4ο Ιπποκράτειο Ιατρικό Συνέδριο 2026 στη Λάρισα με θέμα την παχυσαρκία ως νόσο

Έναρξη
Λήξη
Αφίσα για το 4ο Ιπποκράτειο Ιατρικό Συνέδριο 2026 με θέμα «Παχυσαρκία ως Νόσος», που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα από 7 έως 9 Μαΐου 2026. Η αφίσα περιλαμβάνει προτομή του Ιπποκράτη, τις βασικές τοποθεσίες των εκδηλώσεων, καθώς και λογότυπα διοργανωτών και χορηγών.
4ο Ιπποκράτειο Ιατρικό Συνέδριο 2026 στη Λάρισα

Από τις 7 έως τις 9 Μαΐου 2026 πραγματοποιείται στη Λάρισα το 4ο Ιπποκράτειο Ιατρικό Συνέδριο, με τίτλο:

«Παχυσαρκία ως Νόσος: Μύθοι και Αλήθειες»

Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο Δήμος Λαρισαίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η φετινή διοργάνωση εστιάζει σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας, την παχυσαρκία, προσεγγίζοντάς την ως νόσο μέσα από τη σύγχρονη επιστημονική γνώση, τη διεπιστημονική συνεργασία και την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και του ευρύτερου κοινού.

Επιστημονικό πρόγραμμα

Πέμπτη 7 Μαΐου 2026

Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης», Τμήμα Ιατρικής, Βιόπολη Λάρισας

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου απευθύνεται κυρίως σε ιατρούς και επαγγελματίες υγείας. Μέσα από σύντομες και στοχευμένες εισηγήσεις από διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, θα αναδειχθεί η πολυπαραγοντική φύση της παχυσαρκίας και η ανάγκη συντονισμένης, διεπιστημονικής αντιμετώπισής της.

Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Μαΐου 2026

Αμφιθέατρο κτιρίου «Κατσίγρα», Πλατεία Ταχυδρομείου

Οι δύο επόμενες ημέρες είναι ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων θα μιλήσουν με απλή και κατανοητή γλώσσα για μύθους και αλήθειες γύρω από την παχυσαρκία, τα αίτια και τις συνέπειές της, τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τους τρόπους πρόληψης.

Δράσεις για το κοινό στο Αλκαζάρ και στο κέντρο της πόλης

Παράλληλα με τις επιστημονικές συνεδρίες, αναπτύσσονται στη Λάρισα δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης, με επίκεντρο τον Ιπποκράτειο Τόπο στο πάρκο του Αλκαζάρ.

Στις δράσεις συμμετέχουν τμήματα του Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΤΕΦΑΑ, Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, Γεωπονίας και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Ιατρικής — καθώς και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παχυσαρκίας.

Ώρες λειτουργίας στο Αλκαζάρ

  • Πέμπτη 7 Μαΐου: 10:00–13:00 και 17:30–20:00 

  • Παρασκευή 8 Μαΐου: 10:00–13:00 και 17:30–20:00 

  • Σάββατο 9 Μαΐου: 10:00–13:00 

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε:

  • σωματομετρικό έλεγχο με μέτρηση βάρους, ύψους και υπολογισμό Δείκτη Μάζας Σώματος, 

  • ενημέρωση για υγιεινές διατροφικές επιλογές μέσα από το πρότυπο σχολικό κυλικείο, 

  • ψηφιακή πρόσβαση σε επιστημονικά τεκμηριωμένο υλικό μέσω QR codes, 

  • προληπτικό έλεγχο όρασης παιδιών με φορητό οφθαλμολογικό εξοπλισμό, 

  • φαρμακευτική συμβουλευτική για ζητήματα πρόληψης, φαρμακοεπαγρύπνησης και άυλης συνταγογράφησης, 

  • διαδραστικά παιχνίδια υγείας για παιδιά και ενήλικες. 

Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα έχει η αναβίωση του Ιπποκράτειου Ζωμού, την Πέμπτη 7 Μαΐου το πρωί, στον Ιπποκράτειο Τόπο του Αλκαζάρ, με βάση την αρχαία συνταγή της πτισάνης, που συνδέεται με την ιπποκρατική παράδοση της θεραπευτικής διατροφής.

Ενημερωτικά περίπτερα θα λειτουργούν επίσης στην Κεντρική Πλατεία και στην Πλατεία Ταχυδρομείου καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου.

1ος Μαθητικός Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διοργανώνεται ο 1ος Μαθητικός Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός με τίτλο:

«Σώμα σε Ισορροπία: από τον Ιπποκράτη στην Παιδική – Εφηβική Παχυσαρκία του Σήμερα»

Η πρωτοβουλία υλοποιείται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

Ο διαγωνισμός καλεί τους μαθητές να προσεγγίσουν δημιουργικά ζητήματα που σχετίζονται με:

  • τη διαχρονική αξία της ιπποκρατικής σκέψης, 

  • την παιδική και εφηβική παχυσαρκία στη σύγχρονη κοινωνία, 

  • την ανάγκη υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών ζωής. 

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Εικαστική έκθεση «Ἐν τέχνῃ ἰατρική»

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Ιατρική Σχολή συνδιοργανώνει με το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας «Οκτώ» την εικαστική έκθεση:

«Ἐν τέχνῃ ἰατρική»

Η έκθεση προσεγγίζει τη σχέση της ιατρικής με την τέχνη, μέσα από έργα που αντλούν έμπνευση από την ασθένεια, την ίαση, τη φθορά, την ανθρώπινη εμπειρία και την ιπποκρατική φιλοσοφία.

  • Εγκαίνια: Δευτέρα 4 Μαΐου 2026, ώρα 20:00 

  • Διάρκεια: 5 Μαΐου – 6 Ιουνίου 2026 

  • Επιμέλεια: Ειρήνη Ρώσσιου 

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Το Συνέδριο πλαισιώνεται και από ανοιχτές πολιτιστικές δράσεις για το κοινό:

Παρασκευή 8 Μαΐου 2026

Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας

  • Ώρα: 20:30 

  • Χώρος: Προαύλιος χώρος κτιρίου «Κατσίγρα», Πλατεία Ταχυδρομείου 

Σάββατο 9 Μαΐου 2026

Σύνολο Πνευστών & Μπαλέτο

  • Ώρα: 19:30 

  • Χώρος: Αίθουσα Συναυλιών, Δημοτικό Ωδείο Λάρισας 

Ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία

Το 4ο Ιπποκράτειο Ιατρικό Συνέδριο δεν περιορίζεται σε έναν στενά επιστημονικό κύκλο. Αντίθετα, απευθύνεται σε γιατρούς, επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και πολίτες, επιχειρώντας να συνδέσει τη γνώση με την πρόληψη, την κοινωνική ευαισθητοποίηση και τον δημόσιο διάλογο γύρω από ένα κρίσιμο θέμα υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου:
http://meduth.online/4Ippokrateio/