμη τραγούδια» του Μάνου Χατζιδάκι.(2015)
Ομάδα Φωνητικής έκφρασης σε συνεργασία με την Ομάδα Μουσικής Παιδαγωγικής- μουσική διδασκαλία Π. Κανελλόπουλος, Αν. Καθηγητής ΠΤΠΕ
Συνοδεία στο πιάνο Δ. Μπουζάνης, Θ. Κοτεπάνος, Φιλική συμμετοχή Ηλίας Λιούγκος 

« Φέρε μαζί σου χρόνο» (2016) Τραγούδια σε στίχους Άλκη Αλκαίου 
Ομάδα Φωνητικής έκφρασης. Ενορχήστρωση και συνοδεία στην κιθάρα Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Φιλική συμμετοχή Σωκράτης Μάλαμας.

Τα Μουσικά Σύνολα έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους στη Γερμανία (Βερολίνο, Μπράουνσβαϊγκ) και την Κύπρο (Λευκωσία) καθώς και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ξάνθη, Λάρισα, κτλ.(Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μπενάκη, Στούντιο C της ΕΡΤ, Φεστιβάλ Ξάνθης, Μουσικό Χωριό, Φεστιβάλ Χόρτου, Φεστιβάλ Πάου, κτλ).

Επίσης έχουν συνεργαστεί με πολλούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς όπως το Ίδρυμα Ανηλίκων Βόλου, το Γηροκομείο Βόλου, τις Φυλακές Κασαβέτη, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις Φυλακές Λαρίσης, το 5ο Λύκειο Βόλου, το Ορφανοτροφείο Βόλου, τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Αγίου Λαυρεντίου, το Σύλλογο Χορού Puerto del Tango, το Ραδιοφωνικό Σταθμό της ΕΡΤ Βόλου, την Εστουδιαντίνα Νέων Βόλου κτλ.

Επίσης έχουν συμπράξει με το Δήμο Βόλου, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (τμήμα Μουσικής Επιστήμης και τέχνης), τις Εκδόσεις «Ανάπλους», το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Rotary club Braunschweig και το Γυμνάσιο Martino Katharineums Braunschweig.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων που έχουν πραγματοποιηθεί, οι φοιτητές αλλά και οι πολίτες του Βόλου έχουν έρθει σε επαφή με αξιόλογους καλλιτέχνες και διανοούμενους όπως:

Θόδωρος Κοτεπάνος, Μανόλης Ανδρουλιδάκης Δημήτρης Μυστακίδης, Ηλίας Λιούγκος, Σωκράτης Μάλαμας, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Μπουζάνης, Κώστας Αναστασιάδης, , Νένα Βενετσάνου, Θεοδώρα Αθανασίου, Θύμιος Ατζακάς,Δήμος Βουγιούκας, Χρήστος Τζιτζιμίκας, Γιάννης Ζαρίας, Μαρία Σίμογλου, Βασίλης Κοκκώνης, Λιζέτα Καλημέρη, Haig Yazdjian, Ziad Ratzab, Μαρία Λούκα, Σοφία Καγιά, Μουσικό σχήμα «Ίαμβος», Αγαθή Δημητρούκα, Δάφνη Φιλίππου,Μιχάλης Πιερής. 
Εδώ και τρία χρόνια, μέλη και συνεργάτες των Μουσικών Συνόλων, υποστηρίζουν με εθελοντισμό το Φεστιβάλ Πάου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (paoufestival.weebly.com)

Αν ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε τη μουσική μέσα από την επικοινωνία και τον αυτοσχεδιασμό, τη φωνητική έκφραση και την κίνηση, αν η μουσική για σας είναι ένας τρόπος να δείτε διαφορετικά τη ζωή, τότε τα Μουσικά Σύνολα σας περιμένουν.

Οργάνωση μουσικών εκδηλώσεων, δημιουργία cd αλλά και συμμετοχή σε φεστιβάλ, συνεργασία με διάφορους φορείς της πόλης αλλά και με άλλα πανεπιστήμια καθώς και μουσικές εκπομπές, μουσικά σχήματα, προσέγγιση διαφόρων ειδών μουσικής μέσα από σεμινάρια με καταξιωμένους μουσικούς. Αυτά είναι λίγα  απ’ όσα γίνονται στα Μουσικά Σύνολα.

Φωνητική διδασκαλία, εμψύχωση, επιμέλεια εκδηλώσεων

Μαρία Θωίδου
Mέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Email: maria [at] music-village [dot] gr

 

Χορωδία Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η Χορωδία του Π.Θ. ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό την ανάδειξη και εξοικείωση με τη μουσική πολυφωνία μέσα σε διαφορετικά είδη μουσικής.

