Παρουσίαση του βιβλίου του εξαιρετικού επιστήμονα και ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ Χρήστου Τρικαλινού

Παρουσίαση του βιβλίου του εξαιρετικού επιστήμονα και ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ Χρήστου Τρικαλινού
Παρουσίαση του βιβλίου του εξαιρετικού επιστήμονα και ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ Χρήστου Τρικαλινού

Την Πέμπτη 30/6 στο Παραλιακό Συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αργοναυτών και Φιλελλήνων) στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση  βιβλίου του εξαιρετικού επιστήμονα και ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ Χρήστου Τρικαλινού.

Θα μιλήσουν για το βιβλίο εκτός από το συγγραφέα, τα διακεκριμένα μέλη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 
 -Πολυμέρης Βόγλης Καθηγητής Ιστορίας ΠΘ
- Νικήτας Μυλόπουλος Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών ΠΘ
και ο
  - Φώτης Λαμπρινίδης Κοινωνιολόγος Καθηγητής Β'θμιας 

Συντονίζει η κοινωνιολόγος Σοφία Νικολάου
Αποσπάσματα διαβάζει η ποιήτρια Μαρία Αποστόλου

Επισυνάπτεται η αφίσα και εδώ https://www.facebook.com/events/357087279912453/?acontext=%7B%22ref%22%3A%2252%22%2C%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%5C%22invite_link_id%5C%22%3A438846277762218%7D%7D]%22%7Dη ανακοίνωση της εκδήλωσης στο FB.

Οι εκδόσεις Άπαρσις και ο συγγραφέας
Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Χρήστος Τρικαλινός
σας προκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Σταγόνες Μνήμης"
την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
στην αίθουσα "Μανώλης Γλέζος" στο ισόγειο του Παραλιακού Συγκροτήματος.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
- Πολυμέρης Βόγλης Καθηγητής ιστορίας ΠΘ
- Φώτης Λαμπρινίδης Κοινωνιολόγος Καθηγητής Β'θμιας
- Νικήτας Μυλόπουλος Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών ΠΘ
- Ο συγγραφέας
Συντονίζει η κοινωνιολόγος Σοφία Νικολάου
Αποσπάσματα διαβάζει η ποιήτρια Μαρία Αποστόλου

Λίγα λόγια για το Συγγραφέα
Ο Χρήστος Τρικαλινός είναι Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε το 1946 στον Βόλο. Σε ηλικία 2 ½ ετών βρέθηκε στις Φυλακές Στρατόπεδο Σαρακηνού στον Βόλο και στη συνέχεια εξόριστος στο Τρίκερι. Μεγάλωσε στον Αλμυρό Μαγνησίας. 
Υπήρξε φοιτητής του Παν. Αθηνών, αλλά διέκοψε τις σπουδές και αυτοεξορίσθηκε στην ΕΣΣΔ μετά το Απριλιανό πραξικόπημα. Σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, στο οποίο υπερασπίσθηκε και τη διδακτορική του διατριβή στην πυρηνική φυσική. 
Από το 1981 διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πέρασε από όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, από επιμελητής έως καθηγητής. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συμμετείχε σε περισσότερα από 50 επιστημονικά συνέδρια. Έχει γράψει 4 πανεπιστημιακά εγχειρίδια, ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο φυσικής και συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίων φυσικής για το Λύκειο. Δημοσίευσε πολλά άρθρα γενικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της χώρας.  Μετέφρασε 2 λογοτεχνικά βιβλία από τα ρωσικά. 
Διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Α.Ε.Ι. από το 1998 έως το 2004. Υπήρξε για αρκετά χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων και θεματοδότης σε θέματα Φυσικής. Συνταξιοδοτήθηκε το 2013.

Για το βιβλίο:
’Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, αλλά σκόρπιες ψηφίδες, είναι σαν σταγόνες που πέφτουν στο ποτήρι της ζωής που ακόμη δεν έχει γεμίσει, αλλά προειδοποιεί ότι η μέρα αυτή, δεν είναι πια και τόσο μακριά.
Η δική μας γενιά, εμείς που γεννηθήκαμε στον εμφύλιο χωρίς να τον βιώσουμε, αλλά γευτήκαμε τις συνέπειές του, εμείς που περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια στη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο, εμείς που ζήσαμε την άνοδο και την πτώση της δικτατορίας, χωρίς να ανήκουμε σε αυτούς που αποκαλούν -άλλοι με θαυμασμό και άλλοι σήμερα με περιφρόνηση- «γενιά του Πολυτεχνείου», εμείς που νιώσαμε την πίκρα της αναγκαστικής ξενιτιάς και την κατοπινή καταξίωση, έχουμε πολλά να διηγηθούμε.
Ναι, ο καθένας μας έχει τη δική του μοναδική ζωή, τις δικές του μοναδικές εμπειρίες, τη δική του οπτική στα γεγονότα. Όμως το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο ήταν για όλους μας κοινό. ΄΄