Μουράτ Ισσί: Οι Κούρδοι – Κουρδιστάν και οι πολιτικές γραμμές των Κούρδων

Έναρξη
Λήξη
 Μουράτ Ισσί: Οι Κούρδοι – Κουρδιστάν και οι πολιτικές γραμμές των Κούρδων
Μουράτ Ισσί: Οι Κούρδοι – Κουρδιστάν και οι πολιτικές γραμμές των Κούρδων

Το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Π.Θ. διοργανώνει διάλεξη

του Μουράτ Ισσί

με τίτλο: «Οι Κούρδοι – Κουρδιστάν και οι πολιτικές γραμμές των Κούρδων»

που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη, 5 Μαΐου, στις 18:00.

Ο Μουράτ Ισσί έχει σπουδάσει μαθηματικά στο Κουρδιστάν/Τουρκίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ελλάδα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο αναγορεύτηκε διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας, με τίτλο διατριβής «Οι Απαρχές του Κουρδικού Εθνικισμού. Πολιτικές Έννοιες και Ισλάμ στις Πρώτες Κουρδικές Εφημερίδες, 1898-1918». Δίδαξε «Ελληνοτουρκικές Σχέσεις» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σήμερα είναι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκει στην κατεύθυνση Τουρκολογίας. Συνεργάζεται και έχει υπάρξει visiting fellow στο Πανεπιστήμιο της Koya της Ομόσπονδης Περιφέρειας Κουρδιστάν του Ιράκ. Είναι ιδρυτικό μέλος του Foundation of Kurdistan History and Law (θα εγκαινιαστεί το 2022 στην Ζυρίχη Ελβετίας), είναι επίσης ιδρυτικό μέλος, ενεργός αρθρογράφος, μέλος της συντακτικής επιτροπής του ακαδημαϊκού περιοδικού Kürt Tarihi (History of Kurds) από το 2012. Είναι μέλος επίσης του The Kurdish Studies Network / KSN.
Έχει μεταφράσει βιβλία στα τουρκικά, ελληνικά και κουρδικά και έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα σε ακαδημαϊκά και μη περιοδικά. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται μεταξύ των πεδίων της οθωμανικής, κουρδικής και τουρκικής πολιτικής ιστορίας, της ιστορίας των πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, της διαμόρφωσης της τουρκικής και κουρδικής εθνικής ταυτότητας, των πολιτικών και ιστορικές έμφυλων σχέσεων και του φύλου στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν, ιστορίας των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων κυρίως στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν και της ιστορίας των ελληνοκουρδικών σχέσεων.
Για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη συνδεθείτε στην ομάδα «Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ» του MS-TEAMS με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Η πρόσβαση είναι ανοιχτή και χωρίς τη χρήση του MS-TEAMS, από browser Google Chrome ή Microsoft Edge, μέσω του link που θα βρείτε στο κάτω μέρος της παρακάτω σελίδας:
http://www.ha.uth.gr/index.php?page=events-search.display&a=588

Περίληψη
Οι Κούρδοι και τα πολιτικοποιημένα εδάφη των προγόνων τους, το Κουρδιστάν είναι ένα μείζον θέμα που απασχολεί τελευταία χρόνια κυρίως τις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες. Ο ογκώδης αριθμός πληθυσμός, η ετερόκλητη, πολύγλωσσή και πολύ θρησκευτική τους κοινωνία ελκύει ενδιαφέρον για τους μελετητές αφενός, η πολιτική διαιρεμένη τους  κατάσταση δημιουργεί μία αβεβαιότητα για το μέλλον τους αφετέρου. Στην διάλεξη/συζήτηση μας θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας αρχικά, στο πρώτο μέρος, στα θέματα που αφορούν την γενική περιγραφή της κουρδικής ύπαρξης όπως την γλώσσα, την γεωγραφία και την ιστορία αλλά σε συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, κάνοντας ένα σημαντικό άλμα στις σύγχρονες περιόδους θα δούμε από κοντά τις βασικές κουρδικές εθνικές και πολιτικές γραμμές όπως τις ένοπλες και άοπλες οργανώσεις των Κούρδων.