Διαπολιτισμικές επαφές στη ΝΑ Μεσόγειο της 1ης χιλιετίας π.Χ.

Έναρξη
Λήξη
Διαπολιτισμικές επαφές στη ΝΑ Μεσόγειο της 1ης χιλιετίας π.Χ.
Διαπολιτισμικές επαφές στη ΝΑ Μεσόγειο της 1ης χιλιετίας π.Χ.

•    Διάλεξη της Ηλέκτρας Αποστολά με θέμα "Διαπολιτισμικές επαφές στη ΝΑ Μεσόγειο της 1ης χιλιετίας π.Χ.: Αιγυπτιακές θεότητες στο Αιγαίο κατά τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο"
•    25/05/2022 και ώρα 19:00
•    διαδίκτυο (MS-teams)
Η Ηλέκτρα Αποστολά είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μεταδακτορική υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται στις διαπολιτισμικές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού και την Εποχή του Σιδήρου, στα αιγυπτιακά και αιγυπτιάζοντα τέχνεργα στη γεωμετρική και αρχαϊκή Ελλάδα και στα μοντέλα προσαρμογής και μετασχηματισμού αιγυπτιακών θρησκευτικών μοτίβων και πεποιθήσεων στον μεσογειακό κόσμο.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην ομάδα «Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ» του MS-TEAMS που είναι προσβάσιμη με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρόσβαση είναι εφικτή από όλους και χωρίς τη χρήση του MS-TEAMS, από browser Google Chrome ή Microsoft Edge, μέσω του link που θα βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας.
Περίληψη
Από την αρχή της 1ης χιλιετίας π.Χ. αιγυπτιακά και αιγυπτιάζοντα τέχνεργα διαδίδονται σταδιακά σε όλη την Μεσόγειο. Το σύνολο αυτών των αντικειμένων από το Αιγαίο είναι από τα πλουσιότερα και περιλαμβάνει αυθεντικά αιγυπτιακά έργα και τοπικές απομιμήσεις, που συγκεντρώνονται κυρίως  σε ιερά και τάφους του 8ου-6ου αι. π.Χ. Τα Αιγυπτιακά του Αιγαίου συνδέονται φυσικά με τη γενικότερη εισροή και υιοθέτηση τεχνέργων, μοτίβων και ιδεών από τον κόσμο της Ανατολής και της Αίγυπτου κατά την Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο. Ωστόσο, η παρουσία τους αντανακλά ταυτόχρονα ένα δίκτυο άμεσων και πολυδιάστατων πολιτισμικών επαφών ανάμεσα στην Αίγυπτο της 26ης Δυναστείας (π. 664-525 π.Χ.) και συγκεκριμένες περιοχές του ελληνικού χώρου.
Ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους αιγυπτιακών αντικειμένων στο Αιγαίο είναι τα ειδώλια και περίαπτα φαγεντιανής με αναπαράσταση αιγυπτιακών θεοτήτων. Η παρούσα μελέτη διερευνά πώς οι μορφές αυτές ερμηνεύονται μέσα στο ελληνικό θρησκευτικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Σε ποιό βαθμό γίνονται αντιληπτές οι αρχικές θεολογικές διαστάσεις και μαγικές ιδιότητες τους και ποιά είναι τα κίνητρα για τη χρήση τους ως αναθήματα σε ελληνικά ιερά, αλλά και ως κτερίσματα; Τέλος, ανιχνεύονται οι πιθανές επιδράσεις ορισμένων αιγυπτιακών θεοτήτων στη διαμόρφωση εγχώριων δαιμονικών μορφών. Η μελέτη αποτελεί μέρος του εν εξελίξει Ερευνητικού Προγράμματος Αegyptiaca Project του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
http://www.ha.uth.gr/index.php?page=events-search.display&a=582

Αρχεία