Παλαιογραφία και ανθρωπιστικές σπουδές

Παλαιογραφία και ανθρωπιστικές σπουδές
Παλαιογραφία και ανθρωπιστικές σπουδές

•    Διάλεξη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με τίτλο "Παλαιογραφία και ανθρωπιστικές σπουδές: Η ανάλυση των χειρογράφων στην ψηφιακή εποχή" 
•    18/05/2023 και ώρα 18:30
•    αιθ. Δ
Ο δρ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος επικεντρώνει τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στη Βυζαντινή ιστορία, την έκδοση βυζαντινών κειμένων και την ελληνική παλαιογραφία. Έχει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας του Royal Holloway (RHUL) στο Λονδίνο και έχει εργαστεί σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, όπως στην ηλεκτρονική έκδοση του ανέκδοτου εγκωμίου του Γεωργίου Etheridge (17ος αι.) αφιερωμένου στον Ενρίκο Η’ και την Ελισάβετ Α’, στο ThesaurusLinguae Graecae (TLG) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Irvine και στην Ακαδημία Αθηνών (Ο νομοκάνων του Μανουήλ Μαλαξού). Είναι επίσης συνεργάτης στο διεθνές πρόγραμμα Thomas deAquino Byzantinus του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ από το 2019 παραδίδει σεμινάρια Ελληνικής Παλαιογραφίας στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει την έρευνά του στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στις ανθρωπιστικές σπουδές, ως μέλος της ομάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου του Royal Holloway στο πρόγραμμα Porphyrogenitus. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι ερευνητικός εταίρος στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυίας του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και ερευνά τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης σε ελληνικά χειρόγραφα.
Περίληψη
Ο κόσμος του ελληνικού χειρόγραφου βιβλίου από τη Βυζαντινή περίοδο και την Αναγέννηση έως τα μεταβυζαντινά χρόνια αποτελεί αδιάσπαστο κομμάτι της Ιστορίας. Το πλήθος των σωζόμενων κωδίκων αποτελεί πρωτογενή πηγή για την ιστορική έρευνα είτε μέσω του κειμένου που παραδίδεται σε αυτούς είτε μέσω των σωζόμενων κτητορικών σημειώσεων και ενθυμήσεων. Ένα από τα κύρια ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν σε αυτήν την διάλεξη είναι πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τον σημερινό ερευνητή να εργαστεί πάνω σε χειρόγραφους κώδικες αποκρυπτογραφώντας το περιεχόμενό τους και να διευκολύνει το έργο του στην αξιοποίηση των πληροφοριών που θησαυρίζονται στις σελίδες τους.