Το ΤΗΜΜΥ στη Μαλαισία για ερευνητική συνεργασία

Το ΤΗΜΜΥ στη Μαλαισία για ερευνητική συνεργασία
Το ΤΗΜΜΥ στη Μαλαισία για ερευνητική συνεργασία

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr), επισκέφτηκε τα πανεπιστήμια University of Malaya και University Tenaga Nasional στην Kuala Lumpur της Μαλαισίας στα πλαίσια προγραμματισμένης συνάντησης συνεργασίας του ερευνητικού έργου ICT-INOV: Modernizing ICT Education for Harvesting Innovation. To ερευνητικό έργο ICT-INOV χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ Capacity Building in Higher Education που υποστηρίζει έρευνα για τη μεταφορά γνώσης από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα αναπτυσσόμενων χωρών. Το ερευνητικό έργο ICT-INOV στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων καινοτομίας σε φοιτητές επιστήμης και τεχνολογίας υπολογιστών με εφαρμογή της σχεδιαστικής σκέψης, μιας βαθιά ανθρωποκεντρικής μεθοδολογίας που συμβάλλει στην εισαγωγή λύσεων σε δύσκολες προκλήσεις μέσω ενσυναίσθησης και ιδεασμού. 

Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στην Ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης να συνεργαστεί με 11 πανεπιστήμια από τη Μαλαισία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, το Βιετνάμ, την Ιταλία, την Εσθονία, και την Πορτογαλία με στόχο τον εκσυγχρονισμό της μάθησης για την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων του 21ου αιώνα. Οι συμμετέχοντες επιπλέον επισκέφτηκαν το Malaysian Design Council (MRM) και ενημερώθηκαν για δράσεις καινοτομίας στη Μαλαισία. Τέλος παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων καινοτομίας που αναπτύχθηκαν στα πανεπιστήμια της Ασίας, την ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης, και το εκπαιδευτικό περιεχόμενο για την ενθάρρυνση της καινοτόμου σκέψης, σε ημερίδα προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στην Kuala Lumpur.

Επιστημονικά υπεύθυνοι του έργου είναι το μέλος ΕΔΙΠ του ΤΗΜΜΥ Χαρίκλεια Τσαλαπάτα και ο Ομ. Καθ. του τμήματος Ηλίας Χούστης. Το έργο υλοποιείται από το 2021 έως το 2024.