Καινοτομικά προϊόντα τροποποίησης του ξύλου - Εφαρμογές σε εξωτερικές κατασκευές

  •   Καινοτομικά προϊόντα τροποποίησης του ξύλου -  Εφαρμογές σε εξωτερικές κατασκευές
    Καινοτομικά προϊόντα τροποποίησης του ξύλου - Εφαρμογές σε εξωτερικές κατασκευές
  •   Καινοτομικά προϊόντα τροποποίησης του ξύλου -  Εφαρμογές σε εξωτερικές κατασκευές
    Καινοτομικά προϊόντα τροποποίησης του ξύλου - Εφαρμογές σε εξωτερικές κατασκευές

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-2022
 
Η διάλεξη διοργανώνεται από κοινού με το
 
ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

 
Καινοτομικά προϊόντα τροποποίησης του ξύλου -  Εφαρμογές σε εξωτερικές κατασκευές

Γιώργος Μαντάνης FIAWS, PhD
Καθηγητής ΠΘ, Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού
Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου

Τετάρτη 30/03/2022, Ώρα:11:00

Webinar: Συµµετοχή µέσω Microsoft Teams
Live Streaming: ΔΙΑΥΛΟΣ, YouTube
 
 
Περίληψη: Η διάλεξη αυτή αφορά στις σύγχρονες τεχνολογίες θερμικής και χημικής τροποποίησης του ξύλου, οι οποίες στοχεύουν σε εξόχως καινοτομικά προϊόντα ξύλου με βελτιωμένες φυσικές, μηχανικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες. Ο ομιλητής, μετά από μια συνοπτική εισαγωγή στην έννοια της τροποποίησης (wood modification), επιχειρεί με απλό τρόπο να εξηγήσει μειονεκτήματα του φυσικού υλικού, που χρήζουν και βελτίωσης και περιορισμού. Στη συνέχεια, παρουσιάζει δύο από τα κυριότερα προϊόντα τροποποιημένης ξυλείας (modified wood) που ενδιαφέρουν τον νέο μηχανικό, σχεδιαστή και τεχνολόγο και έχουν σήμερα -στην Ευρώπη- εφαρμογή σε ποικίλες κατασκευές. Πρόσθετα, αναλύονται συνοπτικά οι τεχνολογίες της ακετυλίωσης και της φουρφουρυλίωσης του ξύλου και δίνονται στοιχεία για τα πλεονεκτήματα των προϊόντων που παράγονται, με βάση τόσο τη διεθνή βιβλιογραφία, όσο και την ελληνική εμπειρία από συνεργασίες του εργαστηρίου. Τέλος, παρουσιάζεται η τεχνολογία της θερμικής τροποποίησης του ξύλου και -ενδεικτικά- ένα συναφές προϊόν, κατάλληλο για επενδύσεις κτιρίων και εξωτερικά δάπεδα.

    
Σύντομο βιογραφικό: Ο δρ. Γ. Μαντάνης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, μεγάλωσε στο χωριό Στύψη και τελείωσε με άριστα το Γενικό Λύκειο Καλλονής το 1984. Σήμερα είναι μέλος ΔΕΠ του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του ΠΘ και διευθυντής στο Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Ξύλου. Τα έτη 2002-2019 βοήθησε στην ακαδημαϊκή οργάνωση και λειτουργία του πρώην τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου – Επίπλου, του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας.
 
Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα (1994) στην επιστήμη ξύλου από το Πανεπιστήμιο Wisconsin – Madison των ΗΠΑ. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης (1996-1997) και στη βιομηχανική χημική εταιρεία ACM Wood Chemicals Plc (1998-2001), σήμερα Chimar Hellas. Έχει αναπτύξει 2 πατέντες και κατέχει >2.000 αναφορές στην Google Scholar. Σήμερα είναι Co-Editor στο επιστημονικό περιοδικό Wood Material Science and Engineering (I.F. 2,553), ενώ, από το 2017, είναι επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού «ΚΤΙΡΙΟ», υπεύθυνος για θέματα ξύλου και ξύλινων κατασκευών. Τα έτη 2020 και 2021 συμπεριλήφθηκε στους καταλόγους Mendeley Data που περιλαμβάνουν τους πιο επιδραστικούς ερευνητές (στο αντικείμενο της επιστήμης ξύλου). Το 2021 εκλέχθηκε τακτικό μέλος στην International Academy of Wood Science, η οποία περιλαμβάνει τους πιο αναγνωρισμένους ερευνητές ξύλου παγκοσμίως.
 
Ακαδημαϊκή ιστοσελίδα: http://mantanis.users.uth.gr/