Στέλλα Σουβατζή "Χώρος, μνήμη, ταυτότητα και ιστορία στην προϊστορία: παραδείγματα από τις νεολιθικές κοινότητες της Ελλάδας και της Τουρκίας"

 Στέλλα Σουβατζή  "Χώρος, μνήμη, ταυτότητα και ιστορία στην προϊστορία: παραδείγματα από τις νεολιθικές κοινότητες της Ελλάδας και της Τουρκίας"
Στέλλα Σουβατζή "Χώρος, μνήμη, ταυτότητα και ιστορία στην προϊστορία: παραδείγματα από τις νεολιθικές κοινότητες της Ελλάδας και της Τουρκίας"

Χώρος, μνήμη, ταυτότητα και ιστορία στην προϊστορία Διάλεξη της Στέλλας Σουβατζή με τίτλο "Χώρος, μνήμη, ταυτότητα και ιστορία στην προϊστορία: παραδείγματα από τις νεολιθικές κοινότητες της Ελλάδας και της Τουρκίας"
12/05/2021 και ώρα 17:30
διαδίκτυο (MS-teams)
Η Στέλλα Σουβατζή είναι προϊστορική αρχαιολόγος και μέλος ΔΕΠ (υπό
διορισμό) στο ΙΑΚΑ.
Η διάλεξη θα δοθεί στην ομάδα "Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ" του MS-TEAMS που είναι προσβάσιμη με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ή ακολουθώντας τον σύνδεσμο που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΙΑΚΑ. Η πρόσβαση είναι εφικτή και χωρίς τη χρήση του MS-TEAMS, από browser Google Chrome ή Microsoft Edge.

Περίληψη

Ο χώρος αποτελεί κεντρική αναλυτική κατηγορία στην αρχαιολογία και πεδίο ευρείας διεπιστημονικής έρευνας, καθώς συνδέεται άρρηκτα με κάθε έκφανση της κοινωνικής πραγματικότητας σε οποιονδήποτε πολιτισμό. Η αρχαιολογία έχει το πλεονέκτημα της εξέτασης στη διαχρονία και επομένως μπορεί να προσδώσει στην οργάνωση και τη χρήση του χώρου ιστορική διάσταση και να τις αναλύσει ως μέρη μιας δυναμικής διαδικασίας αλληλεξαρτημένης με τον χρόνο. Η διάλεξη πραγματεύεται τη σημασία του χώρου και της αρχιτεκτονικής για τη δημιουργία μνήμης, ταυτότητας και ιστορίας στην προϊστορία, με παραδείγματα από τις νεολιθικές κοινωνίες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ξεκινάει με μια σύντομη εισαγωγή γύρω από τη θεωρητική προσέγγιση και τις βασικές έννοιες της Κοινωνικής Αρχαιολογίας του Χώρου και εν συνεχεία εξετάζει την κοινωνική και συμβολική χρήση του χώρου σε επιλεγμένους οικισμούς,όπως το Διμήνι και το Σέσκλο στη Θεσσαλία και τα Çatalhöyük, Göbekli Tepe και Aşikli Höyük στη κεντρική και νοτιοανατολική Τουρκία.