English Home
Προσεχείς Εκδηλώσεις Π.Θ.

Αρχείο Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΒόλος 23-24/9/2017

Η Ένωση Προφορικής Ιστορίας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Θεσσαλίας και το Μουσείο Πόλης του Βόλου, διοργανώνουν σεμινάριο σχετικά με τη διδασκαλία της δεκαετίας του 1940. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας Μαγνησίας και θα διοργανωθεί στον Βόλο, στο Συγκρότημα Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στόχο έχει την παραγωγή εκπαιδευτικών σεναρίων που να αξιοποιούν την έγκυρη ιστορική τεκμηρίωση και ταυτόχρονα να εστιάζουν στα προσωπικά βιώματα, την ενσυναίσθηση και τη βαθύτερη κατανόηση μιας εξαιρετικά σημαντικής, αλλά και εν πολλοίς άγνωστης στους μαθητές εποχής της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Προς το σκοπό αυτό το σεμινάριο θα αξιοποιήσει το εκπαιδευτικό υλικό που ετοιμάστηκε από ομάδα εκπαιδευτικών για τις εκδηλώσεις «Αθήνα Ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944» που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015 και 2016 (http://freeathens44.org) αλλά και τρεις ηχητικούς περιπάτους που δημιουργήθηκαν για το Μουσείο Πόλης του Βόλου.
Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σε θεματικές ομάδες (Ελληνοϊταλικός πόλεμος, Αντίσταση – Βία – Απελευθέρωση, Πείνα-Επιβίωση, Τα παιδιά στην Κατοχή και στην Αντίσταση) και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου το πρωί θα πραγματοποιήσουν έναν ή περισσότερους ηχητικούς περιπάτους βασισμένους σε προφορικές μαρτυρίες κατοίκων του Βόλου (Ελληνοϊταλικός πόλεμος, Πείνα και Επιβίωση, Κατοχική Βία και Αντίσταση). Θα διδάξουν:
· Βασιλική Σακκά, Δρ. Διδακτικής της Ιστορίας, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Μεσσηνίας
· Ιωάννα Δεκατρή, ΜΑ Διδακτικής της Ιστορίας, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Γ΄Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Αθήνας
· Παναγιώτης Πυρπυρής, Δρ. Ιστορίας, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων  Γ΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Αθήνας
· Ευαγγελία Κουνέλη, Δρ. Ιστορίας, Σχολική Σύμβουλος 55ης Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης Αττικής
· Βασίλική Λάζου, ιστορικός, Δρ. Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου
· Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Ομότιμη Καθηγήτρια του Παν. Θεσσαλίας, Πρόεδρος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας
Το σεμινάριο είναι δωρεάν για τους εκπαιδευόμενους, Το κόστος της δράσης θα καλυφθεί από την  Ένωση Προφορικής Ιστορίας. ΟΙ ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση [.docx, 20kB] και να την αποστείλουν στη Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έως την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες
http://www.ha.uth.gr/index.php?page=events-search.display&a=441

Δελτίο Τύπου
Πρόγραμμα
Αφίσσα

 

