F1 in Schools Ελλάδος 2022 Εκδήλωση Βόλου

  • F1 in Schools Ελλάδος 2022 Εκδήλωση Βόλου
    F1 in Schools Ελλάδος 2022 Εκδήλωση Βόλου
  • F1 in Schools Ελλάδος 2022 Εκδήλωση Βόλου
    F1 in Schools Ελλάδος 2022 Εκδήλωση Βόλου

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δια της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας και της ομάδας Εκπ. Ρομποτικής TALOS λαμβάνουν τη σκυτάλη για τη διενέργεια των αγώνων ταχύτητας πίστας της Τελικής Φάσης του 11ου πανελλήνιου διαγωνισμού F1 in Schools 2022 (για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) αμέσως μετά την αντίστοιχη εκδήλωση της Αθήνας (Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη Αττικής για τις ομάδες από σχολεία Αττικής και Νοτίου Ελλάδας), των Σερρών (Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αθλητικού Πάρκου Ομόνοιας για τις ομάδες από σχολεία Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδας). Η προκριματική φάση του Βόλου, θα διεξαχθεί στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα (Ergon Showground Event Hall) για τις υπόλοιπες ομάδες της ευρύτερης περιοχής, το Σάββατο 15/10, από τις 11:00 πμ ως τις 15:00 μμ. Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους-ες.
Προσκαλούμε δασκάλους, γονείς, παιδιά και όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσουν το διαγωνισμό όπου θα υπάρχουν προεκτυπωμένα χάρτινα F1 μοντέλα με όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά (τροχοί, άξονες, κλπ), κατάλληλα για την δημιουργία χάρτινων F1 αυτοκινήτων, τα οποία μπορούν να τρέξουν πάνω στην ίδια πίστα χρησιμοποιώντας τις ίδιες αμπούλες που τρέχουν τα κανονικά F1 μοντέλα. Θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσουν εκείνη την ώρα ομάδες (2-4 μελών) για να τους δώσουμε τα παραπάνω αναλώσιμα υλικά δωρεάν και τον απαραίτητο χρόνο για να φτιάξουν τα χάρτινα F1 μοντέλα και να τα βάλουν να τρέξουν μετά πάνω στη πίστα.
Τον Ιούνιο που μας πέρασε διενεργήθηκε η Α’ Φάση του 11ου πανελλήνιου διαγωνισμού F1 in Schools 2022 και οι ομάδες διαγωνίστηκαν και αξιολογήθηκαν στους υπόλοιπους βασικούς τομείς του προγράμματος, όπως είναι η επιχειρηματικότητα, δημιουργικότητα, ομαδικότητα και συνεργασία, ψηφιακό μάρκετινγκ, έρευνα και ανάπτυξη, καινοτόμος σκέψη, διαχείριση βιώσιμων έργων και βέβαια στην μηχανική, σχεδιασμό και κατασκευή 3D μοντέλων Formula1.
Συνολικά, στους αγώνες αναμένεται να συμμετέχουν 24 ομάδες από όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας ένα εισιτήριο για τους επόμενους παγκόσμιους τελικούς του F1 in Schools, που κατά πάσα πιθανότητα θα διοργανωθούν την Άνοιξη του 2023 στο περιθώριο του Grand Prix της Formula 1 στην Αυστραλία.
Το F1 in Schools είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Formula 1 και ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς STEM στον κόσμο, στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια καθώς και φοιτητές που δεν έχουν κλείσει το 19ο έτος της ηλικίας. Το F1 in Schools οδηγεί τους μαθητές στην απόκτηση εμπειρικής γνώσης και στην ανάπτυξη πολύτιμων ικανοτήτων (προσωπικών και επαγγελματικών) για να κάνουν επαγγελματική καριέρα σε τομείς σχετικούς με STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ή ακόμη και στην Formula 1. Επιπλέον, οι μαθητές προσεγγίζουν έννοιες και διαδικασίες Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας, μαθαίνουν να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν μια μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου F1 (με χρήση CAD εργαλείων σχεδίασης σε Η/Υ, CAM εργαλείων κατασκευής σε τρεις διαστάσεις και προγράμματα αεροδυναμικής ανάλυσης σε Η/Υ). Το 80% των μαθητών που συμμετέχουν στο F1 in Schools πιστεύουν ότι τους βοηθά να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας, να συνεργάζονται και να λειτουργούν ως ομάδα, ενώ το 66% σκέφτονται να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στον χώρο των Τεχνολογιών, των Επιστημών ή να γίνουν Μηχανικοί. Επίσης, το 35% των συμμετεχόντων είναι μαθήτριες. 
Το F1 in Schools υλοποιείται στην χώρα μας από το 2012, με μεγάλες διακρίσεις των ομάδων μας όταν διαγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως:
-1η θέση στον κόσμο στους 12ους Παγκόσμιους Τελικούς του 2016 στις ΗΠΑ.
-4η θέση στον κόσμο στους 14ους Παγκόσμιους Τελικούς του 2018 στη Σιγκαπούρη.
-6η θέση στον κόσμο στους 13ους Παγκόσμιους Τελικούς του 2017 στη Μαλαισία.
-7η θέση στον κόσμο στους 16ους Παγκόσμιους Τελικούς του 2020 στην Αγγλία.
-5η και 7η θέση στον κόσμο στους 17ους Παγκόσμιους Τελικούς του 2021 στην Αγγλία.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζει με δωρεά του τη συμμετοχή δημόσιων σχολείων στον πανελλήνιο διαγωνισμό F1 in Schools της τρέχουσας σχολικής περιόδου, με σκοπό να ενθαρρύνει τη συμμετοχή περισσότερων μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την εκπαίδευσή τους πάνω σε καινοτόμες εφαρμογές STEM. Επίσης, το ΙΣΝ θα υποστηρίξει τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων που θα λάβουν μέρος στους επόμενους Παγκόσμιους Τελικούς του F1 in Schools.