Το Γυμνάσιο Διμηνίου Σχεδιάζει Λύσεις Βιωσιμότητας Εμπνευσμένες από τη Φύση

Το Γυμνάσιο Διμηνίου σχεδιάζει λύσεις βιωσιμότητας εμπνευσμένες από τη φύση.
Το Γυμνάσιο Διμηνίου σχεδιάζει λύσεις βιωσιμότητας εμπνευσμένες από τη φύση.

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΗΜΜΥ), και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr ), διοργάνωσε εκπαιδευτική δράση για μαθητές γυμνασίου με θέμα την ενθάρρυνση της καινοτομίας για την βιωσιμότητα και τη βιομίμηση για σχεδιασμό λύσεων εμπνευσμένων από τη φύση. Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2025 στο εργαστήριο υπολογιστών του ΤΗΜΜΥ. Συμμετείχαν 15 μαθητές του Γυμνασίου Διμηνίου συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια τους κ. Αποστολία Κοτζαγιώτου. 

Οι μαθητές συνεργάστηκαν σε ομάδες για να εισάγουν καινοτόμες λύσεις για τους στόχους βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs)  εφαρμόζοντας καινοτόμες μεθόδους σχεδιασμού. Οι σχεδιαστικές μέθοδοι που διερεύνησαν οι μαθητές περιλαμβάνουν τη σχεδιαστική σκέψη, μια βαθιά ανθρωποκεντρική μέθοδο σχεδιασμού για εισαγωγή λύσεων σε δύσκολες προκλήσεις μέσα από διερεύνηση, ιδεασμό, αξιολόγηση, και σχεδιασμό πρωτοτύπων, τη βιομίμηση, μια διαδικασία σχεδιασμού λύσεων εμπνευσμένων από τις μορφές και τις διαδικασίες της φύσης, όπως οργανισμούς και οικοσυστήματα, για την επίλυση ανθρώπινων προκλήσεων με βιώσιμους τρόπους, και το σχεδιασμό πολλαπλών ειδών, μια αναδυόμενη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες, τις προοπτικές, και την ευημερία τόσο των ανθρώπων όσο και των μη ανθρώπινων ειδών, όπως τα ζώα, τα φυτά, και τα οικοσυστήματα, προωθώντας την οικολογική συνείδηση, υποστηρίζοντας τη βιοποικιλότητα, και επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που ζούμε και αλληλοεπιδρούμε με τον φυσικό κόσμο.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Let’s Mimic (http://letsmimic.eu) που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ (Ελληνική Διαχειριστική Αρχή - ΙΚΥ) και στοχεύει στο μαθησιακών δράσεων για βιομίμηση. Το έργο υλοποιείται από το 2023 έως το 2026 με συντονισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συμμετοχή εκπαιδευτικών οργανισμών από τη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, και την Τουρκία. Επιστημονικά υπεύθυνοι του ερευνητικού έργου είναι το μέλος ΕΔΙΠ του ΤΗΜΜΗ κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα και ο Ομ. Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ κ. Ηλίας Χούστης