Χρήμα και σκέψη στον Όμηρο

"Χρήμα και σκέψη στον Όμηρο"
"Χρήμα και σκέψη στον Όμηρο"

Την Τετάρτη 03/11/2021 και ώρα 18:00, στο πρόγραμμα διαλέξεων του χειμερινού εξαμήνου του Τμήματος ΙΑΚΑ, θα φιλοξενηθεί διαδικτυακή ομιλία της Γιάννας Στεργίου με θέμα:
"Χρήμα και σκέψη στον Όμηρο"
Η Γιάννα Στεργίου σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με τίτλο Πολιτική, οικονομία και ιδεολογία στις πινδαρικές ωδές. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την οικονομική σκέψη της αρχαιότητας από την αρχαϊκή εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Στο παρόν ακαδημαϊκό εξάμηνο διδάσκει ως ακαδημαϊκή υπότροφος στο ΙΑΚΑ τα μαθήματα της κλασικής φιλολογίας.
Η διάλεξη θα δοθεί στην ομάδα «Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ» του MS-TEAMS που είναι προσβάσιμη με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρόσβαση είναι εφικτή από όλους και χωρίς τη χρήση του MS-TEAMS, από browser Google Chrome ή Microsoft Edge, μέσω του link που θα βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας.
Περίληψη
Η ομηρική οικονομία, όπως αποτυπώνεται στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια, διαμορφώνει μία κοινωνία της ανταπόδοσης. Ο ηρωικός κόσμος των ομηρικών επών αγνοεί εν πολλοίς το χρήμα και υιοθετεί ένα σύστημα ανταλλαγών, το οποίο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Από τη μία πλευρά είναι οι ανταλλαγές που δημιουργούν προσωπικές σχέσεις και προσδίδουν τιμή στον αποδέκτη (βραβεία, δώρα, θυσίες) και από την άλλη οι ανταλλαγές εμπορεύσιμων αγαθών, των οποίων η ισχύς διαρκεί όσο διαρκεί η ανταλλαγή. Η πρώτη σφαίρα ανταλλαγής περιλαμβάνει αγαθά, τα οποία είναι πολυτελή, κουβαλούν την ταυτότητα του δωρητή, ενσαρκώνουν συναισθήματα πίστης σε ένα φίλο ή στον ηγέτη (αποδέκτη) ή στον θεό, δημιουργούν μία σχέση διαρκείας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, αλλά και μία αίσθηση χρέους του αποδέκτη, ο οποίος σε ύστερο χρόνο οφείλει να ανταποδώσει. Αυτό υποδηλώνει ότι ο έλεγχος της κοινωνικής δικαιοσύνης ανάγεται στους θεούς και όχι σε θεσμούς, όπως είναι η πόλη. Παρόλα αυτά, διαπιστώνονται τόσο στην Ιλιάδα όσο και στην Οδύσσεια, ενδείξεις κρίσης της ανταποδοτικότητας, οι οποίες επιφέρουν κοινωνικούς τριγμούς και προετοιμάζουν το έδαφος για την είσοδο του νομίσματος.
Θα διερευνήσουμε την οικονομία στον Όμηρο, τη σχέση δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας, τη μορφή μιας μη εκχρηματισμένης οικονομίας, την κρίση ανταποδοτικότητας και την αποκατάστασή της μέσω της τελετουργίας.
Πληροφορίες για την εκδήλωση: εδώ
http://www.ha.uth.gr/index.php?page=events-search.display&a=562