Το μέλλον σε μετάβαση: Εγκυμονούσες Σύριες στις παρυφές της Ευρώπης

Το μέλλον σε μετάβαση: Εγκυμονούσες Σύριες στις παρυφές της Ευρώπης
Το μέλλον σε μετάβαση: Εγκυμονούσες Σύριες στις παρυφές της Ευρώπης

Το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοιν. Ανθρωπολογίας του Π.Θ. και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
«Σπουδές στην Κινητικότητα» του Π.Θ.διοργανώνουν διάλεξη της Σύνθιας Μαλακάση με τίτλο «Το μέλλον σε μετάβαση: Εγκυμονούσες
Σύριες στις παρυφές της Ευρώπης» που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, στις 17:00.

H Σύνθια Μαλακάση είναι διδάσκουσα και ακαδημαϊκή υπότροφος στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στο  Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η διάλεξη θα δοθεί στην ομάδα «Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ» του MS-TEAMS που είναι προσβάσιμη με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η πρόσβαση είναι ανοιχτή και χωρίς τη χρήση του MS-TEAMS, από browser Google Chrome ή Microsoft Edge,
μέσω του link που σας παραθέτουμε: http://https://www.ha.uth.gr/index.php?page=events-search.display&a=567

Περίληψη

Βάσει εθνογραφικής έρευνας ενός έτους (2016-2017) στην Αθήνα, εξετάζω το πώς έγκυεςπροσφύγισσες από τη Συρία που πάσχιζαν να μεταβούν σε χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης σχεδίαζαν το μέλλον τους σε μια παρατεταμένη χρονικότητα μεταξύ κίνησηςκαι στάσης. Η είσοδός τους στην Ελλάδα μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή – μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, αλλά πριν το ευρω-τουρκικό σύμφωνο – τις τοποθέτησε σε ένα μεταιχμιακό «καθεστώς κινητικότητας» (Glick Schiller and Salazar 2013). Αντιμέτωπες με αλλεπάλληλεςαβεβαιότητες, οι συνομιλήτριές μου ενέμειναν στην επιδίωξη μιας «κανονικής ζωής». Η εμπειρία τους συνιστά οξεία κριτική όχι μόνο στις ευρωπαϊκές καιελληνικές διαδικασίες υποδοχής προσφύγων, αλλά και σε ακαδημαϊκές εννοιολογήσεις της αβεβαιότητας ως «ζωηρής, παρότι αόριστης, πηγής δυνατοτήτων για το μέλλον» (Kleist and Jansen2016:381)