Ψηφιακή τεχνολογία και σχέσεις από απόσταση. Οι Σύριοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ψηφιακή τεχνολογία και σχέσεις από απόσταση. Οι Σύριοι πρόσφυγες στην Ελλάδα
Ψηφιακή τεχνολογία και σχέσεις από απόσταση. Οι Σύριοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Την Τετάρτη 17.03.2021 και ώρα 18:30, στο πρόγραμμα διαλέξεων του εαρινού εξαμήνου του Τμήματος ΙΑΚΑ, θα φιλοξενηθεί διαδικτυακή ομιλία του Ιωσήφ Κωνσταντίνου, με θέμα:
"Ψηφιακή τεχνολογία και σχέσεις από απόσταση. Οι Σύριοι πρόσφυγες στην Ελλάδα."

Ο Ιωσήφ Κωνσταντίνου είναι εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία (Westminster University) και διδακτορικό στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα αφορούν ζητήματα ανθρωπολογίας, επικοινωνίας και μετανάστευσης στην ελληνική κοινωνία.

Περίληψη

Η παραγωγή και ο διαμοιρασμός πολυμεσικού υλικού από τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας - ένα τηλεφώνημα, μια βιντεοκλήση, ένα άμεσο μήνυμα, η κοινοποίηση μιας φωτογραφίας - αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των σύριων προσφύγων στις δομές φιλοξενίας. Βασιζόμενος σε εθνογραφική μελέτη για την ψηφιακότητα και τη μετανάστευση προσεγγίζω το βαθμό που τα ψηφιακά μέσα δικτύωσης συμβάλλουν στην «επιτέλεση» της οικογένειας από τους σύριους πρόσφυγες, τη διατήρηση της αίσθησης του «ανήκειν» και τη διαμόρφωση νέων εμπειριών κοινωνικότητας από απόσταση.
Η διάλεξη θα δοθεί στην ομάδα "Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ" του MS-TEAMS που είναι προσβάσιμη με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ή ακολουθώντας τον σύνδεσμο.
Η πρόσβαση είναι εφικτή και χωρίς τη χρήση του MS-TEAMS, από browser Google Chrome ή Microsoft Edge.

Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Συγκρότημα Παπαστράτου
Αργοναυτών & Φιλελλήνων, Βόλος, Τ.Κ. 38221
Τηλ.: 2421074796
email: eika [at] uth.gr (eika[at]uth[dot]gr)
skype: anthropolab.iaka
f/b: UthAnthropolab