To 3o Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας σχεδιάζει καινοτόμες λύσεις βιωσιμότητας στο ΤΗΜΜΥ

Εικόνα 1. Το 3o Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας στο ΤΗΜΜΥ
Εικόνα 1. Το 3o Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας στο ΤΗΜΜΥ

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΗΜΜΥ), και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr ), διοργάνωσε εκπαιδευτική δράση για μαθητές γυμνασίου με στόχο την ενθάρρυνση δεξιοτήτων καινοτομίας για βιωσιμότητα. Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2025 στο εργαστήριο υπολογιστών του ΤΗΜΜΥ. Συμμετείχαν 21 μαθητές από το συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια τους κ. Ελένη Αναγνωστοπούλου. 

Οι μαθητές συνεργάστηκαν σε ομάδες των 2 – 4 ατόμων για την εισαγωγή καινοτόμων λύσεων που σχετίζονται με τους στόχους βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs) μέσα από διαδικασίες σχεδιαστικής σκέψης, μιας καινοτόμου μεθόδου σχεδίασης που συμβάλλει στην εισαγωγή λύσεων σε δύσκολες προκλήσεις επιχειρηματικότητας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Οι μαθητές συμμετείχαν σε διαδικασίες διερεύνησης και ιδεασμού και πρότειναν λύσεις για τη διαχείριση των σκουπιδιών, την προστασία των σπιτιών από τις πυρκαγιές, την ανακύκλωση, και την αντιμετώπιση της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικά. 

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου eDea (http://edea-project.gr) που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ Ελλάδα 2.0 και στοχεύει στο σχεδιασμό ψηφιακών υπηρεσιών και περιεχομένου για την προώθηση της καινοτομίας. Το έργο υλοποιείται από το 2021 έως το 2025 με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και των εταιρειών Design4Future και Butlair. Επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου είναι ο Ομ. Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ κ. Ηλίας Χούστης. Τις δράσεις συντόνισε το μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα.