Τα νέα του Φεστιβάλ Πάου

Τα νέα του Φεστιβάλ Πάου
Τα νέα του Φεστιβάλ Πάου

Το Φεστιβάλ Πάου σας εύχεται καλή χρονιά και δημιουργικό εαρινό εξάμηνο.

 

Σας ενημερώνουμε, πως έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στο YouΤube (paufestival uth), όλες τις μουσικές εκδηλώσεις (22-26/8) του Φεστιβάλ Πάου 2021. Καθώς αποπνέει ο χειμώνας, οι καλοκαιρινές αυτές μαγνητοσκοπημένες δημιουργίες, προσπάθειες καλλιτεχνών αλλά και φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μας θυμίζουν πως η τέχνη είναι γνώση και δύναμη.

Συγκεκριμένα:

22/8/2021: Ross Daly, Κέλυ Θωμά, Mayu Shviro      https://youtu.be/kodGKHzK73Q 

Ο Ross Daly, η Κέλυ Θωμά και η Mayu Shviro αποτελούν ένα ιδιαίτερο και ασυνήθιστο τρίο. Κεντρικό στοιχείο της δουλειάς τους είναι η πλοκή μεταξύ των οργάνων τους με ιδιαίτερη έμφαση στα τοξωτά. Η λύρα που παίζουν ο Ross Daly και η Κέλυ Θωμά, στις παραδόσεις όπου τη συναντάμε, συνήθως υπάρχει ως ένα σόλο όργανο και είναι πολύ σπάνιο να παίζουν δυο λύρες μαζί. Πλάι στις λύρες, υπάρχει και το βιολοντσέλο της Mayu Shviro, ένα όργανο που συνήθως συναντάμε σε κλασικά σύνολα, αλλά που εξαιτίας των μεγάλων δυνατοτήτων του ίδιου του οργάνου, καθώς και της ίδιας της Mayu, συνυπάρχει εντελώς αρμονικά με τις λύρες διευρύνοντας σημαντικά το ηχητικό φάσμα του συνόλου.

 

23/8/2021: Αλεβίτικη μουσική με τον Kemal Dinc    https://youtu.be/8FmV9HpcdVc    

Ο Kemal Dinc, βιρτουόζος στο σάζι, τραγουδιστής και καταξιωμένος συνθέτης, ξεκινά με το έργο του "Dinc and Friends" ένα πειραματικό διαπραγματευτικό ταξίδι, πάνω στην υπέροχη παράδοση της αλεβίτικης μουσικής.

Οι αλεβίτες τροβαδούροι, έχοντας ως ιερό όργανο το σάζι, αντλούν την έμπνευσή τους από στίχους μεγάλων ποιητών του μεσαίωνα και της αναγέννησης, που έζησαν στο χώρο της Ανατολής.

Στη συναυλία μαζί με τον Kemal Dinc,  συμμετέχουν ο Bariş Kadem στο κοπούζ και τη φωνή και ο Bariş Yildirim στα κρουστά. Στη μουσική εκδήλωση  φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες συμπράξεις με τον Ross Daly, τη Μαρία Θωίδου, τη Φιλιώ Αζαριάδη και μια ομάδα των Μουσικών Συνόλων ΠΘ.

 

24/8/2021: Yann Tiersen με τον Γιώργο Τοσικιάν     https://youtu.be/_ucqLbDVXYI

Ο Γιώργος Τοσικιάν, ένας από τους πιο δημιουργικούς και ταλαντούχους Έλληνες κιθαριστές, παρουσιάζει το νέο του άλμπουμ, με τίτλο ‘’La plage’’. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή έργων του Yann Tiersen διασκευασμένα για κιθάρα. Ο Γιώργος Τοσικιάν υπογράφει την μεταγραφή και την ερμηνεία δέκα μουσικών θεμάτων του Γάλλου συνθέτη που δικαία θεωρείται από τους πιο εμπνευσμένους μουσικούς της γενιάς του. Oι μαγικές μελωδίες του Yann Tiersen, γεμάτες μελαγχολία, ρομαντισμό, παιδικότητα και χαρά, που τόσο αγαπήθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, αποκτούν μια νέα ζωή μέσα από αυτό το υπέροχο όργανο των έξι χορδών, μιας και το συναισθηματικό βάθος των συνθέσεων έρχεται σε πλήρη αντιστοιχία και σύμπνοια  με την ψυχή της κιθάρας.

