Συνέντευξη του αρχηγού της HERMES Team, Χρήστου Μπελογιάννη για τη συμμετοχή τους στο CYBATHLON 2024

  • Η Hermes Team στο Cybathlon 2024
    Η Hermes Team στο Cybathlon 2024
  • Η Hermes Team στο Cybathlon 2024
    Η Hermes Team στο Cybathlon 2024
  • Η Hermes Team στο Cybathlon 2024
    Η Hermes Team στο Cybathlon 2024

Συνομιλήσαμε με τον Χρήστο Μπελογιάννη, αρχηγό της HERMES Team, για την αξέχαστη εμπειρία τους στο CYBATHLON 2024.  Διαβάστε τι μοιράστηκε μαζί μας.

Χρήστο μίλησε μας για τη συμμετοχή σας στο CYBATHLON 2024.

Η συμμετοχή της ομάδας μας στο CYBATHLON 2024 ήταν για εμάς ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο προκλήσεις και νέες εμπειρίες. Η ομάδα μας έγινε επίσημα δεκτή στον διαγωνισμό τον Φεβρουάριο του 2024, και από τότε ακολούθησαν εντατικές διαδικασίες τεχνικών και ιατρικών ελέγχων που μας έφεραν ένα βήμα πιο κοντά. Η τελική φάση του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη σε συνεργασία με το ETH Zurich, μας έκανε την πρώτη ελληνική ομάδα που διαγωνίζεται στο CYBATHLON, όχι μόνο στο Exoskeleton Race αλλά και στα υπόλοιπα αγωνίσματα.

Η αποστολή μας αποτελούνταν από 20 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Παρά το γεγονός ότι η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) λίγες ημέρες πριν τον διαγωνισμό μας απέτρεψε στην έγκαιρη μεταφορά του εξοπλισμού μας, η συμμετοχή μας αυτή καθαυτή ήταν πλούσια σε ευκαιρίες και επαφή με άλλες ομάδες υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο, παρόλο που δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε τον ρομποτικό μας εξωσκελετό. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και να αντλήσουμε έμπνευση για την επόμενη φάση του project μας. Η εμπειρία αυτή μάς γεμίζει κίνητρο για τη μελλοντική ανάπτυξη του εξωσκελετού μας, με σκοπό να επιστρέψουμε ακόμα πιο έτοιμοι.

Τι συνέβη κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού; 

Όπως ανέφερα, η ομάδα μας αντιμετώπισε ένα σημαντικό εμπόδιο στη μεταφορά του εξωσκελετού λίγες μέρες πριν από τον διαγωνισμό, εξαιτίας της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.). Είχαμε σχεδιάσει να γίνει η μεταφορά μέσω ξηράς, και λόγω των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων, δεν ήταν εύκολο να τροποποιήσουμε τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη άφιξη της συσκευής μας. Παρά την ατυχία αυτή, η ομάδα μας κατάφερε να συμμετάσχει ενεργά στον διαγωνισμό, βρέθηκε στον παλμό των γεγονότων και μοιράστηκε την εξαιρετική εμπειρία μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας;

Ενώ ολοκληρώσαμε ένα σημαντικό επίτευγμα για την ομάδα μας, ο κύριος στόχος μας παραμένει ζωντανός: να αναπτύξουμε έναν πλήρως λειτουργικό ρομποτικό εξωσκελετό για άτομα με κινητικές δυσκολίες, με υψηλές τεχνολογικές και ιατρικές προδιαγραφές. Τον επόμενο χρόνο, θα εστιάσουμε στη βελτίωση της απόδοσης και λειτουργικότητας της συσκευής μας, πραγματοποιώντας εκτενείς δοκιμές μαζί με τον πιλότο μας. Παράλληλα, θα επεκτείνουμε την ερευνητική μας δραστηριότητα σε τομείς ρομποτικών εφαρμογών στην ιατρική, δίνοντας έμφαση στην αποκατάσταση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει την ανάπτυξη τεχνολογίας Brain-ComputerInterface, με στόχο να ενσωματωθεί μελλοντικά στον ρομποτικό εξωσκελετό μας.

Η ομάδα μας συνεχίζει να καινοτομεί και να εξελίσσεται, αξιοποιώντας διαρκώς νέες ευκαιρίες. Φέτος, επεκτείναμε τις δραστηριότητές μας με νέα τμήματα, συμπεριλαμβάνοντας φοιτητές από τους χώρους της ιατρικής, της μηχανικής και του marketing, ώστε να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούμε νέα μέλη που θα ενδυναμώσουν την ομάδα και θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων μας. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κάνει αίτηση εδώ.

 

Ευχαριστούμε Χρήστο και ευχόμαστε σε εσένα και την ομάδα κάθε επιτυχία στο μέλλον!