Εκδήλωση ΠΕ.ΚΕ.Σ Θεσσαλίας και ΤΗΜΜΥ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για διαχείριση φυσικών καταστροφών

Εκδήλωση ΠΕ.ΚΕ.Σ Θεσσαλίας και ΤΗΜΜΥ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για διαχείριση φυσικών καταστροφών
Εκδήλωση ΠΕ.ΚΕ.Σ Θεσσαλίας και ΤΗΜΜΥ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για διαχείριση φυσικών καταστροφών

Το ΠΕ.ΚΕ.Σ Θεσσαλίας και η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΗΜΜΥ), συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα την ευαισθητοποίηση και προετοιμασία μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για προστασία από φυσικές καταστροφές. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο υπολογιστών του ΤΗΜΜΥ στις 24 Οκτωβρίου 2022, το οποίο το τμήμα διέθεσε στα πλαίσια εξωστρέφειας, και σε αυτή συμμετείχε το 6ο Λύκειο Βόλου.
Το ακροατήριο χρησιμοποίησε ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή που έχει τη μορφή μαθησιακού παιχνιδιού και έχει αναπτυχθεί από την ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Take It Serious (https://ctll.e-ce.uth.gr/index.php/tis/) που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιείται από 2020 έως το 2022. Το ερευνητικό έργο στοχεύει στην προώθηση μιας κουλτούρας «διαχείρισης καταστροφών» στην Ευρώπη και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων έναντι ακραίων φυσικών φαινομένων. 
Το ψηφιακό παιχνίδι εξοικειώνει τους χρήστες με τον κύκλο διαχείρισης φυσικών καταστροφών που περιλαμβάνει το σχεδιασμό δράσης, την προετοιμασία, την αντιμετώπιση, και την επανάκτηση του φυσιολογικού ρυθμού ζωής μετά από ένα κρίσιμο συμβάν. Οι χρήστες συνεργάζονται σε ομάδες πάνω σε μαθησιακά σενάρια που προσομοιώνουν την πραγματική ζωή και αφορούν  το σχεδιασμό δράσεων με βάση τον κύκλο διαχείρισης φυσικών καταστροφών, στοχεύοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, όπως σεισμών και ξηρασίας. Για παράδειγμα, κάποιες από τις δράσεις που μπορούν να εφαρμόσουν οι χρήστες του παιχνιδιού με στόχο την αντιμετώπιση των σεισμών είναι η εκπαίδευση, η ενίσχυση των κτιρίων, η εγκατάσταση ανιχνευτή σεισμικής δραστηριότητας, η διατήρηση της λειτουργίας των συστημάτων επικοινωνίας κατά τη διάρκεια του φαινομένου, η εισαγωγή υπηρεσιών άμεσης αντίδρασης, η επισκευή ζημιών, και ο μελλοντικός προγραμματισμός μετά το γεγονός.
Εκτός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο ερευνητικό έργο Take It Serious συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και ερευνητικοί οργανισμών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, και την Τουρκία. Επιστημονικά υπεύθυνοι του ερευνητικού έργου είναι το μέλος ΕΔΙΠ του ΤΗΜΜΥ κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα και ο Ομ. Καθ. του τμήματος κ. Ηλίας Χούστης. Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Κωνσταντίνος Παναγιώτου, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου στο ΠΕ.ΚΕ.Σ Θεσσαλίας. Τους μαθητές του 6ου Λυκείου συνόδευσαν ο υποδιευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Ράπτης και καθηγητές του σχολείου.