Φεστιβάλ Πάου 2021/ Ross Daly

Σύγχρονη Τροπική Μουσική
Σύγχρονη Τροπική Μουσική

To Φεστιβάλ Πάου 2021( paufestival.uth.gr), πολιτιστική πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την εθελοντική συμμετοχή των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και καλλιτεχνική υπεύθυνη τη Μαρία Θωίδου, αναρτά στο YouTube (Pau Festival) την πρώτη ζωντανή συναυλία του φετινού προγράμματος (22/8), με τίτλο «Σύγχρονη Τροπική Μουσική». Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Ross Daly, Κέλυ Θωμά, και Mayu Shviro, σε μια εξαιρετική σύμπραξη πάνω σε συνθέσεις του Ross Daly. 

Παρακολουθήστε τη συναυλία στον σύνδεσμο: https://youtu.be/kodGKHzK73Q

Περισσότερα για τη συναυλία:

Ο Ross Daly, η Κέλυ Θωμά και η Mayu Shviro αποτελούν ένα ιδιαίτερο και ασυνήθιστο τρίο. Κεντρικό στοιχείο της δουλειάς τους είναι η πλοκή μεταξύ των οργάνων τους με ιδιαίτερη έμφαση στα τοξωτά. Η λύρα που παίζουν ο Ross Daly και η Κέλυ Θωμά, στις παραδόσεις όπου τη συναντάμε, συνήθως υπάρχει ως ένα σόλο όργανο και είναι πολύ σπάνιο να παίζουν δυο λύρες μαζί. Πλάι στις λύρες, υπάρχει και το βιολοντσέλο της Mayu Shviro, ένα όργανο που συνήθως συναντάμε σε κλασικά σύνολα, αλλά που εξαιτίας των μεγάλων δυνατοτήτων του ίδιου του οργάνου, καθώς και της ίδιας της Mayu, συνυπάρχει εντελώς αρμονικά με τις λύρες διευρύνοντας σημαντικά το ηχητικό φάσμα του συνόλου.
Η μουσική που παίζουν αυτοί οι καλλιτέχνες στην πραγματικότητα δεν ανήκει σε καμία συγκεκριμένη παράδοση. Αντλεί έμπνευση από μια μεγάλη ποικιλία διαχρονικών παραδόσεων που προέρχονται από τον ευρύτερο κόσμο της «τροπικής» μουσικής. Αυτά τα στοιχεία ενσωματώνονται σε ένα νέο είδος το οποίο ο Ross Daly αποκαλεί Contemporary Modal Music (Σύγχρονη Τροπική Μουσική). Αυτό το είδος, ωστόσο, δεν μοιάζει με αυτό που συνήθως έχουμε συσχετίσει με τον όρο «σύγχρονη μουσική». Αντιθέτως ο ήχος της φαίνεται να στέκει έξω από το χρόνο καθώς κινείται ανάμεσα σε κάτι που θα μπορούσε να έχει ακουστεί είτε πριν από χιλιάδες χρόνια, είτε σε κάποιο μακρινό μέλλον. Οι Ross Daly, η Κέλυ Θωμά, και Mayu Shviro, εμπνευσμένοι από τη βαθιά τους πίστη στη δύναμη και στην υπερβατική φύση των μελωδικών αρχέτυπων των τροπικών παραδόσεων, έχουν μελετήσει εκτενώς αυτές τις παραδόσεις με μερικούς από τους μεγαλύτερους δασκάλους αυτού του είδους. Η γνώση που έχουν αποκτήσει από αυτές τις πηγές, αποτελεί το θεμέλιο στη συνέχεια για τις δικές τους συνθέσεις, που αντανακλούν την πεποίθησή τους για την ιερή φύση της τέχνης της μουσικής