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες της χορωδίας αναπτύσσονται τόσο εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και εκτός πανεπιστημίου, με συμμετοχές και συμπράξεις σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ, παραστάσεις και συναυλίες.

Τη καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία έχει ο μουσικός Νικόλαος Χιώτογλου, Διπλωματούχος Μαέστρος της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, η Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 εκδηλώσεις κορυφαίες εκ των οποίων είναι οι εξής:

  • Σειρά συναυλιών με τον τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα και το Μουσικό Σύνολο «Ρυθμός» στον Βόλο, τη Λάρισα, τη Λιβαδειά και τη Λαμία (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2016).

  • Συμμετοχή στις συναυλίες της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στο Θερινό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη», στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ και στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, στα πλαίσια της στήριξης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παιδιών – ΕΛΕΠΑΠ (Μάιος 2017 και 2018).

  • Συναυλία με την τραγουδίστρια Γλυκερία και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» (Ιούλιος 2017).

  • Σειρά συναυλιών με τον τραγουδιστή Γιάννη Κότσιρα και το Μουσικό Σύνολο «Ρυθμός» στον Βόλο, την Αλεξάνδρεια, τη Θεσσαλονίκη, τα Φάρσαλα, τη Λάρισα, τη Λιβαδειά, τη Λαμία (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2018).

  • Συμμετοχή στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης στα πλαίσια της απονομής του χρυσού μεταλλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου και αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Π.Θ. (Μάιος 2018).

  • Συναυλία με τον τραγουδιστή και συνθέτη Διονύση Σαββόπουλο και το Μουσικό Σύνολο «Ρυθμός» στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» (Ιούλιος 2018).

  • Συναυλία με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη στα πλαίσια παρουσίασης των κομματιών της παράστασης «Σμύρνη μου Αγαπημένη» (Σεπτέμβριος 2018).

  • Συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα και την Εστουντιαντίνα με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη στα πλαίσια εορτασμού των 20 χρόνων ίδρυσης της ορχήστρας (Σεπτέμβριος 2018).

Στις ήδη προγραμματισμένες εμφανίσεις και συμμετοχές της χορωδίας, περιλαμβάνονται οι παραστάσεις σε 13 Αρχαία Θέατρα της Ελλάδος μαζί με τον μουσικοσυνθέτη και δημιουργό Γιώργο Ανδρέου, στο έργο του «Ναύς των Ονείρων», η συμμετοχή σε αφιερωματική παράσταση για τον Μάνο Ελευθερίου στο Ηρώδειο (με τραγουδιστή τον Γιάννη Κότσιρα), η συμμετοχή της σε cd του συνθέτη δημιουργού Ανδρέα Κατσιγιάννη, με περιεχόμενο τραγούδια για τους Ίωνες και την Ιωνία, συναυλία με τον καλλιτέχνη Αλκίνοο Ιωαννίδη, συμμετοχή σε παραστάσεις με την Λίνα Νικολακοπούλου και συμμετοχή σε θερινές συναυλίες ανά την Ελλάδα με την Ορχήστρα «Εστουντιαντίνα» και τον Μαέστρο της Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Ακροάσεις για τη συμμετοχή στη Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνεχίζονται και μπορείτε να ενημερωθείτε γι’ αυτές, μέσω των παρακάτω συνδέσμων: 

Νίκος Χιώτογλου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Χορωδίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

nchiotoglou [at] uth [dot] gr ()

chorodia [at] uth [dot] gr ()

 

yUTH-Radio

Στο Πανεπιστήμιο λειτουργεί web radio με την ονομασία yUTH-Radio. Ο σταθμός λειτουργεί από το 2013 και φιλοξενείται στον Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος  Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στη λειτουργία του σταθμού συμμετέχουν φοιτητές και φοιτήτριες από όλα τα τμήματα και τις σχολές του Π.Θ., καθώς και οποιοδήποτε ακαδημαϊκό μέλος του πανεπιστημίου επιθυμεί. Οι εκπομπές του σταθμού απευθύνονται κυρίως στην φοιτητική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό, ενώ παράλληλα, υποστηρίζονται και προωθούνται οι εκδηλώσεις και οι δράσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Υπεύθυνος για τη λειτουργία του είναι ο κ. Ηλίας-Μάριος Χαλιαμάλας.
Ιστότοπος: yuth-radio.com