Οι χώροι τελετουργιών στο νεκροταφείο του Πετρά Σητείας

Οι χώροι τελετουργιών στο νεκροταφείο του Πετρά Σητείας
Οι χώροι τελετουργιών στο νεκροταφείο του Πετρά Σητείας

•    Διάλεξη της Μεταξίας Τσιποπούλου με θέμα "Feasting (and dancing and singing?) with death. Οι χώροι τελετουργιών στο νεκροταφείο του Πετρά, Σητείας ως μνημονικά τοπία"

•    13/04/2022 και ώρα 19:00
•    διαδίκτυο (MS-teams)
Η Μεταξία Τσιποπούλου είναι Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην ομάδα «Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ» του MS-TEAMS που είναι προσβάσιμη με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρόσβαση είναι εφικτή από όλους και χωρίς τη χρήση του MS-TEAMS, από browser Google Chrome ή Microsoft Edge, μέσω του link που θα βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας.
Περίληψη
«Ο θάνατος και οι τελετουργίες που συνδέονται με αυτόν είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσον για το σύνολο της κοινότητας, όσον και για ένα ή περισσότερα τμήματα αυτής, …… Σε μια κοινωνία στενών δεσμών, όπως είναι οι παραδοσιακές, αρχαίες και νεότερες, ένας θάνατος επιφέρει διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Οι ταφικές τελετουργίες, τόσον αυτές που σχετίζονται με την κηδεία, όσον και οι τελετές μνήμης, ….. σε διάφορα χρονικά διαστήματα έχουν σκοπό να επαναφέρουν την κοινωνική ισορροπία και τη σταθερότητα. Οι νεκρικές τελετουργίες, τα τελετουργικά δείπνα, αλλά και τα ταφικά μνημεία και τα κτερίσματα  έχουν σκοπό εξάλλου να δώσουν πληροφορίες για την κοινωνική θέση του νεκρού, αλλά και για την κοινωνική θέση των ζώντων. Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων, καθώς και το είδος των τελετουργιών, θρήνοι, χοροί, ψαλμοί, επικήδειοι λόγοι, συμπόσια, θυσίες, που σχετίζονται με τους τάφους. Οι ίδιοι οι χώροι των νεκροταφείων χρησιμοποιούνται για τη δήλωση κυριότητας μιας ορισμένης κοινωνικής ομάδας». Branigan 1993.
Το ελίτ ασύλητο Μινωικό νεκροταφείο του Πετρά Σητείας (2900-1750 π.Χ.), με έκταση 4 στρέμματα, το μεγαλύτερο της Κρήτης για την εποχή του, ανασκάπτεται από το 2004 και ήδη η έρευνά του πλησιάζει την ολοκλήρωσή της. Τόσον η αρχιτεκτονική, όσον και τα κινητά ευρήματα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου  ότι το νεκροταφείο ανήκει σε ανακτορικό οικισμό, ο οποίος είχε εντατικές σχέσεις με την υπόλοιπη Κρήτη, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ήδη από τις πρωιμότερες φάσεις του. Στην ιδιαίτερη χωροταξία του νεκροταφείου περιλαμβάνονται και δύο εκτεταμένοι και οργανωμένοι χώροι τελετουργιών της Παλαιοανακτορικής, ο ένας από τους οποίους συνδέεται με το σημαντικότερο ταφικό κτίριο, ενώ ο δεύτερος με  επτά ταφικά κτίρια. Η διάλεξη παρουσιάζει τους χώρους αυτούς, τα ευρήματά τους, τεράστια ποσότητα κεραμικής, περιλαμβανομένων και τελετουργικών αγγείων, λιθίνα αγγεία, ειδώλια κλπ. καθώς και τα παλαιοβοτανικά κατάλοιπα. Εξετάζεται επίσης το είδος των τελετουργιών μνήμης προς τιμήν των προγόνων, καθώς και η σημασία τους για την κοινότητα του Πετρά ή τμήματα αυτής.