Η πειραματική αλιεία στον Παγασητικό Κόλπο

Η  πειραματική αλιεία στον Παγασητικό Κόλπο
Η πειραματική αλιεία στον Παγασητικό Κόλπο

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα  με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη, πραγματοποιήθηκε και φέτος η  πειραματικής αλιείας στον Παγασητικό με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον κ. Δημήτριο Βαφείδη, Καθηγητή του τ. Γ.Ι.Υ.Π.. 
 Η πειραματική αλιεία είναι σημαντικό και αναπόσπαστο εργαλείο της αλιευτικής έρευνας καθώς παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας αξιόπιστων χρονοσειρών αλιευτικών δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει είδη θαλάσσιων οργανισμών καθώς και τις  ποσότητες τους, ώστε να γνωστοποιηθεί ως ένα βαθμό το μέγεθος των αποθεμάτων στην περιοχή  και η οικονομική βιωσιμότητα της εμπορικής τους εκμετάλλευσης αντιστοίχως. 
Το Τμήμα μας, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που έχει θέσει για την μελέτη του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά και στον πυλώνα της Αλιείας, είχε ξεκινήσει από το 2008 να υλοποιεί δράσεις πειραματικής αλιείας στον Παγασητικό κόλπο. Έτσι συλλέχθηκαν πολύτιμα δεδομένα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, συμβάλλοντας έτσι στην διάχυση της πληροφορίας και στην μελέτη τόσο της οικολογίας διάφορων θαλάσσιων οργανισμών  του Παγασητικού κόλπου,  όσο του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των αλιευτικών πεδίων, γενικότερα.
Η πειραματική αλιεία διενεργήθηκε με τη συνδρομή αδειοδοτημένου αλιευτικού σκάφους τύπου Μηχανότρατα, παρουσία επιστημονικής ομάδας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και του  Τμήματος  Αλιείας της Π.Ε. Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων.   Οι δειγματοληψίες,  πραγματοποιήθηκαν  σύμφωνα με το επιστημονικό πρωτόκολλο αλλά και με όλες τις  νόμιμες διατάξεις.