Ενεργή Μάθηση στην Πολυτεχνική Εκπαίδευση Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα, 9 Απριλίου 2021

Ενεργή Μάθηση στην Πολυτεχνική Εκπαίδευση Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα, 9 Απριλίου 2021
Ενεργή Μάθηση στην Πολυτεχνική Εκπαίδευση Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα, 9 Απριλίου 2021

Σύνδεσμος για σύνδεση στην ημερίδα μέσω MSTEAMS

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (http://e-ce.uth.gr), και συγκεκριμμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr), διοργανώνει στις 9 Απριλίου 2021 διεθνή επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ενεργή Μάθηση στην Πολυτεχνική  Εκπαίδευση». Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ερευνητές, διδάσκοντες, και φοιτητές από 17 πανεπιστήμια από την Ευρώπη και την Ασία και συγκεκριμμένα από το Porto Polytechnic (Πορτογαλία), Technical University of Gabrovo (Βουλγαρία), University of Central Lancashire (Ηνωμένο Βασίλειο), Tallinn University (Εσθονία), University of Malaya (Μαλαισία), Universiti Tenaga Nasional (Μαλαισία), Hanoi University (Βιετνάμ), Hanoi University of Science and Technology (Βιετνάμ), Von Neumann Institute Ho Chi Minh City University (Βιετνάμ), ISRA University (Πακιστάν), National University of Future and Emerging Sciences (Πακιστάν), Kathmandu University (Νεπάλ), Tribhuvan University (Νεπάλ), Meanchey University (Καμπότζη), Institute of Technology Cambodia (Καμπότζη), και University of Battambang (Καμπότζη).
Η διεθνής εκδήλωση διοργανώνεται με την ευκαιρεία της ολοκλήρωσης εργασιών του ερευνητικού έργου ALIEN: Active Learning in Engineering Education (http://projectalien.eu) που χρηματοδοτείται από τη δράση Capacity Building in Higher Education του προγράμματος Erasmus+ και υλοποιείται από τον Ιανουάριο 2018 μέχρι τον Απρίλιο 2021. Το ερευνητικό έργο στοχεύει στην προώθηση της προβληματοκεντρικής μάθησης στην πολυτεχνική τριτοβάθμια εκπαίδευση με σκοπό την ανάπτυξη θεμελιώδους γνώσης και ήπιων δεξιοτήτων που χρειάζονται οι νέοι μηχανικοί για να συνθέσουν λύσεις για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. 
Στα πλαίσια του ερευνητικού έργου ALIEN δημιουργήθηκαν εργαστήρια στα συμμετέχοντα πανεπιστήμια στη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Πακιστάν, και το Νεπάλ. Αναπτύχθηκε μια ψηφιακή πλατφόρμα προβληματοκεντρικής μάθησης που φιλοξενεί πάνω από 300 μαθησιακές δραστηριότητες βασιζόμενες σε ψηφιακές προσομοιώσεις, εφαρμογές, και μαθησιακά παιχνίδια. Διοργανώθηκε μια σειρά απο 9 διεθνείς διαδυκτιακές εκδηλώσεις (webinars) και πάνω από 100 δράσεις εκπαίδευσης διδασκόντων και ανταλλαγής καλών πρακτικών σε όλους τους συμμετέχοντες οργανισμούς σε Ευρώπη και Ασία. Η προβληματοκεντρική μάθηση εφαρμόστηκε σε πάνω απο 130 μαθήματα σε διάστημα 2 ετών στους 17 συμμετέχοντες οργανισμούς με θετική επίδραση σε πάνω από 10.000 φοιτητές.
Στην ημερίδα θα μιλήσουν ερευνητές από τους συμμετέχοντες οργανισμούς παρουσιάζοντας θέματα που άπτονται της προβληματοκεντρικής μάθησης καθώς και εμπειρίες από την εφαρμογή της σε ευρύ φάσμα των προγραμμάτων σπουδών τους.  
Επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου ALIEN είναι ο Ομ. Καθ. του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ηλίας Χούστης ενώ οργανωτικά υπεύθυνη είναι το μέλος Ε.ΔΙ.Π του ΤΗΜΜΥ κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
06:00 – 06:30 EET    Welcome and overview of ALIEN project
Dr. Hariklia Tsalapatas
University of Thessaly

Dr. Aishah Binti Abu Bakar
University of Malaya, Malaysia
06:30 – 07:00 EET    Designing spaces for active learning in engineering
Dr. Raja Jamilah Raja Yusof
University of Malaya , Malaysia  
07:00 – 07:30 EET    Implementing problem-based learning at Hanoi University
MSc. Dinh Thi Minh Nguyet
Hanoi University, Vietnam 
07:30 – 08:00 EET    Problem-based learning in Software Engineering
Dr. Irum Inayat
National University of Future and Emerging Sciences, Pakistan
08:00 – 08:30 EET    Educational challenges in the new era
Dr. Manish Pokharel
Kathmandu University, Nepal
08:30 – 09:30 EET    Break

09:30 – 10:00 EET    Problem-based learning methodologies and tools 
Dr. Hariklia Tsalapatas
University of Thessaly, Greece
10:00 – 10:30 EET    Gamification and problem-based learning
Dr. Martin Sillaots
Tallinn University, Estonia
10:30 – 11:00 EET    Problem-based learning experiences in Bulgaria
Dr. Tsvetelina Petrova
Technical University Gabrovo 
11:00 – 11:30 EET    Artificial intelligence and problem-based learning
Dr. Janet Read
University of Central Lancashire, UK
11:30 – 12:00 EET    Digital platforms for problem-based learning
Dr. Carlos Vaz de Carvalho
Porto Polytechnic, Portugal