Καρδίτσα 20-22/10/2017

Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας , τον Δήμο Καρδίτσας, την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας, οργανώνουν το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Φυτά και Βότανα στον Λαϊκό Πολιτισμό και την Επιστήμη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017 στην Καρδίτσα.
Όλοι οι πολιτισμοί του κόσμου μέσα από τους μύθους και τις παραδόσεις τους αναφέρονται στις θεραπευτικές και ευεργετικές χρήσεις των φυτών. Στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων τα φυτά και τα βότανα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στις διάφορες τελετουργίες, που σκοπό είχαν να διώξουν τη λύπη, να θεραπεύσουν τις ασθένειες και να ξεγελάσουν τον θάνατο. Για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών αντλούμε πολλά στοιχεία από την πλούσια παρακαταθήκη που μας κληροδότησε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής αλλά και ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, ο Αέτιος, ο Ορειβάσιος, ο Παύλος Αιγινίτης κ.ά.. Σήμερα η επιστήμη πατώντας πάνω στην Ιπποκρατική αντίληψη της συνολικής αρμονίας του οργανισμού προσπαθεί να τεκμηριώσει επιστημονικά ό,τι ξεπροβάλλει μέσα από τη λαϊκή παράδοση. Και είναι πολλά και πολύτιμα αυτά που παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά.
Στόχος του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου είναι η ανάδειξη των θεραπευτικών ιδιοτήτων των φυτών και βοτάνων και της ιαματικής εμπειρίας της φύσης, όπως αυτά μεταβιβάστηκαν από γενιά σε γενιά, καθώς και του ρόλου της επιστήμης στην έρευνα και την ερμηνεία αυτών. Πάνω σ’ αυτή τη βάση το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο θα επιμείνει σε επιμέρους ζητήματα όπως:
· Τα φυτά και τα βότανα στη λαϊκή ιατρική
· Φυτά και βότανα στη βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών
· Βότανα και μαγικές τελετουργίες
· Τα φυτά και τα βότανα στο δημοτικό τραγούδι
· Φυτά, βότανα και εναλλακτική ιατρική
· Τα αρωματικά φυτά και η χρήση τους παλιά και σήμερα

Δελτίο Τύπου

 

Λάρισα 7-8/10/2017

Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική &Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία 7-8 Οκτωβρίου 2017 Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» Τμήμα Ιατρικής Π. Θ, Λάρισα

Δελτίο Τύπου

 

Λάρισα 5-7/10/2017

Εκ μέρους του Προέδρου του Συνεδρίου, Ομ. Καθηγητή Νευρολογίας Νικόλαου Δ. Βλαϊκίδη, σας ενημερώνουμε για την έναρξη των εργασιών του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Νεότερες Εξελίξεις στη Νευρολογία και στα Συναφή Πεδία» με Διεθνή Συμμετοχή, που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Βελτιστοποίησης της Θεραπείας των Νευρολογικών Ασθενειών (ΕΛ.Ε.ΒΕ.ΘΕ.Ν.Α.), το οποίο θα διεξαχθεί στις 5-7 Οκτωβρίου 2017, στο ξενοδοχείο PORTO PALACE στη Θεσσαλονίκη. H Α’ Ανακοίνωση καθώς και το Ηλεκτρονικό Έντυπο Υποβολής Εργασίας βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.praxicon.gr/neurology

Δελτίο Τύπου

 

Λάρισα 7/10/2017

Σας ενημερώνουμε για τη διοργάνωση του 37ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ως και τις 7 Οκτωβρίου 2017, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας που κύριος σκοπός της είναι η εκπαίδευση και σε βάθος ενημέρωση όλων των συναδέλφων για τα σύγχρονα ζητήματα της γαστρεντερολογίας - ηπατολογίας. Στις ιστοσελίδες www.globalevents.gr και www.hsg.gr είναι διαθέσιμες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το συνέδριο.

Δελτίο Τύπου

 

Λάρισα 21-22/10/2017

Διοργανώνεται από την Παν/μιακή Ουρολογική Κλινική και το Εργαστήριο Ανατομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το 1ο Πρακτικό Σεμινάριο σε πτωματικά παρασκευάσματα με τίτλο «Χειρουργική Ανατομία Οπισθοπεριτοναϊκού Χώρου»,  στο χώρο του Ανατομείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εκδήλωση γίνεται με τη συνεργασία και την αιγίδα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.
Το σεμινάριο χωρίζεται σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Μέλημά μας είναι όλοι οι συμμετέχοντες να εκτελέσουν χειρουργικές επεμβάσεις στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο και για το λόγο αυτό, θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.
Φιλοδοξία μας είναι η εκδήλωση αυτή να τύχει αποδοχής από την ουρολογική κοινότητα και να συμβάλει στην αρτιότερη εκπαίδευση των Eλλήνων Ουρολόγων.

