Εργαστήριο Γλωσσολογίας: Ομιλία Μαριάννας Κατσογιάννου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ: Ομιλία Μαριάννας  Κατσογιάννου
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ: Ομιλία Μαριάννας Κατσογιάννου

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας (ΕργΓΛΩ) του Τμήματος Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:00-19:30 διαδικτυακή (μέσω MS Teams) ομιλία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Μαριάννας Κατσογιάννου:

Οι τεχνητές γλώσσες διαφέρουν από αυτές που μαθαίνουμε με φυσικό τρόπο, γιατί είναι ενσυνείδητα επινοημένες από ένα άτομο ή μια ομάδα, άλλοτε με σκοπό να διευκολύνουν την παγκόσμια επικοινωνία, άλλοτε για δώσουν ζωή σε φανταστικούς κόσμους και άλλοτε απλώς για να διασκεδάσουν τους δημιουργούς και τους αποδέκτες τους. Στη φιλοσοφία, στη λογοτεχνία και, πιο πρόσφατα στον κινηματογράφο έχουν δημιουργηθεί πάνω από χίλιες τέτοιες γλώσσες που αναδεικνύουν την ιδιότητά μας ως σκεπτόμενου είδους και εξερευνούν τα όρια των επικοινωνιακών μας ικανοτήτων, για παράδειγμα τη στιγμή που οι εξωγήινοι θα προσγειωθούν στον πλανήτη Γη. Και, όπως θα δούμε αν ενδιαφερθούμε σε βάθος για το θέμα, ο ξένος δεν είναι πάντα αυτός που νομίζουμε και το να μάθουμε να μιλάμε στους άλλους σημαίνει πριν απ’ όλα ότι ξέρουμε να μιλάμε στον εαυτό μας.

Σύντομο βιογραφικό:

Η Μαριάννα Κατσογιάννου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις βιβλίων, άρθρων και λεξικών, έντυπων και ηλεκτρονικών. Εργάστηκε και δίδαξε στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κύπρο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της λεξικογραφίας, της ορολογίας και της γλωσσικής τεχνολογίας, ενώ έχει σχεδιάσει και διδάξει σειρά μαθημάτων για φυσικούς ομιλητές της ελληνικής με τον γενικό τίτλο «Καλύτερα ελληνικά».