Trails & Tales #3 : ΒΟΛΟΣ [Διαδρομές της καραντίνας] από την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών | ma[K]e, Τμ. Αρχ. Μηχανικών Π.Θ.

Trails & Tales #3 : ΒΟΛΟΣ [Διαδρομές της καραντίνας]
Trails & Tales #3 : ΒΟΛΟΣ [Διαδρομές της καραντίνας]

Θεματικές ξεναγήσεις στην πόλη του Βόλου, μέσα από συλλογές κειμένων, εικόνων & εκπαιδευτικών παιχνιδιών, που συνοδεύουν την αστική περιπατητική εμπειρία

Με αφορμή την Διεθνή Εβδομάδα Αρχείων (7-11 Ιουνίου 2021), η δράση προτείνει μια σειρά θεματικών ξεναγήσεων με αντικείμενο το κτιριακό απόθεμα της πόλης του Βόλου. Συμπεριλαμβάνονται πάνω από 70 κτίρια, αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αρχιτεκτονικής από 7 επιλεγμένες θεματικές (καπνοβιομηχανία, υφαντουργία, βιομηχανία, διοίκηση-οικονομία, πολιτισμός, μουσεία, κατοικία). Πορείες και κτίρια - ‘εκθέματα’ - αναδεικνύονται μέσα από χάρτες, εικόνες και κείμενα, που βασίζονται σε πρωτογενές αρχειακό υλικό από τις ψηφιακές συλλογές του Μουσείου της Πόλης, του Δ.Η.Κ.Ι. και των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας. Οι ξεναγήσεις προσφέρονται καταρχήν σε έντυπη μορφή και διατίθενται σε κεντρικά σημεία της πόλης, και σε επόμενο χρονο θα είναι διαθέσιμες και σε ψηφιακή μορφή, επιτρέποντας την περιήγηση με φυσική ή εικονική παρουσία.

Η δράση εντάσσεται στο πιλοτικό έργο Narrative Trails’, που υλοποιείται από την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών | ma[K]e του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε διεπιστημονική συνεργασία με το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας και άλλους ακαδημαϊκούς και τοπικούς φορείς.

Η δράση ξεκίνησε με παρουσίαση των πρώτων συλλογών (18 Μαΐου | Διεθνής Ημέρα Μουσείων), εμπλουτίζεται σταδιακά με προσθήκη των θεματικών διαδρομών (9 Ιουνίου | Διεθνής Ημέρα Αρχείων), και πρόκειται να προχωρήσει με μια σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών με αναφορά στην πόλη του Βόλου, για να ολοκληρωθεί με δια ζώσης εκδήλωση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Το υλικό ενημερώνεται τακτικά στην σχετική ιστοσελίδα [ Trails & Tales #3 : ΒΟΛΟΣ ], που φιλοξενείται από την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών.

Οι θεματικές διαδρομές σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής «Αφηγηματικές Διαδρομές: Σχεδιάζοντας [για] τα μονοπάτια του Πηλίου», που προσφέρεται στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Παν. Θεσσαλίας. Προσαρμοσμένη στην ιδιαίτερη φετινή συγκυρία, η δράση έχει υπότιτλο «Διαδρομές της καραντίνας» και κάνει χρήση του – δημοφιλούς πλέον - υβριδικού format ‘phygital’, το οποίο επιτρέπει το συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως αναγνώσεων, αφηγήσεων και περιηγήσεων.

Μέσα στις συνθήκες της καραντίνας,

. 13 σπουδαστές από 4 χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Τουρκία και Ελλάδα),

. αποκλεισμένοι σε 7 πόλεις (Αθήνα, Βόλος, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Lyon, Strasbourg και Κωνσταντινούπολη) κλήθηκαν

. να ‘συναντηθούν’ (με περιορισμούς στις μετακινήσεις …) στον Βόλο,

. να μελετήσουν (με κλειστές βιβλιοθήκες …) την αρχιτεκτονική του,

. να επισκεφτούν (δια ζώσης ή εξ αποστάσεως … ) γνωστά και άγνωστα κτίρια του, και

. να μας ξεναγήσουν (κατά μόνας ή σε παρέες …) στα βήματα τους

. μέσα από 7 θεματικές περιηγήσεις (σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή …).

Οι ιδιαίτερες συνθήκες εγκλεισμού, που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες, στάθηκαν η αφορμή να αναζητήσουμε νέα εργαλεία για να ΄βγούμε’ από το σπιτι, να ‘περιπλανηθούμε’ στους δρόμους της πόλης και να ‘μιλήσουμε’ γι’ αυτήν … έως ότου μπορέσουμε να ζήσουμε ξανά τα κτίρια της … Παραφράζοντας τον Marcel Proust, η παρούσα προσπάθεια αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόκληση και μια πρόσκληση για να ανακαλύψουμε γνωστά μέρη, μέσα από νέα μάτια …

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μια συνεργασία της Ερευνητικής Μονάδας Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Παν. Θεσσαλίας με το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, τα Γ.Α.Κ. (Γενικά Αρχεία του Κράτους) Μαγνησίας, το ΔΗ.Κ.Ι. (Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου) και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ (Τ.Α.Μ. Π.Θ.):         ANIK MUHAMMED Emin (TR), BONNET Julien (FR), COLART Mathis (FR), FERNANDEZ BORLAN GOMEZ Adriana (ES), KINIK ABDULLAH Yunus (TR), MASA ASENSIO Maialen (ES), ROMINGER Thomas (FR), SPETTNAGEL Oceane (FR), ΒΑΡΑΚΗΣ Κωνσταντίνος (GR), ΚΛΕΙΣΙΑΡΗ Κατερίνα (GR), ΛΑΧΑΝΑΣ Αχιλλέας (GR), ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ Άννα (GR), ΜΠΑΚΑΛΟΥΔΗ Νίκη (GR)

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:      ΚΟΥΤΗΣ Γιάννης (Μουσείο της Πόλης), ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Χριστίνα (Ι.Α.Κ.Α. Π.Θ.), ΠΡΑΣΣΑ Αννίτα (Γ.Α.Κ. Μαγνησίας), ΦΙΛΙΠΠΙΤΖΗΣ Δημήτρης, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Χάρις (Τ.Α.Μ. Α.Π.Θ.) & ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Νάνσυ, ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ Βάσω, ΣΑΦΛΕΚΟΣ Κωνσταντίνος (Τ.Α.Μ. Π.Θ.)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ:        ΒΡΟΝΤΙΣΗ Μαρία (Αναπλ. Καθ. Τ.Α.Μ. Π.Θ.)

 

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ιστοσελίδα της δράσης [https://omadakblog.wordpress.com]

email:    omadak [at] gmail [dot] com, maKe [at] uth [dot] gr

τηλ.        24210.74333

website Ερευνητικης Μοναδαςhttps://omadakblog.wordpress.com/

instagram Ερευνητικης Μοναδαςhttps://www.instagram.com/ma.lkl.e/

Μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο εδώ| https://vimeo.com/560769039