Μαθησιακό παιχνίδι για διαχείριση φυσικών καταστροφών

Μαθησιακό παιχνίδι για διαχείριση φυσικών καταστροφών
Μαθησιακό παιχνίδι για διαχείριση φυσικών καταστροφών

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΗΜΜΥ), και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr),υλοποιοιεί ψηφιακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην προετοιμασία μαθητών και διδασκόντων για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. 
Η μαθησιακή παρέμβαση υλοποιείται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου TakeItSerious(https://ctll.e-ce.uth.gr/index.php/tis/) που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιστροπής. Το ερευνητικό έργο στοχεύει στην προώθηση μιας κουλτούρας «διαχείρισης καταστροφών» στην Ευρώπη και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων έναντι ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως σεισμών, πλημμύρων, πυρκαγιών, και άλλων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός σοβαρού μαθησιακού παιχνιδιού που έχει αναπτυχθεί από την ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης με στόχο να ευαισθητοποιήσει μαθητές, οικογένειες, και κοινότητες στο θέμα των φυσικών καταστροφών καθώς και στον κύκλο διαχείρισης τους, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της προφύλαξης, μέσω αυθεντικών σεναρίων. Επιπλέον, το μαθησιακό παιχνίδι υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στοσχεδιασμό μαθησιακών δραστηριοτήτων που αφορούν τη μείωση του κινδύνου, την ετοιμότητα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και την αντιμετώπιση καταστάσεων καταστροφών. 
Το ερευνητικό έργο TakeItSeriousυλοποιείται από το 2020 έως το 2022 με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και ερευνητικών οργανισμών από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, και την Τουρκία. Επιστημονικά υπεύθυνοι του ερευνητικού έργου είναι το μέλος ΕΔΙΠ του ΤΗΜΜΥ κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα και ο Ομ. Καθ. του τμήματος κ. Ηλίας Χούστης.