 

25/8/2021 Sound of silence / Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Summertime  https://youtu.be/xQYfYO__zcQ

(ολόκληρη τη συναυλία των Μουσικών Συνόλων μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη στο αντίστοιχο κανάλι των Συνόλων / Μουσικά Σύνολα ΠΘ) : https://youtu.be/fgd3OW8QFLc)

Πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης μουσική δράση των Μουσικών Συνόλων ΠΘ, μετά από τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα,  με βασικό πρόγραμμα όλες τις μουσικές παραγωγές που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μέσα στο παραπάνω διάστημα.

Οι μουσικές αυτές δημιουργίες σε επιμέλεια και διδασκαλία της Μαρίας Θωίδου, με τη συνεργασία του Δημήτρη Δεμίρη  στην μουσική συνοδεία και τη φιλική συμμετοχή του κιθαρίστα Νίκου Βιρτσιώνη, αναφέρονται στα θέματα της εποχής μας, όπως μοναξιά, καραντίνα, φόβος, ελπίδα, ανάγκη για ελευθερία. Μαζί με τα κομμάτια αυτά , παρουσιάζονται τραγούδια από παλαιότερες παραγωγές, καθώς και διασκευές γνωστών μουσικών συνθέσεων από το χώρο της ροκ μουσικής σκηνής.

 

26/8/2021 Δημήτρης Κούντουρας / Μονόλογος: 1000 χρόνια μουσικής για φλάουτο (επιλεγμένα κομμάτια)

https://youtu.be/VImg7DCyoYg

Όπως ο ίδιος ο ερμηνευτής αναφέρει, η μονωδία για φλάουτο -χωρίς συνοδεία- απαντά σε πολλές διαφορετικές μουσικές παραδόσεις: από τη fluste του μεσαιωνικού μινιστρέλου, το νέι, το αποκρυφιστικό όργανο των Σούφι, μέχρι το ιαπωνικό σακουχάτσι και τον ποιμενικό αυλό.   Το άγνωστο αλλά συναρπαστικό μεσαιωνικό ρεπερτόριο της υμνολογίας και των κοσμικών τραγουδιών προσφέρει μια τεράστια πηγή ρεπερτορίου για το φλάουτο. Μάλιστα η οργανική απόδοση των κατά τ’ άλλα φωνητικών αυτών έργων προτείνει μια πιο αφηρημένη –άυλη– διάσταση σε αυτή τη σαγηνευτική μονοφωνική μουσική.  

 

Ευχόμαστε να απολαύσετε τις μουσικές αναρτήσεις του φεστιβάλ. Σύντομα θα αναρτηθούν εκδηλώσεις από τα επιμορφωτικά εργαστήρια/ διαλέξεις που ακολούθησαν, καθώς και στιγμιότυπα από τη ζωή στον κατανυκτικό χώρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ( Μονή Πάου).

Υπενθυμίζουμε πως η  πολιτιστική αυτή προσπάθεια, υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την εθελοντική συμμετοχή των Μουσικών Συνόλων ΠΘ.

Με την υποστήριξη αυτή, ξεκινάμε την προετοιμασία για το επόμενο φεστιβάλ Πάου 2022, ελπίζοντας αυτή τη φορά σε λιγότερο περιοριστικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, πάντα με όραμα, πάντα με υγεία

Εκ μέρους της ομάδας εργασίας του Φεστιβάλ Πάου /paufestival.uth.gr

Μαρία Θωίδου (καλλιτεχνική διεύθυνση)