Δημόσια Μουσεία στην Ελλάδα και Πολιτικές Προώθησης της Εικόνας τους: Μια εμπειρική διερεύνηση

Δημόσια Μουσεία στην Ελλάδα και Πολιτικές Προώθησης της Εικόνας τους: Μια εμπειρική διερεύνηση
Δημόσια Μουσεία στην Ελλάδα και Πολιτικές Προώθησης της Εικόνας τους: Μια εμπειρική διερεύνηση

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΜΧΠΠΑ 'Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού' (Διατμηματικό με το ΤΟΕ) και 'Ειδικές Σπουδές στον Χωρικό Σχεδιασμό' έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην διάλεξη των

κ. κ. Μεταξά Θεόδωρου και Ντυκέν Μαρί Νοέλ

Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και Καθηγήτριας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αντίστοιχα

με θέμα:

Δημόσια Μουσεία στην Ελλάδα και Πολιτικές Προώθησης της Εικόνας τους:
Μια εμπειρική διερεύνηση

την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, στις 18:00.

Προκείμενου να την παρακολουθήσετε, παρακαλώ συνδεθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a3itKbidK3ILLd1-OXlwMU6GC-wrre0M…

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον κ. Μεταξά και την κ. Ντυκέν:

Ο Δρ. Θεόδωρος Μεταξάς αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996, με ειδίκευση στον τομέα «Προγραμματισμός και Ανάπτυξη». Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Kingston University U.K (MBA) (1996-1998) και στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2000-2001) με ειδίκευση στη «Χωροταξία και Περιφερειακή Πολιτική». Από το ίδιο τμήμα έλαβε το Διδακτορικό του το 2007 με ειδίκευση στην «Αστική Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα Επιχειρήσεων».
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε τρεις φορές υποτροφία από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ η διδακτορική του έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ: Σπουδές στη βασική έρευνα». Από το 1997 ως το 2001 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος επιχειρήσεων και ως εισηγητής σε προγράμματα μάρκετινγκ, μάνατζμεντ και τουριστικής ανάπτυξης σε ιδιωτικά κολλέγια, επιχειρήσεις και κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ παράλληλα από τον Ιούνιο του 2001 έως τον Μάιο του 2010 υπήρξε διοικητικό στέλεχος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Επίσης από το 2008 είναι Σύμβουλος Καθηγητής (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), στον τομέα «Σπουδές στο Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», όπου διδάσκει «Ανθρωπογεωγραφία και Υλικό Πολιτισμό της Ευρώπης». Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και είναι πιστοποιημένος εισηγητής από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα «Οικονομίας» και «Τουρισμού». Έχει περισσότερες από 60 δημοσιευμένες εργασίες σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων, European Planning Studies, Journal of Contemporary European Studies, International Journal of Sustainable Development and Planning, Journal of Developing Areas, Journal of Economic Asymmetries, Evolutionary and Institutional Economic Review, Business History, Place Branding and Public Diplomacy κ.α., ενώ παράλληλα είναι κριτής σε περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επίσης έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις και εργασίες σε περισσότερα από 50 διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια, ενώ παράλληλα έχει ενεργό συμμετοχή σε 20 ερευνητικά προγράμματα, εθνικού και ευρωπαϊκού σκέλους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην αστική ανάπτυξη και το χωρικό ανταγωνισμό, την ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων, τον στρατηγικό σχεδιασμό και την αστική διαχείριση, την τουριστική ανάπτυξη και το μάρκετινγκ του τόπου ειδικότερα στη γεωγραφική ζώνη της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.

Μαρί-Νοέλ ΝΤΥΚΕΝ, Διδάκτορας Μαθηματικής Οικονομίας και Οικονομετρίας (Πανεπιστήμιο Paris X), ερευνήτρια στο Ίδρυμα Μεσογειακών  Μελετών (Αθήνα) και εν συνεχεία καθηγήτρια Στατιστικών και Οικονομετρικών Μεθόδων Χωρικής Ανάλυσης στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΜΧΠΠΑ). Από το 1999, είναι τακτικός μέλος του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Π.Θ. (ΕΔΚΑ) και από το 2020, Διευθύντρια του ΕΔΚΑ. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Demobalk.
Συμμετείχε ως επιστημονικός συνεργάτης ή/και επιστημονικός υπεύθυνος σε πάνω από 70 ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και διεθνείς φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αφρικανικές και βαλκανικές χώρες. Συγγραφέας δεκάδων άρθρων και κείμενων σε συλλογικούς τόμους, πρακτικών διεθνών συνέδριων που διαπραγματεύονται θέματα όπως (α) πληθυσμιακές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις σε περιφερειακή και τοπική κλίμακα (με τις χωρικές διαστάσεις  τους), (β) ελκυστικότητα των εδαφικών ενοτήτων με έμφαση στις δυνατότητες έλξης νέων ομάδων πληθυσμού,  επιχειρήσεων και οικονομικών δραστηριοτήτων (γ) ελκυστικότητα των εδαφικών ενοτήτων και εσωτερική κινητικότητα, (δ) προσέγγιση και μέτρηση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων.