Διημερίδα για την Κλιματική Ουδετερότητα και την Ανθεκτικότητα της Αθήνας στην Τεχνόπολη

Διημερίδα για την Κλιματική Ουδετερότητα και την Ανθεκτικότητα της Αθήνας στην Τεχνόπολη
Διημερίδα για την Κλιματική Ουδετερότητα και την Ανθεκτικότητα της Αθήνας στην Τεχνόπολη

Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2025, η Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί τη διημερίδα με τίτλο “Κλιματική Ουδετερότητα και Ανθεκτική Αθήνα: Πράσινες και γαλάζιες παρεμβάσεις στην πόλη την εποχή της κλιματικής κρίσης”. Η εκδήλωση συγκεντρώνει επιστήμονες, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους, με στόχο την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών και καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στις αστικές περιοχές και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα είναι εκεί!

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της εκδήλωσης, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025, η Αντιπρύτανις Καινοτομίας, Διεθνοποίησης, Συνεργασιών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγήτρια κα Χρυσή Λασπίδου, θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ARSINOE “Κλιματικά ουδέτερες περιοχές μέσω συστημικών λύσεων και καινοτομιών”. Το πρόγραμμα ARSINOE είναι ένα εμβληματικό Ευρωπαϊκό Έργο που περιλαμβάνεται στα Missions projects της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατομμυρίων ευρώ, με 42 εταίρους από 15 χώρες και συντονίζεται συνολικά από την Αντιπρύτανι κα. Λασπίδου. Η Αθήνα είναι η front-runner περιπτωσιολογική μελέτη του έργου (μία από εννέα μελέτες συνολικά) που διευθύνεται από το ΠΘ και έχει μία σειρά βραβευμένων καινοτόμων συστημικών λύσεων και προϊόντων που στοχεύουν στη δημιουργία ανθεκτικών και κλιματικά ουδέτερων πόλεων και περιοχών, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών φορέων στη μορφή βιωματικού εργαστηρίου (Athens Living Lab). Ο κλιματικός κίνδυνος που μελετάται στην Αθήνα είναι η ακραία ζέστη. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει το Δήμος Αθηναίων στην Τεχνόπολη, η κα Λασπίδου θα συμμετάσχει επίσης στο πάνελ “Εκπαίδευση και κλιματική δράση”, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 16:00 έως τις 17:00. Το πάνελ θα επικεντρωθεί στον ρόλο της εκπαίδευσης στην προώθηση της κλιματικής ευαισθητοποίησης και στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς πολιτών με περιβαλλοντική συνείδηση. Το έργο ARSINOE έχει ήδη τρέξει δράσεις Training for Trainers, στις οποίες εκπαιδεύει εκπαιδευτικούς πάνω σε θέματα κλίματος.

Η διημερίδα αναμένεται να προσφέρει ένα σημαντικό πεδίο διαλόγου και ανταλλαγής γνώσεων για τις πράσινες και γαλάζιες παρεμβάσεις που μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα της Αθήνας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν προτάσεις και στρατηγικές που συνδέουν την καινοτομία, την εκπαίδευση και την κοινωνική δράση με την κλιματική ουδετερότητα. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό, με ελεύθερη συμμετοχή, και στοχεύει στη διάχυση της γνώσης και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων, φορέων και πολιτών που ενδιαφέρονται για το μέλλον των πόλεων στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.