English Home
Νέα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Έπαινος για την Επιστημονική Ομάδα του Καθηγητή Δ. Κουρέτα

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β) βράβευσε με έπαινο την εργασία της ερευνητικής ομάδας του Καθηγητή Δ. Κουρέτα με τίτλο: ‘’Ανάπτυξη συσκευής για τον προσδιορισμό της αντιοξειδωτικής ικανότητας υγρών τροφίμων’’. Η διάκριση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού ‘’Φορητό εργαστήριο στη μοριακή βιολογία – Φώτης Καφάτος Labbox’’ που διεξήχθη κατά την διάρκεια του 11ου Πανελλήνιου συνεδρίου Π.Ε.Β. ‘’Βιοεπιστήμες στον 21ο αιώνα’’ στις 13-15 Δεκεμβρίου 2018 στην Αθήνα. Ο διαγωνισμός  αφορούσε την ανάπτυξη μιας ιδέας για ένα φορητό εργαστήριο το οποίο θα μπορεί να μεταφερθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας και οι μαθητές να μυηθούν στον κόσμο του εργαστηρίου και της βιολογίας, με πολύ απλό και εύκολο τρόπο, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία εξοπλισμένου εργαστηρίου. Ο Δημήτριος Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας, Διευθυντής του εργαστηρίου που ανέπτυξε την εργασία επισημαίνει: "Είναι χρέος μας να δημιουργούμε τεχνολογίες που μπορούν με απλό, επιστημονικά άρτιο και ασφαλή τρόπο να μεταφέρουν γνώσεις στην νέα γενιά. Η συσκευή μας καλύπτει αυτό τον σκοπό."
Η συσκευή που αναπτύχθηκε επιτρέπει με εύκολο για τον μαθητή τρόπο να μετράει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν σε διάφορα υγρά τρόφιμα της καθημερινότητάς του (χυμούς, τσάι, γάλα, κακάο, αναψυκτικά). Αυτό δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίζουν ποια ροφήματα είναι ευεργετικά για την υγεία τους, δημιουργώντας καλύτερα διατροφικά πρότυπα ενώ συγχρόνως τα παιδιά μπορούν να προστατευτούν από διαφημίσεις με παραπλανητικό περιεχόμενο. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται τόσο στα πανεπιστήμια όσο και σε επιχειρήσεις, μπορούν να μυηθούν σε εργαστηριακές πρακτικές και να γνωρίσουν τον κόσμο της βιολογίας και της επιστήμης γενικότερα .Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών αποτελείται από τους: Α. Βεσκούκη, Ε. Κερασιώτη, Α. Πρίφτη, Υ. Σπανίδη, Σ. Μακρή, Π. Κούκα, Ζ. Σκαπέρδα, Α. Πατούνα, Φ. Τέκο.

Δελτίο Τύπου

 

Πανελλήνια Διάκριση για τον Υποψήφιο Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργο Πρώια

Πανελλήνια διάκριση για τον υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργο Πρώια και για την ερευνητική του εργασία που αφορά στη «Διαχρονική εξέλιξη των αιωρούμενων σωματιδίων ΡM10 στην ατμόσφαιρα του Βόλου». Απέσπασε το πρώτο βραβείο στο περιθώριο του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας που είχε πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου. Το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στην πόλη του Βόλου είναι διαχρονικό. Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ρύπους της ατμόσφαιρας των αστικών περιοχών και αποτελούν ένα σύνθετο μείγμα μικροσκοπικών σωματιδίων που προέρχονται τόσο από ανθρωπογενείς όσο και από φυσικές πηγές. Από τα αποτελέσματα επιβεβαιώνεται ότι πολύ καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων έχει τόσο η τιμή της ταχύτητας του πνέοντος ανέμου, όσο και η διεύθυνση πνοής του.<βρ> Δεν είναι όμως μόνο οι χαμηλής έντασης άνεμοι που εγκλωβίζουν ουσιαστικά τη ρύπανση πάνω από την πόλη. Ακόμη και όταν φυσούν ισχυροί νότιοι άνεμοι, η ρύπανση παραμένει καθώς το Πήλιο λειτουργεί σαν τείχος. Η υγρασία είναι επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας στην ύπαρξη υψηλών τιμών στην συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων.

