Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΗΜΜΥ), και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://cttl.e-ce.uth.gr), διοργάνωσε βιωματικό σεμινάριο για τις κυκλικές πρακτικές στον τουρισμό για τους σπουδαστές της Δημόσιας ΣΑΕΚ Βόλου που επισκέφτηκαν το Τμήμα στις 19 Μαΐου 2025.
Το ακροατήριο συμμετείχε σε συζήτηση για τις γενικές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας που απομακρύνεται από το μη μακροπρόθεσμα βιώσιμο μοντέλο γραμμικής παραγωγής, χρήσης, και απόρριψης στοχεύοντας στη μείωση των αποβλήτων και στη μεγιστοποίηση της χρήσης των φυσικών πόρων. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες συζήτησαν καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας στον τουρισμό, που αποτελεί ζωτικό οικονομικό τομέα της χώρας μας, όπως την εξοικονόμηση νερού, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αποφυγή σπατάλης τροφής, την αποφυγή χρήσης προϊόντων μιας χρήσης, τον περιορισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζεται με τις μετακινήσεις, τη χρήση τοπικών προϊόντων στην εστίαση, τη συνεργασία με προμηθευτές που ακολουθούν κυκλικές πρακτικές, την αναβάθμιση προϊόντων μέσα από καλής ποιότητας υλικά που επεκτείνουν το χρόνο ζωής τους, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών όπως, οι κρατήσεων και πληρωμών, για εξοικονόμηση πόρων, την προώθηση του τουρισμού με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον, και την ενθάρρυνση της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας σε κυκλικές πρακτικές. Οι φοιτητές παρακολούθησαν βίντεο με παραδείγματα κυκλικών δράσεων σε μικρές τουριστικές επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, εντόπισαν καλές πρακτικές, και προτείναν δικές τους ιδέες για περαιτέρω προώθηση του πράσινου και φιλικού προς το περιβάλλον τουρισμού.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου c-Tour: Circular Mindsets for Sustainable Small Tourism που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ερευνητικό έργο αναπτύσσει ψηφιακές παρεμβάσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την κυκλική και πράσινη μετάβαση στον τουρισμό συμβάλλοντας στις ευρύτερες προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής μέσω οικολογικά υπεύθυνων δραστηριοτήτων στην οικονομία. Απευθύνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων που διευκολύνουν την αναγνώριση ευκαιριών και την ενεργό συμμετοχή σε δράσεις για την οικολογική βελτίωση των καθημερινών επιχειρηματικών πρακτικών.
Εκτός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο ερευνητικό έργο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί οργανισμοί από τη Σουηδία, τη Ρουμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, την Ιρλανδία, και την Πορτογαλία. Επιστημονικά υπεύθυνοι του ερευνητικού έργου είναι το μέλος ΕΔΙΠ του ΤΗΜΜΥ κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα και ο Ομ. Καθ. του Τμήματος κ. Ηλίας Χούστης.