Ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Καθάρισε σε βάθος»

Ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Καθάρισε σε βάθος»
Ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Καθάρισε σε βάθος»

Η εξάντληση των φυσικών πόρων και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος φέρνουν την κυκλική οικονομία στο κέντρο της ανάπτυξης μας και την κάνουν νευραλγικό κομμάτι για την ολοκλήρωση του κύκλου της δράσης «Καθάρισε σε βάθος», μιας δράσης που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω των παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών.

Η ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνεργάζεται με το εξιδεικευμένο Σουηδικό ινστιτούτο κυκλικής οικονομίας CEEII (Circular Economy & Eco Innovation Institute) και την ΑΜΚ “Beach cleaning» και συμμετέχει εθελοντικά στη δράση «Καθάρισε σε βάθος» αρχής γενομένης από την Παρασκευή 9/10 οπότε και θα φιλοξενήσει μια παρουσίαση της δράσης και συζήτηση με μαθητές και φοιτητές στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου στις 19:00. Το κυρίως μέρος της δράσης θα διεξαχθεί το Σάββατο 10/10 και ώρα 10:30 στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, ακριβώς  απέναντι από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ στον Άγιο Κωνσταντίνο. Η δράση θα ολοκληρωθεί περίπου στις 14:00 και κατά τη διάρκειά της, δύτες της ΑΜΚ «Beach Cleaning” θα ανασύρουν σκουπίδια από τον βυθό της θάλασσας και με την βοήθεια εθελοντών θα γίνεται διαλογή και στο τέλος ζύγισμα. Το ίδιο θα συμβεί και την Κυριακή 11/10, την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος. Τα απορρίμματα που ανασύρονται συνολικά, μετά από διαλογή, συγκεντρώνονται και κατόπιν επεξεργασίας μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα τα οποία επιστρέφονται στις τοπικές κοινωνίες δωρεάν.

Βασικό μέλημα των αρχικών εμπνευστών του «Καθάρισε σε βάθος», παραμένει η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ώστε να προσεγγίσουμε ως πολίτες πρακτικές πιο φιλικές στο περιβάλλον, υιοθετώντας τα καλά της κυκλικής οικονομίας, καλλιεργώντας μια συλλογική περιβαλλοντική συνείδηση και προσβλέποντας σε ένα πιο οικολογικό αύριο.

Από το 2015, η ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (talos.uth.gr) εστιάζει στην αξιοποίηση καλών πρακτικών και σύγχρονων εργαλείων μάθησης με επίκεντρο τη διεξαγωγή εργαστηρίων STEAM και δημιουργικής ενασχόλησης με καινοτόμες Τεχνολογίες Ελέγχου (Εκπαιδευτική Ρομποτική, Προγραμματισμός κλπ.) και.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία /Ομάδα «Beach Cleaning»  είναι μοναδική στο είδος της και στο παράδειγμα που προβάλει στην κοινωνία, καθώς αποτελείται από εθελοντές φοιτητές με γνήσιο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και ισχυρή πίστη στην ατομική και εθελοντική κινητοποίηση. Στόχος της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα των παιδιών. Οι εθελοντικές δράσεις αρχικά ξεκίνησαν ως παράκτιοι καθαρισμοί και στη συνέχεια προστέθηκαν και υποβρύχιοι καθαρισμοί με εθελοντές δύτες.

Το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας (CEEII), δραστηριοποιείται μέσω ενός διεθνούς δικτύου επαφών με Επιχειρήσεις και Ερευνητικά Ιδρύματα, σε διάφορους πρωτοποριακούς τομείς Πράσινης Τεχνολογίας. Χρησιμοποιεί πρωτοποριακές καινοτομίες που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την Κλιματική Αλλαγή, τεχνολογίες Ανακύκλωσης & βιομηχανικής αξιοποίησης των απορριμμάτων, παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας, κοινωνικό-οικονομικές αναλύσεις CSR and LCA, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και γενικότερα τον περιορισμό της σπατάλης των φυσικών πόρων του πλανήτη με γνώμονα τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία σχετικά με τη δράση και την τοπική εκδήλωση, μπορείτε να απευθύνεστε στους συντονιστικά υπεύθυνους της ομάδας TALOS, κ. Πρώια (τηλ. 6974007962) και κ.Κούρια (6944965406)