Φωτογραφία

 

Τα Μουσικά Σύνολα του Π.Θ.  Τραγουδούν Χατζιδάκι στη Γερμανία

Την Πέμπτη 29/11/2018 μια ομάδα από απόφοιτους και φοιτητές μέλη των Μουσικών Συνόλων μαζί με την υπεύθυνη διδασκαλίας, μέλος ΕΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Μαρία Θωίδου, το Θόδωρο Κοτεπάνο και το Γιάννη Τσολακίδη (διευθυντή προγράμματος ραδιοφώνου Ερτ 3 μετέβησαν στο  Βερολίνο με προορισμό την πόλη Μπράουνσβάιγκ κοντά στο Αννόβερο, για μια μουσική αναζήτηση. Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι θα γίνουν αντικείμενο μελέτης και έμπνευσης , προκειμένου Έλληνες και Γερμανοί φοιτητές να φτιάξουν μουσικές γέφυρες επικοινωνίας.

Το Νοέμβριο του 2012 τα Μουσικά Σύνολα φιλοξενήθηκαν από το Ροταριανό σύλλογο του Braunschweig .Στο πλαίσιο αυτής της φιλοξενίας , συνεργάστηκαν με  μαθητές από την τελευταία τάξη του Martino-Katharineums Braunschweig. Τη φωνητική διδασκαλία και  μουσική επιμέλεια σε συνεργασία με τον εξαιρετικό πιανίστα και ενορχηστρωτή Θόδωρο Κοτεπάνο και με υποστήριξη του καθηγητή μουσικής Μathias Stanze ανέλαβε η Μαρία Θωίδου, υπεύθυνη των Μ.Σ., μέλος ΕΕΠ.

Ο Ροταριανός Σύλλογος του Μπράουνσβάιγκ κάποια χρόνια μετά , σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπράουνσβαιγκ και με ανεξίτηλη την αίσθηση της διαπολιτισμικής εκείνης συνάντησης, καλεί την ομάδα που συμμετείχε καθώς και νέους φοιτητές από τα Μουσικά Σύνολα, για μια ακόμη φορά, με στόχο να εδραιώσει μια μόνιμη πολιτιστική επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο πόλεων.

Προϊόν της διήμερης αυτής ενασχόλησης με τους στίχους και τη μουσική που ανήκει σε μερικά  από τα ωραιότερα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, θα αποτελέσει η συναυλία που θα δοθεί την Κυριακή 2 Δεκέμβρη από στην ιστορική αίθουσα εκδηλώσεων που βρίσκεται στο Δημαρχείο της πόλης, στις 5μ.μ. και παρουσία πολλών επισήμων και διανοούμενων  και από τις δύο χώρες.

Δελτίο Τύπου

 

Επανένταξη εξαρτημένων ατόμων μέσα από τα σπορ

Στη δημιουργία μίας σύγχρονης θεραπείας για εξαρτημένα άτομα, που μπορεί να ενταχθεί στην κλασική θεραπεία κα να την υποβοηθήσει, συμμετέχει από τις αρχές του έτους το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω του ΤΕΦΑΑ. Πρόκειται για πρόγραμμα Erasmus+Sport που μελετά την αξιοποίηση υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων στη θεραπεία και επανένταξη εξαρτημένων ατόμων.
Συντονιστής του προγράμματος είναι το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και εκτός από το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχουν επίσης τρεις οργανισμοί από τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ελλάδα ο A-larm – θεραπευτικός οργανισμός απεξάρτησης, ο Asociation Experienta - με ειδίκευση στην θεραπεία μέσω της περιπέτειας και ο Equal Society.

Δημοσίευμα

 

Πεκίνο, Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής: Ακόμα μια Υπέροχη Ελληνική Εμφάνιση: Δύο Χάλκινα Μετάλλια και Τρείς Εύφημες Μνείες

Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, επέστρεψε στη χώρα μας η ελληνική αποστολή, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στη 12η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστρο-φυσικής, στην πόλη Πεκίνο της Κίνας, από 2/11/2018 έως και 12/11/2018. Στη φετινή διοργάνωση, η ελληνική ομάδα κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια, με τους μαθητές, Θέ-μη Πουλτουρτζίδη (1ο Λύκειο Κιλκίς) και Αγγελική Μπανιά (1ο Λύκειο Ναυπάκτου). Επί-σης οι μαθητές Χρήστος Κακογιάννης (Ελληνικό Κολλέγιο), Αργύρης Γιαννίσης – Μανές (Μουσικό Λύκειο Βόλου) και Διονύσης Γάκης (Πειραματικό Λύκειο Πατρών) απέσπασαν Τιμητικές Διακρίσεις (Εύφημες Μνείες). Όλοι δηλαδή οι μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών.
Της αποστολής ηγήθηκαν ο Λουκάς Ζαχείλας, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπι-στημίου Θεσσαλίας και η Dr Χαρά Παπαθανασίου του Πανεπιστημίου Leiden, Ολ-λανδίας. Την αποστολή συνόδευσε ο Μάνος Βουρλιώτης (παλιός Ολυμπιονίκης Α-στρονομίας – Αστροφυσικής) υποψήφιος διδάκτορας Παν. Αθηνών.
Στην 12η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 38 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, και τη Αμερική, με 200 περίπου μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο. Τα θέματα στα οποία διαγωνίσθηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% τη συνολικής βαθμολογίας), την Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%). Ο πρώτος μαθητής φέτος (από τη Ρωσία), επέλυσε το 89,5% των θεμάτων.
Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τέσσερεις φάσεις του 23ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρο-νομίας, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το Πανε-πιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Οι διαγωνιζόμενοι μα-θητές ορμώμενοι από το ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για την Αστρονομία και την Αστροφυσική εργάστηκαν σκληρά μελετώντας αποκλειστικά στον ελεύθερο τους χρόνο (η Αστρονομία απουσιάζει από το αναλυτικό πρόγραμμα της μέσης εκπαίδευ-σης). Η Ολυμπιακή ομάδα εκπαιδεύτηκε στον Βόλο τον περασμένο Αύγουστο από εθελοντές αστρονόμους και αστροφυσικούς και παλιούς επιτυχόντες Ολυμπιάδων. Την εκπαίδευση της ομάδας υποστήριξε και φέτος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου. Τα έξοδα της Ελληνικής αποστολής κάλυψε με ευγενική χορηγία για τέ-ταρτη συνεχόμενη χρονιά το Ίδρυμα Ωνάση.

Δελτίο Τύπου

 

Πολιτισμικές Διαδρομές για Πρόσφυγες, Μετανάστες, Μαθητές και Φοιτητές από το ΣΔΕ Βόλου, το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ΑΡΣΙΣ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στο χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος ROUTES στο οποίο συμμετέχουν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ. Το πρόγραμμα R.O.U.T.E.S. – Reshaping Our Universe Through Educational Synergies είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ετήσιας διάρκειας με βασικό στόχο την  προσφορά πλούσιων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ευκαιριών στους συμμετέχοντες μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του προγράμματος που θα αποτελείται από πρόσφυγες / μετανάστες, μαθητές του ΣΔΕ Βόλου και φοιτητές του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συνεργαστούν και θα πραγματοποιήσουν μαζί 7 διαδρομές – περιηγήσεις στο αστικό, φυσικό  και πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής μας. Πιο συγκεκριμένα οι τέσσερις διαδρομές θα γίνουν στην πόλη του Βόλου: λογοτεχνικός περίπατος, ιστορική περιήγηση, βόλτα στα στέκια της νεολαίας, περιήγηση στη Νέα Ιωνία και οι τρεις στο Πήλιο: πεζοπορία Βόλος – Μακρινίτσα, πεζοπορία Βόλος – Πορταριά, Άνω Λεχώνια – Μηλιές με το τρενάκι και πεζοπορία Μηλιές – Καλά Νερά. Σε όλες τις διαδρομές θα υπάρχει η συνοδεία και συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της περιοχής μας. Κατά τη διάρκεια των διαδρομών οι συμμετέχοντες με προσφυγική και μεταναστευτική καταγωγή θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν  στοιχεία  της δικής τους πολιτισμικής ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς και να αλληλεπιδράσουν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας  στο πλαίσιο των αρχών της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και ανταλλαγής. Η κοινή ηλικία μεταξύ των νεαρών προσφύγων και των φοιτητών/ριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιουργεί ένα ιδιαίτερα κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη της συνεργασίας και της διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης και της ενσυναίσθησης.
Η πορεία του προγράμματος και το περιεχόμενο των επιμέρους δράσεων θα συμπεριληφθούν σε έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση και θα παρουσιαστούν στην τελική εκδήλωση του προγράμματος το Νοέμβριο του 2019. Η πρώτη διαδρομή του προγράμματος έχει οριστεί για τις 16 Δεκεμβρίου και θα εστιάζει σε έναν  λογοτεχνικό περίπατο στην πόλη του Βόλου.