Βασίλειος Τζώρτζης
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής
Πληροφορίες: Τηλ.: +30 2413 502811

Δελτίο Τύπου

 

Θεσσαλονίκη 17-22/09/2017

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής σας γνωστοποιούμε τη διεξαγωγή του 15ου διεθνούς συνεδρίου EUROMAT 2017 (European Congress and Exhibition on Advanced Materials and Processes) που θα πραγματοποιηθεί στις 17-22 Σεπτεμβρίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ). Το ΕUROMAT- που οργανώνεται κάθε 2 χρόνια- είναι το διεθνές συνέδριο της FEMS (Federation of European Materials Societies), και για πρώτη φορά φιλοξενείται στην Ελλάδα. Συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Μεταλλουργική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε) και την Ελληνική Εταιρεία Επιστήμης και Τεχνολογίας της Συμπυκνωμένης Ύλης (Ε.Ε.Τ.Σ.Υ.). Υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.700 εργασίες, και αναμένεται ότι θα το παρακολουθήσουν 2.300 σύνεδροι -ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εκπρόσωποι της βιομηχανίας- που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών και προέρχονται από 65 χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Οι κύριες θεματικές περιοχές του συνεδρίου περιλαμβάνουν:
• Λειτουργικά και Κατασκευαστικά Υλικά
• Διεργασίες
• Χαρακτηρισμός και Μοντελοποίηση
• Ενέργεια και Περιβάλλον
• Βιοϋλικά και Υγεία
• Πρώτες Ύλες
• Εκπαίδευση & Μεταφορά τεχνογνωσίας.
Επίσης, έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να ανακοινώσουμε ότι το βραβείο «FEMS European Materials Medal 2017» θα επιδοθεί στον Καθηγητή Δώρο Θεοδώρου, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην έναρξη του Συνεδρίου. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Τεχνολογίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου στις 09:00.

Δελτίο Τύπου

 

Λάρισα 29-30/9/2017

Εκ μέρους της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σας καλωσορίζουμε στην Επιστημονική Εκδήλωση "Περιεγχειρητική διαχείριση του γηριατρικού ασθενούς-Σύγχρονες απόψεις", η οποία πραγματοποιείται στις 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2017 στο Ξενοδοχείο Larissa Imperial, στη Λάρισα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Αγγειακών Παθήσεων και του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή. Καθώς έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γηριατρικών ασθενών που υποβάλλονται σε πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων, είναι σημαντικό οι αναισθησιολόγοι να εμπλέκονται ενεργά στην περιεγχειρητική διαχείριση και φροντίδα των ασθενών αυτών, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της έκβασης και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις μεταξύ μας, αλλά και με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων και να γνωρίσουμε νέες τεχνικές και νέες συστάσεις, έτσι ώστε να εναρμονιστούμε με τις σύγχρονες τάσεις για την περιεγχειρητική διαχείριση των γηριατρικών ασθενών. Το πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια & διαλέξεις στα παρακάτω θέματα: Περιεγχειρητική γηριατρική: Ποια η γνώμη του υγειονομικού προσωπικού Εγκεφαλική δυσλειτουργία περιεγχειρητικά και όχι μόνο Περιεγχειρητική προσέγγιση γηριατρικού ασθενούς Χειρουργική καρκίνου και ηλικιωμένοι ασθενείς ERAS protocols στους ηλικιωμένους
Κατάγματα ισχίου. Πονοκέφαλος για όλους
Κρίσιμα θέματα για την οξεία φροντίδα του γηριατρικού ασθενούς
Πόνος και ηλικιωμένοι ασθενείς. Κλινικά παραδείγματα

Δελτίο Τύπου

 

Λάρισα 22-14/9/2017

Το Συνέδριο Αυτοάνοσων και Ρευματικών Παθήσεων 2017 ακολουθεί τη φιλοσοφία των προηγούμενων συνεδρίων όσο αφορά τη θεματολογία και το ακροατήριο: τα θέματα έχουν άμεση σχέση με τον ασκούντα κλινική ιατρική. Είναι εκδηλώσεις που άπτονται άλλων ειδικοτήτων, και τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία συχνών και λιγότερο συχνών αυτοάνοσων και ρευματικών παθήσεων.

Δελτίο Τύπου

 


Σελίδα 1 από 2