"Econophysics: Mathematical Structures in Economic and Social Sciences”

"Econophysics: Mathematical Structures in Economic and Social Sciences”
"Econophysics: Mathematical Structures in Economic and Social Sciences”

Στο πλαίσιο των επιστημονικών διαλέξεων του ΠΜΣ “Οικονομική Φυσική - Χρηματοοικονομικές Προβλέψεις” του ΠΘ, θα δοθεί την Παρασκευή, 21/5/21, στις 20:00 η διάλεξη με τίτλο:
"Econophysics: Mathematical Structures in Economic and Social Sciences”

Την διάλεξη θα δώσει ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Παν. Paderborn της Γερμανίας, Dr. Jurgen Mimkes.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στην αίθουσα της πλατφόρμας Zoom:
 https://zoom.us/j/95019550924

Περίληψη
Η Οικονομική Φυσική (EconoPhysics) είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο έρευνας  σύμφωνα με το οποίο γίνεται εφαρμογή αρχών και νόμων της φυσικής με σκοπό να λυθούν προβλήματα που αφορούν την Οικονομία. Ειδικότερα η Οικονομική Φυσική γεννιέται στα μέσα της δεκαετίας του 90 προκειμένου να μελετηθούν οι συμπεριφορές χρηματιστηριακών δεικτών με τη χρήση αρχών και νόμων της Φυσικής. Έτσι νόμοι και μοντέλα από το πεδίο της Στατιστικής Φυσικής, της μη Γραμμικής Δυναμικής (Θεωρίας του Χάους), των Νευρωνικών Δικτύων και της Ασαφούς Λογικής αποτελούν τα νέα εργαλεία σε προβλήματα ανάλυσης και πρόβλεψης της συμπεριφοράς των χρηματαγορών.
Ειδικότερα, η Οικονομική Φυσική γεννιέται από τους Ε. Stanley και R.N. Mantegna αρχές της δεκαετίας του 90, προκειμένου να εξηγήσουν την μεγάλη μεταβολή στους Χρηματηστιριακούς δεικτες τη “Μαύρη Δευτέρα” του 1987. Σήμερα, το αντικείμενο αυτό διευρύνεται συνεχώς και δημιουργούνται τα πρώτα μεταπτυχιακά τμήματα παγκοσμίως.
Με δεδομένο ότι το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ είναι 15 περίπου φορές μικρότερο από την συνολική κεφαλαιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών προϊόντων (μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κ.λ.π) η σημασία μελέτης των χρηματιστηριακών αγορών με αυτά τα νέα εργαλεία αποκτά τεράστια σημασία, αφού η πρόβλεψη κατάρρευσης δεικτών αποσοβεί παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις.

—————————————————————————————————————

Λουκάς Ζαχείλας
Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Φυσικής
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Παν. Θεσσαλίας
τηλ. (γραφείου): 2421074916
κινητό: 6944535455