Πολιτιστική πολιτική και αρχαιολογικά έργα στη Μικρά Ασία (1919-1922)

Έναρξη
Λήξη
Πολιτιστική πολιτική και αρχαιολογικά έργα στη Μικρά Ασία (1919-1922)
Πολιτιστική πολιτική και αρχαιολογικά έργα στη Μικρά Ασία (1919-1922)

•    Διάλεξη του Στέλιου Λεκάκη με θέμα "Η Αρχαιολογία στον Πόλεμο. Πολιτιστική πολιτική και αρχαιολογικά έργα στη Μικρά Ασία (1919-1922)"

•    23/11/2022 και ώρα 19:00

•    αμφ. Σαράτση

Ο Στέλιος Λεκάκης σπούδασε κλασική αρχαιολογία και διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο University College London. Είναι μόνιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle (πολιτιστικά τοπία) και διδάσκει Πολιτική Οικονομία και Πολιτιστική Διαχείριση στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Συνεργάζεται με ΜΚΟ (ιδρυτικό μέλος της MONUMENTA) και Πανεπιστήμια ως Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ιδιαίτερα σε προγράμματα συμμετοχικών στρατηγικών διαχείρισης και πολιτιστικής πληροφορικής. Γράφει για τα νησιωτικά τοπία, το πολιτικό στην αρχαιολογία και τα κοινά στη διαχείριση μνημείων. Eίναι δημιουργικός διευθυντής της εταιρείας: Mazomos Landscape and Heritage Consultants. Στον ελεύθερο χρόνο του γράφει κείμενα για το θέατρο και αναζητά σκόρπιες μικρές αλήθειες.

Περίληψη

Κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού Πολέμου 1919-1922, μαζί με τον ελληνικό στρατό επιχείρησαν και Έλληνες αρχαιολόγοι, επιδιδόμενοι σε ένα σύνολο αρχαιολογικών δραστηριοτήτων με σκοπό την προστασία και την έρευνα των μνημείων της κατακτημένης/απελευθερωμένης ‘Ασιατικής Ελλάδας’ αλλά και την οργάνωση του εθνικού ιστορικού αφηγήματος σε έναν τόπο με πολλές χριστιανικές κοινότητες. Η ομιλία μας θα εξετάσει τον παραγνωρισμένο ρόλο της διαχείρισης των μνημείων εκείνη την περίοδο, την πρόσληψή τους από τον ντόπιο πληθυσμό και το στράτευμα αλλά και την πολιτική λειτουργία της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μικράς Ασίας στο πλαίσιο των εργασιών άλλων ξένων αρχαιολογικών ιδρυμάτων (Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικανοί) αλλά και των ανερχόμενων εθνικών ταυτοτήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η διάλεξη θα μεταδοθεί και μέσω του MS-Teams από τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.ha.uth.gr/index.php?page=events-search.display&a=603