Δελτίο Τύπου

 

Επίσκεψη Μαθητών της Β΄Λυκείου στον Εκθεσιακό Χώρο του Κτιρίου Τσικρίκη
Έκθεση «Ο Φεμινισμός στα Χρόνια της Μεταπολίτευσης, 1974-1990: Ιδέες, Συλλογικότητες, Διεκδικήσεις»


Σήμερα Παρασκευή 9/11/2018, και ώρα 12:30, είκοσι επτά μαθητές του Τμήματος Β4 της Β’ Λυκείου, του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου, επισκέφτηκαν το χώρο της  έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων που αφορά τον φεμινισμό (εκθεσιακός χώρος του κτιρίου Τσικρίκη (Γαμβέτα 6 & Ιάσονος, Βόλος).   Μέσα από την επίσκεψη των μαθητών γεννήθηκαν απορίες και ερωτήματα που αφορούν τις διεκδικήσεις των δικαιωμάτων των γυναικών. Οι μαθητές είδαν τη δράση του φεμινιστικού κινήματος και σύγκριναν τις κοινωνικές συνθήκες του χθες με το σήμερα, τα δεδομένα και τις νοοτροπίες που αφορούν την αντιμετώπιση των γυναικών. Τους μαθητές συνόδευσε η Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας κα Μαρία Κούκου.

Δελτίο Τύπου

 

Ενημερωτικό Δελτίο Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος (ΤΓΦΠΑΠ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Εργαστήριο Αμπελουργίας

Στις αρχές Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο πρώτος τρυγητός στον εκπαιδευτικό/πειραματικό αμπελώνα του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος (ΤΓΦΠΑΠ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη συνέχεια του οποίου ακολούθησε η οινοποίηση για την παραγωγή αμπελοοινικών προϊόντων. Στον αμπελώνα φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα δεκάδες ελληνικές και ξενικές ποικιλίες αμπέλου (Vitis vinifera L.). Πρόκειται κυρίως για ποικιλίες οινοποιίας, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούνται και ποικιλίες που προορίζονται για την παραγωγή σταφυλών επιτραπέζιας χρήσης αλλά και για την παραγωγή σταφίδας και είναι διαμορφωμένες τόσο σε γραμμικά όσο και σε παραδοσιακά συστήματα διαμόρφωσης.

Ενημερωτικό Δελτίο

 

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FLL από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ελάτε και εσείς στην 30η σεζόν του FIRST LEGO LEAGUE! Ετοιμαστείτε να ελέγξετε τις μηχανές, να απογειωθείτε, και να μπείτε σε ΤΡΟΧΙΑ. Ο μεγαλύτερος Πανελλήνιος διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας για παιδιά και φέτος στο Βόλο!

Το FIRST LEGO League που και για τη φετινή σχολική χρονιά 2018 - 2019 τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου,  έχει τίτλο «Into Orbit» και προσκαλεί περισσότερα από 300.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο, να μεταφερθούν με την ομάδα τους στο διάστημα, όπου και θα εξερευνήσουν, θα μάθουν, αλλά και θα βρουν λύσεις στο σύμπαν σαν επιστήμονες και μηχανικοί. Κατά την διάρκεια της σεζόν, οι ομάδες θα επιλέξουν και θα λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα στο πλαίσιο του Project. Θα χτίσουν, θα δοκιμάσουν και θα προγραμματίσουν ένα αυτόνομο ρομπότ για να λύσουν ένα σετ αποστολών στο Robot Game. Κατά την προετοιμασία αλλά και την διάρκεια του διαγωνισμού τα παιδιά θα συνεργαστούν μεταξύ τους, θα ανακαλύψουν καινούργια μονοπάτια έρευνας και θα ενστερνιστούν την ιδέα της ευγενούς άμιλλας.

Ο φετινός διαγωνισμός διαθέτει προκριματικούς αγώνες σε Αθήνα, Βόλο, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Κρήτη & Ξάνθη. Από τις ομάδες που συμμετέχουν συνολικά, το 1/3 θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο μεγάλο τελικό του Μαρτίου 2019 στη Θεσσαλονίκη. Στον προκριματικό του Βόλου, που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στους χώρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Παραλιακό συγκρότημα) θα διαγωνιστούν και φέτος περισσότερα από 120 παιδιά από Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο, θα πραγματευτούν ένα ρεαλιστικό πρόβλημα σχετικά με το διάστημα και τα μυστήριά του σε μία μεγάλη γιορτή μάθησης και διασκέδασης. Αποκλειστικός διοργανωτής για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο eduACT που έχει ως στόχο την προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών και της τεχνολογίας. Στρατηγικός συνεργάτης και συνδιοργανωτής για όλη τη Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δια της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας.

Ενημερωτική συνάντηση και συνοπτική παρουσίαση του Διαγωνισμού, της πίστας και των φετινών αποστολών σε προπονητές και μέντορες που ενδιαφέρονται να δηλώσουν τις ομάδες τους, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου (Γ.Καρτάλη-Ροζού, Βόλος). Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 6944965406 (κ.Κούριας) και  2421074636 & 6974007962 (κ.Πρώιας) ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.eadp.uth.gr

Δελτίο Τύπου

 


Σελίδα 1 από 39