Ημερίδα «Άλκη Ζέη. Ιστορία, Μνήμη, Αυτοβιογραφία»

Ημερίδα «Άλκη Ζέη. Ιστορία, Μνήμη, Αυτοβιογραφία»
Ημερίδα «Άλκη Ζέη. Ιστορία, Μνήμη, Αυτοβιογραφία»

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Π.Θ.) σε συνεργασία με τον  Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας και άλλους φορείς, διοργανώνει Ημερίδα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη. Καλεσμένοι /ες ομιλητές/τριες είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Στην ημερίδα θα γίνει παρουσίαση του νεοεκδοθέντος συλλογικού τόμου με τίτλο «Άλκη Ζέη: Ιστορία, Μνήμη, Αυτοβιογραφία» του κυκλοφορεί από την ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ. Η βραδιά θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 17:30 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «ΣΑΡΑΤΣΗΣ» και είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τετάρτη 13/12/2023

 

Συντονισμός: Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας.

 

17:30-17:45    Χαιρετισμοί

 

17:45-18:00  Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια στο ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθύντρια του Μουσείου Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας, ‘Παρουσίαση του συλλογικού τόμου Άλκη Ζέη: Ιστορία, μνήμη, Αυτοβιογραφία (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική)’.

 

18:00-18:20  Βασιλική Πάτσιου, Καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μνήμη και ταυτότητα στο έργο της Άλκης Ζέη «Ένα παιδί από το πουθενά».

 

18:20-18:40 Βασιλική Βασιλούδη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πολιτικές, πολιτιστικές διαστάσεις της μουσικής στον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου».

 

18:40-19:00  Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια στο ΤΕΠΑΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Το χιούμορ στο έργο της Άλκης Ζέη.

 

19:00-19:20 Ελένη Κονταξή, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) στο ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  Το λογοτεχνικό έργο για παιδιά και νέους της Άλκης Ζέη σε συνομιλία με την Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία.

 

19:20-19:50 Δημήτρης Γουλής, Επίκουρος Καθηγητής στο ΠΤΔΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Από το βιβλίο στη Μικρή οθόνη. Οι τηλεοπτικές μεταφορές των έργων της Άλκης Ζέη.

 

19:50-20:15. Συζήτηση

 

20:15 ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συμμετέχει η Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου του Μουσικού Σχολείου Βόλου, με υ π. Καθηγητή βιολιού τον κ. Δημήτριο Καραμανώλη και τους μαθητές/τριες: Παπαδημητρίου Μαριάννα, Παναγιωτίδου Μυρσίνη, Μαλλιακός Ιωάννης, Νιζάμη Μελίντα.

 

Η Ημερίδα  τελεί υπό την Αιγίδα και Στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συνεργαζόμενοι φορείς:

Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ)

Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού ΠΤΠΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ηλεκτρονικό περιοδικό για την μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας

 ΚΕΙΜΕΝΑ

Κύκλος Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου (παράρτημα IBBY)