15η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

  • Φοιτητές του ΠΘ με την συντονίστρια
    Φοιτητές του ΠΘ με την συντονίστρια
  • 15η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα
    15η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα
  • 15η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα
    15η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα
  • Πακέτα Χορηγών
    Πακέτα Χορηγών

15η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα 
Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί
Με κεντρικό ιδέα ότι "αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί", πραγματοποιήθηκε στο Βόλο η "15η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα” το Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021, 20:00-23:00. Στη δράση αυτή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συγκαταλέγεται στους θεσμικούς συνεργάτες και είναι η 3η χρονιά που υποστηρίζεται από φοιτητές και φοιτήτριες της Ομάδας Εθελοντών του ΠΘ.   
Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα του ΙΟΑΣ (Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς) με 6 Συνδιοργανωτές (Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Κρήτης) 2 Αιγίδες (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος – Κ.Ε.Δ.Ε.) και 8 θεσμικούς συνεργάτες (ΕΛ.ΑΣ., ΟΑΣΑ, Συμμαχία για την ασφάλεια και τον πολιτισμό στο δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εργαστήριο Μεταφορών & Λήψης Αποφάσεων Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων) .  
Στην 15η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα συμμετείχαν πανελλαδικά 2.500 οδηγοί, πραγματοποιήθηκαν 1.970 φιλικά αλκοτέστ με τη συμμετοχή 600 εθελοντών σε 40 πόλεις και σε 40 αντίστοιχα σημεία διασκέδασης.  
Στην πόλη του Βόλου το σημείο υλοποίησης της δράσης ήταν το ουζερί ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ στην παραλία του Βόλου. Στη δράση συμμετείχαν 20 φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορα Τμήματα όπως το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Υπεύθυνη συντονισμού της Ομάδας των Εθελοντών Φοιτητών/ριών του ΠΘ είναι η κ. Φένια Χατζοπούλου, ΕΔΙΠ στο Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών ενώ την ευθύνη για την υλοποίηση της δράσης είχε η κ. Χριστίνα Ρούση, Επίκ. Καθ. Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Π.Θ.
Όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μεταδώσουν το μήνυμα ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Αυτή η προσπάθεια έλαβε χώρα με επισκέψεις των φοιτητών/ριών σε διάφορα τα καταστήματα κατανάλωσης αλκοόλ στην παραλία και στο κέντρο του Βόλου. Εκεί οι εθελοντές και οι εθελόντριες της δράσης προέτρεπαν τις παρέες ένας/μία να είναι ο/η «οδηγός της παρέας» και να διασκεδάσει χωρίς να πιει αλκοόλ, ώστε να μεταφέρει την παρέα του/ης με ασφάλεια πίσω στο σπίτι.
Μετά τις 22:00 το βράδυ και μετά, ο/η «οδηγός της παρέας», φορώντας ένα χαρακτηριστικό πράσινο βραχιολάκι, έκανε στο προκαθορισμένο σημείο ένα φιλικό αλκοτέστ από αξιωματικούς της Τροχαίας Βόλου. Στη δράση έλαβαν μέρος 100 παρέες και προσήλθαν για να το φιλικό αλκοτέστ 60 οδηγοί, ηλικίας 18 έως 63 ετών. Η τήρηση της υπόσχεσης επιβράβευσε τους/ις οδηγούς με ένα πακετάκι με συμβολικά δωράκια από τους χορηγούς της διοργάνωσης. 
Τέλος στην βραδιά βρέθηκε και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βόλου, η κα Γεωργία Μποντού η οποία έδωσε και την παρακάτω συνέντευξη (ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Μυλωνά από το ΤΗΜΜΥ του ΠΘ για την απομαγνητοφώνηση)  : 
Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι μαζί σας στην 15η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα, που γίνεται σε διάφορες πόλεις, ανάμεσα τους και ο Βόλος. Ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βόλου χαιρετίζω αυτή την δράση στην όμορφη πόλη μας, η οποία σημειολογικά έχει και ένα ιδιαίτερο νόημα καθώς είναι γνωστό ότι η πόλη μας είναι η πατρίδα των τσιπουράδικων και μέσα από την γαστρονομία του τσίπουρου καταναλώνονται κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Η μέθεξη των επισκεπτών και των ντόπιων στα μοναδικά τσιπουράδικα της πόλης μας, πολύ συχνά διαπιστώνουμε ότι έχει και κάποιες οδυνηρές συνέπειες, όταν δεν ελέγχεται η κατανάλωση του αλκοόλ. Με αφορμή αυτή τη δράση, καλό είναι να ενισχύσουμε αυτή την καμπάνια. Ειδικά, οι νέοι να αναζητήσουν τον οδηγό της παρέας, όχι μόνο σήμερα αλλά και κάθε φορά. Κάθε φορά να γίνεται σαν παιχνίδι. Ο οδηγός να μην πίνει ποτέ. Να συμβάλλει στην παρέα αλλά να γίνει και ο "κυματοθραύστης" της ψυχαγωγίας του αλκοόλ. Έτσι προστατεύουμε ανθρώπινες ζωές. Προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συμπολίτες μας. Γιατί δυστυχώς,  διαπιστώνουμε πως αθώα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων  θυσιάζονται στον βωμό της ασφάλτου από ασυνείδητους ή απαίδευτους οδηγούς. Από οδηγούς που είχαν σκεφτεί ότι "Και να πιω λίγο παραπάνω δεν πειράζει". Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και όλες οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να το εντάξουν στο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής. Να ξεκινήσει η ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων από το σχολείο, τον Δήμο και γενικά όλους τους φορείς. Στο επίπεδο του τουρισμού είναι και μια διάσταση της τουριστικής συνείδησης, καθώς θα πρέπει να προστατέψουμε τους επισκέπτες μας με το δικό μας παράδειγμα και να αναδειχθούμε σε μια πόλη που σέβεται τον συνάνθρωπο. Που σέβεται και γνωρίζει τα όρια του αλκοόλ. Χαιρετίζω λοιπόν αυτή την όμορφη δράση και σας προσκαλώ να μην περιμένουμε μέχρι του χρόνου τον Οκτώβριο αλλά να διοργανώσουμε κάτι πολύ πιο σύντομα, όλοι μαζί με τον Δήμο Βόλου και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τους εθελοντές του. Τέλος συγχαίρω και τους συντελεστές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, (…) και  βέβαια τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΠΘ που παρέχουν την υποστήριξή τους σε τέτοια ευαίσθητα θέματα, στο πλαίσιο της ισχυρής παρουσίας του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία και στο άνοιγμά του προς αυτή. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.