Εβραϊκή κινητικότητα στο Αιγαίο και ο έλεγχός της, 1945-1950

Εβραϊκή κινητικότητα στο Αιγαίο και ο έλεγχός της, 1945-1950
Εβραϊκή κινητικότητα στο Αιγαίο και ο έλεγχός της, 1945-1950

Το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Π.Θ. διοργανώνει διάλεξη των Δήμητρα Λαμπροπούλου και Αχιλλέα Φωτάκη 

με τίτλο: «Εβραϊκή κινητικότητα στο Αιγαίο και ο έλεγχός της, 1945-1950» που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη, 23 Μαρτίου, στις 18:00.

H Δήμητρα Λαμπροπούλου είναι Επικ. Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του ΕΚΠΑ.
Ο Αχιλλέας Φωτάκης είναι μεταδιδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη συνδεθείτε στην ομάδα «Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ» του MS-TEAMS με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Η πρόσβαση είναι ανοιχτή και χωρίς τη χρήση του MS-TEAMS, από browser Google Chrome ή Microsoft Edge, μέσω του link που θα βρείτε στο κάτω μέρος της παρακάτω σελίδας:
http://www.ha.uth.gr/index.php?page=events-search.display&a=577 
Περίληψη
Η ιστοριογραφία του 21ου αιώνα έχει αναδείξει τις διαδρομές των Εβραίων επιζώντων μετά το Ολοκαύτωμα: την παραμονή τους στα κέντρα κράτησης της Ευρώπης και στα στρατόπεδα της Κύπρου, τα ταξίδια με πλοία προς την Παλαιστίνη, τη μετανάστευση ή τη συχνά οδυνηρή επανεγκατάσταση των επιζώντων εντός και εκτός Ευρώπης.
Αμέσως μετά τον πόλεμο, πολλοί απ’ αυτούς πιάστηκαν στα δίχτυα της διεθνούς πολιτικής και των κανόνων που έθεταν τα υπό ανασυγκρότηση εθνικά κράτη μετά το 1945. Και πολλοί προσπάθησαν άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε ανεπιτυχώς να πλάσουν οι ίδιοι την ιστορία τους.
Εδώ θα αφηγηθούμε μια ιστορία της εβραϊκής κινητικότητας στο Αιγαίο μεταξύ 1945-1950, μέσω της προσπάθειας του ελέγχου της από τις ελληνικές αρχές.