Εφαρμογές Σύγχρονων  Τεχνολογιών στη Διαχείριση του Αγροτικού Περιβάλλοντος

Εφαρμογές Σύγχρονων  Τεχνολογιών στη Διαχείριση του Αγροτικού Περιβάλλοντος
Εφαρμογές Σύγχρονων  Τεχνολογιών στη Διαχείριση του Αγροτικού Περιβάλλοντος

Διοργανώνεται την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 και ώρα 11:00-12:30, Επιστημονική διάλεξη στο Αμφιθέατρο Α του Τμήματος Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας Π.Θ. στη Λάρισα, στα πλαίσια των  μαθημάτων: Εδαφικοί Πόροι και Διαχείρισή τους και Υδραυλική Περιβάλλοντος και ποιότητα αρδευτικού νερού, του τρέχοντος εξαμήνου από τον Δημήτριο Καλφούντζο, Καθηγητή του Π.Θ., με προσκεκλημένους ομιλητές συνεργάτες της ΜΙΣΚΟ.

Το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO είναι μία δράση της MISKO που στοχεύει στην αειφορική παραγωγή υψηλής ποιότητας σκληρού σίτου στην Ελλάδα, προς όφελος των παραγωγών και της βιομηχανίας ζυμαρικών. Απευθύνεται προς την παραγωγική βάση της MISKO, δηλαδή τους Έλληνες αγρότες που παράγουν την πρώτη ύλη, το σκληρό σιτάρι, το οποίο είναι η βάση της υψηλής ποιότητας των ζυμαρικών που παράγει. 
Η MISKO τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτεί δράσεις έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων τεχνικών της καλλιέργειας σκληρού σίτου, μεταφοράς τεχνογνωσίας στους Έλληνες αγρότες, εκπαίδευσης των αγροτών στις νέες καλλιεργητικές πρακτικές και σε εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη γεωργία, με κύριο στόχο την προώθηση μιας αειφορικής γεωργικής παραγωγής. Μιας παραγωγής που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την υψηλή παραγωγή και ποιότητα με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος Χρηματοδοτεί προ-πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες.
Τα προηγούμενα χρόνια χρηματοδοτήθηκαν εργασίες σε φοιτητές του Προγράμματος Σπουδών Τεχνολόγων Γεωπόνων που πραγματοποιήθηκαν στο αγρόκτημα (Γαιόπολις) στη Λάρισα με σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα. 

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

“Επιστημονική διάλεξη”
«Εφαρμογές Σύγχρονων  Τεχνολογιών στη Διαχείριση του Αγροτικού Περιβάλλοντος»,

Λάρισα, στο Α’ Αμφιθέατρο του κτιρίου Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, Γαιόπολις

31 Μαρτίου 2022

11:00-11:05   Εισαγωγή στη Βιώσιμη Γεωργία 
Χαιρετισμός και παρουσίαση της συνεργασίας του Προγράμματος Ελληνικού 
Σίτου MISKO με το Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας, την έρευνα, την εκπαίδευση και των σχετικών δράσεων. 

11:05-11:20   Από το χωράφι στο πιάτο 
Παρουσίαση κ. Θεοχαρίδη Κώστα, Υπεύθυνου Αγορών και Πρώτων Υλών της εταιρίας Barilla Hellas & Υπεύθυνου Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO, με θέμα τη σημασία της αειφορικής καλλιέργειας σκληρού σίτου στη παραγωγή  ζυμαρικών, στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος. 

11:20-11:25   Πιλοτικός Αγρός Σκληρού Σίτου 2021 
Video µε θέμα τον Πιλοτικό Αγρό Σκληρού Σίτου, καλλιεργητικής περιόδου 
2020-21, από το «Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO».

11:25-12:10   Το σκληρό σιτάρι και οι καλλιεργητικές πρακτικές για βιώσιμή παραγωγή 
Παρουσίαση κ. Γέμτου Θεοφάνη, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Υπεύθυνου Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO µε κύριο θέμα τις προτεινόμενες τεχνικές τις καλλιέργειας και τα αποτελέσματα τις εφαρμογής τις, καθώς και τις επιπτώσεις στον αγρότη, στο περιβάλλον και στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.

12:10-12:30   Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO στη πράξη. 
Παρουσίαση εργασίας στο πλαίσιο της χρηματοδότησης για έρευνα στα Πανεπιστήμια από τους κ. Δ. Καλφούντζο και Μ. Κόκκορα. 

Ερωτήσεις φοιτητών