Ημερίδα Eκπαιδευτικής Kινητικότητας

Ημερίδα Eκπαιδευτικής Kινητικότητας
Ημερίδα Eκπαιδευτικής Kινητικότητας

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr), και ο εκπαιδευτικός οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ (https://www.iekdimitra.gr/) συνδιοργανώνουν ημερίδα σχετικά με την εκπαιδευτική κινητικότητα φοιτητών. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του εκπαιδευτικού οργανισμού Δήμητρα στη διεύθυνση Φερών 65, Βόλος στις 25 Οκτωβρίου 2022 στις 10.30. 
Η εκπαιδευτική κινητικότητα έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως βασικός παράγοντας ανάπτυξης στην Ευρώπη. Από το 2016 μέχρι σήμερα η κινητικότητα φοιτητών έχει αυξηθεί κατά 80%. Συμβάλλει στη δημιουργία πολιτιστικών, οικονομικών, και κοινωνικών διαύλων και δικτύων και προωθεί την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, παρά τη συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή σε σχετικές δραστηριότητες, πολλοί φοιτητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής στο νέο τους προσωρινό περιβάλλον εκπαίδευσης. Κάποιες από αυτές είναι το πολιτισμικό σοκ και η δυσκολία ενσωμάτωσης, προβλήματα επικοινωνίας όπως για παράδειγμα μη επαρκής γνώση της γλώσσας στη χώρα φιλοξενείας, κατανόηση των κανόνων εργασίας, επικοινωνίας, και εσωτερικής οργάνωσης στο εκπαιδευτικό ίδρυμα φιλοξενίας, και οργάνωση της καθημερινής ζωής στο νέο περιβάλλον. 
Το ερευνητικό έργο Erasmus+ ISAAC: International students’ Action for Adapting Cross-Cultural activities (https://isaac.wsei.eu/en/home-2/) στοχεύει στην ανάπτυξη οδηγών και υποστηρικτικού περιεχομένου για διδάσκοντες, διοικητικό δυναμικό, και φοιτητές μεταλυκειακών εκπαιδευτικών οργανισμών που συμβάλλουν στην πιο αποτελεσματική ενσωμάτωση φοιτητών στο ακαδημαϊκό ίδρυμα φιλοξενείας, στην καλλιέργεια ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος, και στον εμπλουτισμό της μαθησιακής εμπειρίας των συμμετεχόντων σε δραστηριότητες εκπαιδευτικής κινητικότητας. Το ακροατήριο θα έχει την ευκαιρεία να παρακολουθήσει αποτελέσματα διακρατικής συνεργασίας εκπαιδευτικών οργανισμών από την Ελλάδα, την Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, και Βόρεια Μακεδονία. 
Επιστημονικά υπεύθυνοι του ερευνητικού έργου ISAAC είναι το μέλος ΕΔΙΠ του ΤΗΜΜΥ κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα και ο Ομ. Καθ. του τμήματος κ. Ηλίας Χούστης. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Υπεύθυνος Παραρτήματος Βόλου του ΙΕΚ Δήμητρα κ. Η. Τσουτσουλάκης.