Μουσικά Σύνολα

Τα Μουσικά Σύνολα του Π.Θ. (Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης και Οργανικά Σύνολα) ιδρύθηκαν το 2005 με στόχο τη μουσική καλλιέργεια των φοιτητών μέσα από τη βιωματική προσέγγιση της μουσικής (πραγματοποίηση συναυλιών, μουσικών εκδόσεων, φεστιβάλ, πολιτιστικών ανταλλαγών κ.ά.). Οι μουσικές αναζητήσεις στηρίζονται στη συλλογική δράση και λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας με φορείς και ιδρύματα της πόλης αλλά και με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ποικίλα είδη μουσικής συμπλέκονται στα προγράμματα των παρουσιάσεων και φέρνουν κοντά φοιτητές από διαφορετικά τμήματα του Π.Θ. με κύριο μέσο τη φωνητική έκφραση. Την επιμέλεια των παραπάνω δράσεων, τη μουσική εμψύχωση και τη φωνητική διδασκαλία έχει η μουσικός Μαρία Θωίδου, μέλος ΕΕΠ με γνωστικό αντικείμενο φωνητική μουσική εκτέλεση – μονωδία, υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Aπό τα Μουσικά Σύνολα έχουν εκδοθεί 4 μουσικά CD με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Μαρίας Θωίδου σε συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς, σε παραγωγή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:

•    «Ο κόσμος σου να είμ’ εγώ» (2013). Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Μουσικά Σύνολα: Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης και Μικρό Οργανικό Σύνολο. Συνοδεία Θόδωρος Κοτεπάνος

•    «Η φάρσα του Άη Βασίλη» (2014). Μουσικό παραμύθι της Μαρίας Αναστασίου σε μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Μουσικά Σύνολα: Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης.

•    «Ματωμένος γάμος και πέντε ακόμη τραγούδια» (2015) του Μάνου Χατζιδάκι. Μουσικά Σύνολα: Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης, σε συνεργασία με την Ομάδα Μουσικής Παιδαγωγικής (μουσική διδασκαλία Π. Κανελλόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Π.Θ.). Συνοδεία στο πιάνο Δ. Μπουζάνης, Θ. Κοτεπάνος, Φιλική συμμετοχή Ηλίας Λιούγκος.

•    «Φέρε μαζί σου χρόνο» (2016). Τραγούδια σε στίχους Άλκη Αλκαίου

Μουσικά Σύνολα: Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης. Ενορχήστρωση και συνοδεία στην κιθάρα Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Φιλική συμμετοχή Σωκράτης Μάλαμας.

Συμμετέχουν επίσης με ένα τραγούδι στο CD «Τα ψηλά βουνά» (2017) σε μουσική του Μιχάλη Κουμπιού, πάνω σε τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στο αναγνωστικό του Ζαχαρία Παπαντωνίου, εκδόσεις Δημοκρατικός Τύπος.

Τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους στη Γερμανία (Βερολίνο, Μπράουνσβαϊγκ) και την Κύπρο (Λευκωσία) καθώς και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ξάνθη, Λάρισα, κτλ. Επίσης έχουν συνεργαστεί με πολλούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς όπως το Ίδρυμα Ανηλίκων Βόλου, το Γηροκομείο Βόλου, οι Φυλακές Κασσαβέτειας, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας οι Φυλακές Λαρίσης, το 5ο Λύκειο Βόλου, το Ορφανοτροφείο Βόλου, ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου, ο Σύλλογος Χορού Puerto del Tango, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της ΕΡΤ Βόλου, η ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέων Βόλου, κ.ά. Επίσης έχουν συμπράξει με τον Δήμο Βόλου, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης), τις Εκδόσεις «Ανάπλους», το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Rotary club Braunschweig και το Γυμνάσιο Martino Katharineums Braunschweig, το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το στούντιο C της ΕΡΤ (ζωντανή αναμετάδοση στο Δεύτερο Πρόγραμμα της κρατικής Ελληνικής Ραδιοφωνίας).

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων που έχουν πραγματοποιήσει τα Μουσικά Σύνολα, οι φοιτητές αλλά και οι πολίτες του Βόλου έχουν έρθει σε επαφή με αξιόλογους καλλιτέχνες και διανοούμενους όπως οι: Θεοδώρα Αθανασίου, Κώστας Αναστασιάδης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Αντώνης Ανισέγκος, Θύμιος Ατζακάς, Νένα Βενετσάνου, Δήμος Βουγιούκας, Αγαθή Δημητρούκα, Δημήτρης Δεμίρης, Γιάννης Ζαρίας, Ανδρέας Ζιάκας, Σοφία Καγιά, Λιζέτα Καλημέρη, Βασίλης Κοκκώνης, Θόδωρος Κοτεπάνος, Ηλίας Λιούγκος, Μαρία Λούκα, Σωκράτης Μάλαμας, Νότης Μαυρουδής, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Μπουζάνης, Δημήτρης Μυστακίδης, Μιχάλης Πιερής, Μαρία Σίμογλου, Χρήστος Τζιτζιμίκας, Δάφνη Φιλίππου, Μουσικό σχήμα «Ίαμβος», Εfren Lopez, Ziad Ratzab, Haig Yazdjian, κ.ά.

Τα Μουσικά Σύνολα του Π.Θ. συνεργάζονται με τη Θεατρική Ομάδα του Π.Θ. «Τρίτος Όροφος» (υπεύθυνη Μαρία Καραζάνου), ανεβάζοντας μουσικοθεατρικές παραστάσεις, όπως «Το μεγάλο σοφό γέρικο δέντρο» 2017, «Η κυρία Άη Βασίλη» 2018, «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» 2018, «Όπερα της Πεντάρας» 2019.

Από το 2012 τα Μουσικά Σύνολα του Π.Θ. συναντιούνται μουσικά και συνεργάζονται σε κοινά εργαστήρια – συναυλίες ελληνικού τραγουδιού, με φοιτητές και φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Μπράουνσβαϊγκ της Γερμανίας, με την υποστήριξη του Ροταριανού Συλλόγου της πόλης. Από το 2018 οι πολιτιστικές αυτές ανταλλαγές έχουν γίνει θεσμός με τίτλο «Strasse der Träume» (Οδός Ονείρων) με στόχο να πραγματοποιούνται κάθε Δεκέμβρη ανά δύο χρόνια στη Γερμανία, προάγοντας την πολιτιστική επικοινωνία των δύο πόλεων – χωρών, μέσα από τη γνωριμία με το ελληνικό τραγούδι.

Στο πλαίσιο της ενασχόλησης με τον πολιτισμό και τη μουσική τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστηρίζουν με εθελοντική συμμετοχή το Φεστιβάλ Πάου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που λειτουργεί από το 2016 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Π.Θ. (Παλαιά Μονή Πάου - Αργαλαστή Πηλίου) υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Θωίδου (paoufestival.weebly.com). Φοιτητές και φοιτήτριες, απόφοιτοι αλλά και συνεργάτες των Μουσικών Συνόλων του Π.Θ., συσπειρώνονται σε ομάδες καλλιτεχνικής έκφρασης και συλλογικής υποστήριξης των πολιτιστικών δράσεων του φεστιβάλ.

Τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελούν μια δημιουργική πολιτιστική εστία στον χώρο του Πανεπιστημίου αλλά και της πόλης του Βόλου, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργή παρουσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με τον Πολιτισμό.

Επικοινωνία: mousika_synola [at] uth.gr (mousika_synola[at]uth[dot]gr)

YouΤube: Μουσικά Σύνολα ΠΘ - Music Ensembles Uth