Καλλιτεχνικές Ομάδες

Καλλιτεχνικές Ομάδες

Θεατρική ομάδα 

Η Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 'Τρίτος Όροφος' δίνει την ευκαιρία στους/στις φοιτητές/τριες να γνωρίσουν την τέχνη του θεάτρου, να δουλέψουν ομαδικά και να ανακαλύψουν τις εκφραστικές τους δυνατότητες με όχημα το θεατρικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό. Η ομάδα έρχεται σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου μέσα από ασκήσεις παιχνίδια και τεχνικές ενώ οι συμμετέχοντες/ουσες ενθαρρύνονται να εξασκήσουν το σώμα, τη φωνή, το λόγο ως εκφραστικά μέσα και εργαλεία σε αυτή την δημιουργική εμπειρία.

Κάθε χρόνο η ομάδα επιλέγει, διασκευάζει ή συνθέτει τα έργα που θα παρουσιάσει στην Πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο (συνηθίζεται να παρουσιάζεται μια παιδική παράσταση στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Πανεπιστημίου και μια για το ευρύτερο κοινό πριν το καλοκαίρι). Η ομάδα δουλεύει συλλογικά  και διερευνητικά, με την καθοδήγηση της σκηνοθέτη/θεατροπαιδαγωγού και  ενθαρρύνεται να προτείνει και να εξερευνά με αυτοσχεδιασμούς το υλικό για την τελική παράσταση. Τα μέλη της ομάδας (πάνω από 60 τα τελευταία χρόνια) καλούνται να συμμετέχουν σε  όλες τις φάσεις της δημιουργίας μιας θεατρικής παράστασης, από τη διασκευή/συγγραφή του έργου μέχρι τη σκηνογραφία, τη μουσική, τα κοστούμια, το φωτισμό ενώ ενθαρρύνονται οι συνεργασίες π.χ. με τα Μουσικά Σύνολα για την μουσική, με το τμήμα Αρχιτεκτονικής για τα σκηνικά, με το Τμήμα Ενδύματος του ΙΕΚ Δήμου Βόλου για τα κοστούμια, κ.ο.κ.

Το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζεται στην Πανεπιστημιακή κοινότητα άλλα και εκτός αυτής (συμμετοχή στη Διεθνή Πανεπιστημιάδα Σερρών, περιοδεία στις ‘πόλεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας’, επισκέψεις και παρουσιάσεις στις φυλακές Κασσαβέτειας, παραστάσεις σε κεντρικά  θέατρα της πόλης, σε σχολεία κ.α.).

Παράλληλα, λειτουργεί και η Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η οποία σχεδιάζει και διοργανώνει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα και επισκέψεις σε δομές όπως το Κέντρο στήριξης Ρομά Αλιβερίου, το Ορφανοτροφείο Βόλου, τα σχολεία στα απομακρυσμένα χωριά του Πηλίου, οι φυλακές Βόλου κ.α.

Τα τελευταία δύο χρόνια και καθώς οι δια ζώσης θεατρικές συναντήσεις δεν ήταν παρά ελάχιστα εφικτές, ο ‘3ος Όροφος’  δραστηριοποιήθηκε στην δημιουργία και παραγωγή ταινιών, μικρού και μεγάλου μήκους, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να παραμείνουν δημιουργικοί και να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της τέχνης του σινεμά. Καρπός αυτών των προσπαθειών είναι και η ‘Εργαστηριακή Κινηματογραφική Ομάδα ’24 Καρέ’ που συστάθηκε για τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου αλλά συνεχίζει τη δράση της εμβαθύνοντας στην τέχνη και τις τεχνικές του κινηματογράφου, αυτόνομα αλλά και σε στενή συνεργασία με τον ‘Τρίτο Όροφο’.

 

Τα έργα μας online:

Έυημερία Νάρκη’           https://youtu.be/80qM2vVD2ks

Ένα δυστοπικό έργο γραμμένο από τους φοιτητές που προσεγγίζει με (μαύρο) χιούμορ την πρωτόγνωρη εμπειρία της καραντίνας.

Δείτε το trailer:   https://youtu.be/B0w0ZL715s4

 

‘Μήπως χάνεις κάτι;’      https://youtu.be/8SC_lrGv_AE

Ταινία μικρού μήκους σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ – Πιλότος για την ευαισθητοποίηση σε θέματα εθισμών και εξαρτήσεων του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Δείτε το trailer:  https://youtu.be/pK2HoSj0V_0

 

‘B.A.B.Y. Ltd’     https://youtu.be/-ORVWJl_GjQ

Κινηματογραφημένη Performance - καρπός της συμμετοχής της ομάδας στο πρόγραμμα P.A.G.E. Performance and Gender Equality, ένα διεθνές επιστημονικό - καλλιτεχνικό project που διοργανώθηκε από τον οργανισμό ‘Crossing Borders Dk’ για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σε ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα

 

‘Γελώντας’         https://youtu.be/8W03nfIUWTs

Το θέατρο χωρίς συνύπαρξη ή μια σπουδή στο έργο ‘Γελώντας Άγρια’ του C. Durang, ‘εν τω μέσω’ όχι μιας ‘αδυσώπητης θλίψης’ αλλά της ιδιαίτερης συνθήκης που γέννησε η Πανδημία

 

‘Re – Act’          https://youtu.be/xvMxSZLbF7E

Σε συνεργασία με το Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών και την καθηγήτρια Ε. Αναστασάκη, μια κινηματογραφική αφήγηση των φοιτητών με άξονες την λογοτεχνία και την διαπολιτισμικότητα

 

‘Η Παρέλαση’    https://youtu.be/HU-gGZkXy00

Μικρού μήκους ταινία βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη που δημιουργήθηκε με αφορμή την Τελετή Απονομής Υποτροφιών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

‘Έκτακτα Γιορτινά Μπισκότα’     https://youtu.be/o_zPa3xLIi4

Ένα γράμμα από τον Άη Βασίλη, ευχές και γιορτινές συνταγές εκτελεσμένες με χιούμορ και αγάπη από τους Φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ομάδας

 

‘Η Όπερα της Πεντάρας’ του B. Brecht, Trailer     https://youtu.be/Bn3k1iOmMoc

Το πάντα επίκαιρο έργο του Brecht σε μια φρέσκια, πληθωρική απόδοση από τα μέλη του ‘3ου Ορόφου’ και των ‘Μουσικών Συνόλων’ του Π.Θ.

 

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Μαρία Καραζάνου,

Διδάσκουσα Θεατρικής Αγωγής - Σκηνοθέτις

Εmail: mgkarazanou [at] gmail.com (mgkarazanou[at]gmail[dot]com), theatriki_omada [at] uth.gr (theatriki_omada[at]uth[dot]gr)