Ενεργή Μάθηση στην Πολυτεχνική Εκπαίδευση Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα, 9 Απριλίου 2021

Ενεργή Μάθηση στην Πολυτεχνική Εκπαίδευση Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα, 9 Απριλίου 2021
Ενεργή Μάθηση στην Πολυτεχνική Εκπαίδευση Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα, 9 Απριλίου 2021

Σύνδεσμος για σύνδεση στην ημερίδα μέσω MSTEAMS

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (http://e-ce.uth.gr), και συγκεκριμμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr), διοργανώνει στις 9 Απριλίου 2021 διεθνή επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ενεργή Μάθηση στην Πολυτεχνική  Εκπαίδευση». Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ερευνητές, διδάσκοντες, και φοιτητές από 17 πανεπιστήμια από την Ευρώπη και την Ασία και συγκεκριμμένα από το Porto Polytechnic (Πορτογαλία), Technical University of Gabrovo (Βουλγαρία), University of Central Lancashire (Ηνωμένο Βασίλειο), Tallinn University (Εσθονία), University of Malaya (Μαλαισία), Universiti Tenaga Nasional (Μαλαισία), Hanoi University (Βιετνάμ), Hanoi University of Science and Technology (Βιετνάμ), Von Neumann Institute Ho Chi Minh City University (Βιετνάμ), ISRA University (Πακιστάν), National University of Future and Emerging Sciences (Πακιστάν), Kathmandu University (Νεπάλ), Tribhuvan University (Νεπάλ), Meanchey University (Καμπότζη), Institute of Technology Cambodia (Καμπότζη), και University of Battambang (Καμπότζη).

Η διεθνής εκδήλωση διοργανώνεται με την ευκαιρεία της ολοκλήρωσης εργασιών του ερευνητικού έργου ALIEN: Active Learning in Engineering Education (http://projectalien.eu) που χρηματοδοτείται από τη δράση Capacity Building in Higher Education του προγράμματος Erasmus+ και υλοποιείται από τον Ιανουάριο 2018 μέχρι τον Απρίλιο 2021. Το ερευνητικό έργο στοχεύει στην προώθηση της προβληματοκεντρικής μάθησης στην πολυτεχνική τριτοβάθμια εκπαίδευση με σκοπό την ανάπτυξη θεμελιώδους γνώσης και ήπιων δεξιοτήτων που χρειάζονται οι νέοι μηχανικοί για να συνθέσουν λύσεις για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. 

Στα πλαίσια του ερευνητικού έργου ALIEN δημιουργήθηκαν εργαστήρια στα συμμετέχοντα πανεπιστήμια στη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Πακιστάν, και το Νεπάλ. Αναπτύχθηκε μια ψηφιακή πλατφόρμα προβληματοκεντρικής μάθησης που φιλοξενεί πάνω από 300 μαθησιακές δραστηριότητες βασιζόμενες σε ψηφιακές προσομοιώσεις, εφαρμογές, και μαθησιακά παιχνίδια. Διοργανώθηκε μια σειρά απο 9 διεθνείς διαδυκτιακές εκδηλώσεις (webinars) και πάνω από 100 δράσεις εκπαίδευσης διδασκόντων και ανταλλαγής καλών πρακτικών σε όλους τους συμμετέχοντες οργανισμούς σε Ευρώπη και Ασία. Η προβληματοκεντρική μάθηση εφαρμόστηκε σε πάνω απο 130 μαθήματα σε διάστημα 2 ετών στους 17 συμμετέχοντες οργανισμούς με θετική επίδραση σε πάνω από 10.000 φοιτητές.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν ερευνητές από τους συμμετέχοντες οργανισμούς παρουσιάζοντας θέματα που άπτονται της προβληματοκεντρικής μάθησης καθώς και εμπειρίες από την εφαρμογή της σε ευρύ φάσμα των προγραμμάτων σπουδών τους.  

Επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου ALIEN είναι ο Ομ. Καθ. του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ηλίας Χούστης ενώ οργανωτικά υπεύθυνη είναι το μέλος Ε.ΔΙ.Π του ΤΗΜΜΥ κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

06:00 – 06:30 EET    Welcome and overview of ALIEN project

Dr. Hariklia Tsalapatas

University of Thessaly

Dr. Aishah Binti Abu Bakar

University of Malaya, Malaysia

06:30 – 07:00 EET    Designing spaces for active learning in engineering

Dr. Raja Jamilah Raja Yusof

University of Malaya , Malaysia  

07:00 – 07:30 EET    Implementing problem-based learning at Hanoi University

MSc. Dinh Thi Minh Nguyet

Hanoi University, Vietnam 

07:30 – 08:00 EET    Problem-based learning in Software Engineering

Dr. Irum Inayat

National University of Future and Emerging Sciences, Pakistan

08:00 – 08:30 EET    Educational challenges in the new era

Dr. Manish Pokharel

Kathmandu University, Nepal

08:30 – 09:30 EET    Break09:30 – 10:00 EET    Problem-based learning methodologies and tools 

Dr. Hariklia Tsalapatas

University of Thessaly, Greece

10:00 – 10:30 EET    Gamification and problem-based learning

Dr. Martin Sillaots

Tallinn University, Estonia

10:30 – 11:00 EET    Problem-based learning experiences in Bulgaria

Dr. Tsvetelina Petrova

Technical University Gabrovo 

11:00 – 11:30 EET    Artificial intelligence and problem-based learning

Dr. Janet Read

University of Central Lancashire, UK

11:30 – 12:00 EET    Digital platforms for problem-based learning

Dr. Carlos Vaz de Carvalho

Porto Polytechnic, Portugal