- Ιωάννης Γαλαντόμος Βαθμίδα: Αναπληρωτής Καθηγητής
Γνωστικό Αντικείμενο: Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία (ΦΕΚ διορισμού:1927/30.11.2020,τ. Γ') Email: igalantomos [at] uth.gr (igalantomos[at]uth[dot]gr)
Ο Ιωάννης Γαλαντόμος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Τμήμα Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος ΜΔΕ στη Γλωσσολογία του ιδίου τμήματος και ιδρύματος. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Αιγαίου, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του σχετίζονται με την Εφαρμοσμένη (Γνωσιακή) Γλωσσολογία, τη διδασκαλία της ελληνικής ως Γ1 και ως Γ2/ΞΓ, τη διδασκαλία του λεξιλογίου μιας Γ2/ΞΓ, τη Δι-/Πολυγλωσσία και τη Δίγλωσση Ειδική Αγωγή.
- Ειρήνη Σηφάκη Βαθμίδα: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Γνωστικό Αντικέιμενο: Πολιτισμική Θεωρία και Κριτική (ΦΕΚ διορισμού:578/14.3.2022,τ. Γ') Email: eisifaki [at] uth.gr (eisifaki[at]uth[dot]gr)
H Ειρήνη Σηφάκη είναι διδάκτωρ στις επιστήμες της επικοινωνίας και του πολιτισμού του Πανεπιστημίου Παρίσι 3 (Sorbonne-Nouvelle). Έχει διδάξει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και έχει συνεργαστεί με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού στο πλαίσιο ποικίλων ερευνητικών προγραμμάτων. Επίσης, είναι αξιολογήτρια επιστημονικών προτάσεων για τη χρηματοδότηση ερευνών στον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (REA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμπειρογνώμονας ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας στον ίδιο οργανισμό. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στον κινηματογράφο ως ευρύτερη πολιτισμική και δια-πολιτισμική πρακτική, που συνδυάζει την οπτική αφήγηση με άλλες όψεις της κοινωνικής και ιστορικής πραγματικότητας. Στις επιστημονικές της εργασίες και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια διασταυρώνεται το σινεμά, η πόλη, τα οπτικοακουστικά μέσα, η παραγωγή και η κατανάλωση των πολιτισμικών νοημάτων και πρακτικών, η πολιτιστική επικοινωνία στην ψηφιακή εποχή. Αναλυτικότερα στοιχεία για το έργο της μπορούν να αναζητηθούν στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.researchgate.net/profile/Eirini-Sifaki και https://pe-uth.academia.edu/EiriniSifaki και https://scholar.google.com/citations?hl=en&view_op=list_works&gmla=AJsN-F4WPD0SP9U4GUutw_c8M3NeQW86ACKoXiuSYC9EJ0DJuU3ZrG0v7FODEH7_4mrSr8galpKHJxc3Reupn7y80W5Hj9q6FA&user=1w7WLMEAAAAJ
- Έλενα Αναστασάκη Βαθμίδα: Επίκουρη Καθηγήτρια
Γνωστικό Αντικείμενο: Συγκριτική Γραμματολογία (ΦΕΚ διορισμού:611/18.3.2021,τ. Γ') Email: eanastasaki [at] uth.gr (eanastasaki[at]uth[dot]gr)
Η Έλενα Αναστασάκη σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτωρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας των Πανεπιστημίων του Kent και του Paris 8. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Kent, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, όπου ήταν και Marie Curie Fellow (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2021 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά πάνω στο έργο των Balzac, Sand, Gautier, Hawthorne, Percy και Mary Shelley, Giraudoux, Nothomb, J. K. Rowling, Fforde, κ.α. Έχει ακόμη εκδώσει την κριτική μελέτη του τελευταίου ημιτελούς μυθιστορήματος του Nathaniel Hawthorne στον οίκο Classiques Garnier (2011, 2019). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη συγκριτική μελέτη της ευρωπαϊκής και αμερικανικής λογοτεχνίας από τον 19 ο έως σήμερα με έμφαση στις διεπιστημονικές προσεγγίσεις της λογοτεχνίας, την ταυτότητα και τη διαπολιτισμικότητα. Επίσης μελετά θέματα όπως: η σχέση της λογοτεχνίας με τη φιλοσοφία, η δυστοπική λογοτεχνία, η επιστημονική φαντασία, η πρόσμιξη των λογοτεχνικών ειδών, το λογοπαίγνιο και η μεταλογοτεχνία. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια μονογραφία με θέμα την κατασκευή του μύθου του ρομαντικού καλλιτέχνη.
- Σταυρούλα Κίτσιου Βαθμίδα: Επίκουρη Καθηγήτρια
Γνωστικό Αντικείμενο: Κοινωνιογλωσσολογία (ΦΕΚ διορισμού:611/18.3.2021,τ. Γ') Email: stavroulakitsiou [at] uth.gr (stavroulakitsiou[at]uth[dot]gr)
Η Ρούλα Κίτσιου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιογλωσσολογίας στο Τμήμα Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδάξει σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Πατρών, καθώς και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ‘Language Education for Refugees and Migrants’ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Η μεταδιδακτορική της έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (υποτροφία ΙΚΥ) ήταν σχετική με τους γραμματισμούς αραβόφωνων νέων προσφύγων, ενώ ασχολείται με την εκπαιδευτική και την κοινωνική ένταξη ατόμων με μεταναστευτική και προσφυγική εμπειρία στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων από το 2010. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν την κοινωνιογλωσσολογία της γραφής, την πολυτροπικότητα, τους πολυγραμματισμούς, τη γλωσσική εκπαίδευση και την κριτική ανάλυση λόγου.