Οι χάλκινες ενεπίγραφες πινακίδες του Άργους

Οι χάλκινες ενεπίγραφες πινακίδες του Άργους
Οι χάλκινες ενεπίγραφες πινακίδες του Άργους

•    Διάλεξη του Χαράλαμπου Κριτζά με τίτλο "Οι χάλκινες ενεπίγραφες πινακίδες του Άργους"
•    24/05/2023 και ώρα 19:00
•    αμφ. Σαράτση
Ο Χαράλαμπος Β. Κριτζάς είναι αρχαιολόγος, επίτιμος διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου και τέως Επιμελητής Αρχαιοτήτων Αργολίδος.

Περίληψη
Το 2000-2001 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας έκανε μια απροσδόκητη ανακάλυψη στο Άργος: Βρέθηκαν 134 χάλκινες ενεπίγραφες πινακίδες κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής υπό τη διεύθυνση της  Δρος Άλκηστης Παπαδημητρίου. Κατά μήκος του κύριου άξονα ενός δωματίου ανασκάφηκαν μια σειρά από πέτρινες θήκες, μεγάλα πήλινα αγγεία και ένας χάλκινος λέβητας, όλα καλυμμένα με τεράστιες πέτρινες πλάκες. Πολλές από αυτές περιείχαν χάλκινες πινακίδες (τελαμώνες) που αποτελούσαν μέρος του αρχείου του ιερού θησαυροφυλακίου της Παλλάδος (Αθηνάς), παλιάς πολιούχου του Άργους, πριν η θεά Ήρα αποκτήσει αργότερα αυτή την ιδιότητα.
Οι πινακίδες μπορούν να χρονολογηθούν κυρίως στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. και εκτός από λίγα ψηφίσματα της συνέλευσης των πολιτών του Άργους (Αλιαίας) όλες οι άλλες περιέχουν οικονομικούς απολογισμούς σχετικούς με τα χρήματα και τα πολύτιμα μέταλλα και σκεύη του ιερού της Ήρας, που φυλάσσονταν στο παλιό θησαυροφυλάκιο της Παλλάδος.
Η κρίσιμη αυτή περίοδος περιλαμβάνει σπουδαία ιστορικά γεγονότα τα οποία αποτυπώνονται στα νέα κείμενα. Οι πινακίδες παρέχουν επίσης πολύτιμες ενδείξεις για την κατασκευή του νέου ναού της Ήρας, έργου του Αργείου αρχιτέκτονα Ευπόλεμου, καθώς και για το άγαλμα της θεάς από χρυσό και ελεφαντόδοντο, έργο μάλλον του Πολύκλειτου του Νεώτερου, το οποίο φαίνεται να ολοκληρώθηκε γύρω στο 370 π.Χ. Προσφέρουν επίσης μοναδικά στοιχεία για την οικονομία, τις θρησκευτικές πανηγύρεις και τους αγώνες, τους πολιτικούς θεσμούς και την κοινωνική, διοικητική και στρατιωτική οργάνωση του δημοκρατικού Άργους, η μετριοπαθής δημοκρατία του οποίου υπήρξε η μακροβιότερη στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο.