English Home
Νέα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Υποδοχή Μαθητών-Προσφύγων στο ΤΒΒ &  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών στο ΤΒΒ

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του  Δανικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα (DRCGreece) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 επίσκεψη-ξενάγηση μαθητών-προσφύγων από την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στο Κουτσόχερο στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Μεζούρλο στη Λάρισα.
Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχαν και συνόδευσαν τους μαθητές-πρόσφυγες το εκπαιδευτικό προσωπικό και διερμηνέας της DRC Greece που εργάζονται στη Δομή με στόχο την παροχή υποστήριξης σε πολίτες τρίτων χωρών.
Η συγκεκριμένη δράση του Τμήματος εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ανοικτές Θύρες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας»  για τα σχολεία της περιοχής και όχι μόνο. Έτσι προσφέρεται η δυνατότητα προσέγγισης του μαθητικού προσφυγικού πληθυσμού, γεγονός που συμβάλλει στην κοινωνική ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία.
Πραγματοποιήθηκε περιήγηση στα ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος, επιδείξεις μικρών πειραμάτων και ενημέρωση για την επιστήμη της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.
Μετά το πέρας της επίσκεψης, ακολούθησε μικρός μπουφές και προσφέρθηκαν αναμνηστικά στους μικρούς μαθητές ως ενθύμιο από την επίσκεψή τους αυτή στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα.
Η επίσκεψη είναι μέρος του προγράμματος που υλοποιεί το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε 9 δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και με την υποστήριξη του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, σε μια παράλληλη δράση, με σύνδεση μέσω διαδικτύου με τους μαθητές του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών Λάρισας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ξενάγηση των μαθητών στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και περιήγηση στα ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος, επιδείξεις μικρών πειραμάτων και ενημέρωση για την επιστήμη της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας αντίστοιχα.

Δελτίο Τύπου

 

Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στον Ίδιο  Πλανήτη

Σεμινάριο Εκπαίδευσης Φοιτητών και Φιλόζωων Εθελοντών για την  Υλοποίηση του Προγράμματος «Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στον Ίδιο  Πλανήτη» Ανάπτυξη Φιλοζωικής Κουλτούρας  σε Παιδιά Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης,  το οποίο είναι  Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων
Το Σάββατο 6 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος  Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στη Βιόπολη Λάρισας, πραγματοποιήθηκε το  δεύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριο φοιτητών και φιλόζωων εθελοντών για την  προαγωγή της φιλοζωικής κουλτούρας στους μαθητές σχολείων. Συμμετείχαν  δεκαπέντε εθελοντές φοιτητές Κτηνιατρικής και  Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας καθώς και εθελοντές από το Φιλοζωικό  Σωματείο «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας».

Δελτίο Τύπου

 

To Futbolnet της BARCELONA στο ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα

Από το ΤΕΦΑΑ και το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης & Ποιότητας Ζωής, υλοποιήθηκε την πρώτη του μέρα με μεγάλη επιτυχία, το πρόγραμμα του ιδρύματος της -Barcelona- FutbolNet- με εκπαιδευμένα μέλη του ΤΕΦΑΑ στη συγκεκριμένη μεθοδολογία. Το πρόγραμμα τρέχει αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο από το ίδρυμα της Barcelona.
Πρόκειται για συμμετοχή προσφύγων και Ελλήνων παιδιών Γυμνασίου σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με στόχο την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αποδοχής των άλλων, της επικοινωνίας των πολιτισμών, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της συνεργασίας και της ομαδικής προσπάθειας.

Το ΤΕΦΑΑ ΠΘ εκπονεί προγράμματα άσκησης προσφύγων τα τελευταία χρόνια μέσω του εργαστηρίου Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής

Η δράση ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 και θα πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Πέμπτη, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ ΠΘ στα Τρίκαλα για το εαρινό εξάμηνο.

Δελτίο Τύπου

 

Ημερίδα για την Επίδραση των Γεωπονικών Επιστημών στην Νέα Γενιά

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Φυτόκου Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για την Επίδραση των Γεωπονικών Επιστημών στην Νέα Γενιά. Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο της 5ης διακρατικής συνάντησης των συνεργατών του έργου EUROPEAN NETWORK FOR THE COHESION AND SOLIDARITY IN RURAL AREAS στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου.
Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επίδραση των τεχνολογιών στη γεωργία και τη νέα γενιά.  Πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις για καινοτομίες στην διαχείριση θερμοκηπίων, δενδροκομικών καλλιεργειών, καινοτομίες στην διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων και προοπτικές χρηματοδότησης της νέας γενιάς στον αγροτικό τομέα.

Δελτίο Τύπου

 

Σημαντική Διάκριση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η Αναγόρευση του Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα ως Μέλους στην Παγκόσμια Ακαδημία Επιστημών σε Εκδήλωση στην Ταϊλάνδη

Ο Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1962 και σπούδασε στην Ελλάδα. Μετά την ερευνητική καριέρα του στο Πανεπιστήμιο του Harvard στη Βοστώνη, επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάζεται στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Η δουλειά του θεωρείται σημαντική για δύο λόγους: Πρώτον γιατί δημιούργησε τις βάσεις για τον μοριακό χαρακτηρισμό της δράσης τοπικών τροφίμων της Ελλάδος στα ανθρώπινα κύτταρα και δεύτερον γιατί κατόρθωσε να αναδείξει την ευεργετική δράση τροφίμων για ανθρώπους και ζώα, τα οποία τρόφιμα προέρχονται  από τα υποπροϊόντα των βασικών γεωργικών βιομηχανιών της Ελλάδος. Για τους λόγους αυτούς η ερευνητική του δουλειά αναγνωρίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από σήμερα είναι μέλος στην Παγκόσμια Ακαδημία Επιστημών ( World Academy of Sciences).
Η  επιστημονική επιτροπή του World Academy of Sciences,  που επέλεξε τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα αποτελείται από τους κατόχους βραβείων Νόμπελ στην Φυσική, την Ιατρική, τη Χημεία: τον Αμερικανό αστροφυσικό και κοσμολόγο, εξερευνητή της «μαύρης μάζας» Τζορτζ Φιτζέραλντ Σμουτ, το Γερμανό βιοφυσιολόγο Έρβιν Νέχερ, βραβευμένο για τη δουλειά του πάνω στα ιοντικά κανάλια των κυττάρων, το Γερμανό βιοχημικό Χάρτμουτ Μίχελ (αποκάλυψε τον ρόλο της αδενοσίνης στη φωτοσύνθεση), τον Αμερικανό πρωτοπόρο βιοχημικό και ειδικό της φαρμακολογίας Φερίντ Μουράντ, ο οποίος κατέδειξε τον ρόλο των νιτρικών στο καρδιοαγγειακό σύστημα, τον επίσης ειδικό στην φαρμακολογία με καταγωγή από την Ονδούρα και τη Βρετανία Σερ Σάλβαντορ Μονκάδα, που προέκτεινε την προηγούμενη έρευνα στον πόλεμο κατά του καρκίνου και τον Πολωνό ενδοκρινολόγο Άντριου Βίκτορ Σκάλι, πρωτοπόρο στην έρευνα των ορμονών στην υπόφυση.

H ομιλία του καθηγητή Κουρέτα γίνεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, ώρα Ελλάδος 10πμ στην ειδική εκδήλωση –συνέδριο της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.

Δελτίο Τύπου

 

Ο Δρόμος της Ναυτιλίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με τίτλο "Ο Δρόμος της Ναυτιλίας", που διοργάνωσε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, στο αμφιθέατρο "Γιάννης Κορδάτος".

Η ημερίδα, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία δύο προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος ΗΜΜΥ, των κύριων Ιωάννη Χάνδακα και Σωτήρη Μπέσιου, είχε σκοπό να αναδείξει τις προοπτικές της απασχόλησης των μηχανικών στον κλάδο της ποντοπόρας ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, η οποία με 5.000 πλοία έχει τον μεγαλύτερο παγκόσμιο στόλο, απασχολεί περίπου 56.000 εργαζόμενους και υποστηρίζεται από περίπου 600 ναυτιλιακές επιχειρήσεις, με συνολική αξία 105 δις δολλάρια και συνεισφορά στην ελληνική οικονομία περίπου 9,14 δις Ευρώ για το 2017.

Με την ψηφιοποίηση της εμπορικής ναυτιλίας που καθιστά τα ποντοπόρα πλοία σύνθετα πλωτά εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας, με νέες απαιτήσεις για την υποστήριξη των λειτουργιών και των πληρωμάτων τους, αλλά και δυνάμει φορείς υπηρεσιών προς τη στεριά, και ιδιαίτερα δυσπρόσιτους νησιωτικούς χώρους, η ημερίδα ανέδειξε και προκλήσεις ευρύτερου ερευνητικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος σε συναφείς γνωστικές περιοχές, όπως τα Οικονομικά, το Περιβάλλον, η Οικολογία, η Αειφόρος Ανάπτυξη, η Ενέργεια, οι Τεχνολογίες Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών και η ευρύτερη Επιστήμη των Υπολογιστών.  Οι προσκεκλημένοι ομιλητές εκπροσώπησαν μερικές από τις κορυφαίες εταιρίες που δραστηριοποιούνται διεθνώς στο χώρο της ναυτιλίας, όπως η PWC, η Wartsila, το Angelicoussis Group, η Metis, η Space Horizon, η Alfa Laval, η EnΘalpy, η Kudzu, η SoldeCom και η Analysis.

Η ημερίδα πλαισιώθηκε από εκτενή και ενδιαφέρουσα έκθεση και επίδειξη οργάνων και εξοπλισμού, που πραγματοποίησε προσκεκλημένη ομάδα καθηγητών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου, αποτελούμενη από τους κυρίους Παρίση, Μπαντώλα, Λεφάκη και Παππά. Το πρόγραμμα της ημερίδας παρακολούθησαν συνολικά περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθηγητές, ενδιαφερόμενοι πολίτες και μαθητές. Η διοργάνωση έλαβε εξαιρετικά θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες και τους προσκεκλημένους ομιλητές, τόσο για το ουσιαστικό περιεχόμενό της, όσο και για την πρακτική πραγματοποίησή της, και υποστηρίχθηκε από 10 εθελοντές φοιτητές.

Δελτίο Τύπου

Φωτογραφικό Υλικό
Φωτό 1, Φωτό 2, Φωτό 3, Φωτό 4, Φωτό 5, Φωτό 6,
Φωτό 7, Φωτό 8, Φωτό 9, Φωτό 10, Φωτό 11, Φωτό 12

 

Η Ερευνητική Ομάδα του Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα Υποψήφια για το Βραβείο του Οργανισμού Εθνών για τη Βιώσιμη Διατροφή

Το Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι υποψήφιο για το βραβείο ,στον διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας για τη βιώσιμη γεωργία και διατροφή. Ο διαγωνισμός αυτός διεξάγεται υπό την αιγίδα τόσο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή και τη γεωργία (FAO, Food and Agriculture Organization of the United Nations) όσο και του Ελβετικού Κράτους.

Στον διαγωνισμό αυτό, το Εργαστήριο του κ. Κουρέτα, Καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών συμμετέχει με μία καινοτόμα συσκευή μέτρησης των αντιοξειδωτικών που έχει αναπτύξει. Η συσκευή είναι φορητή και έχει την ικανότητα να μετρά τα αντιοξειδωτικά στα προϊόντα των αγροτών προσδίδοντας με αυτό τον τρόπο προστιθέμενη αξία σε αυτά. Πρόκειται για μία πολύ εύκολη στη χρήση συσκευή και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται με φιλικό προς τον χρήστη τρόπο μέσω μίας εφαρμογής σε ένα tablet.

Τα αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα είναι σημαντικά καθώς μέσω τις διατροφής περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό και προσφέρουν ευεξία και καλύτερη υγεία, καθώς προλαμβάνουν ή καταστέλλουν την εμφάνιση οξειδωτικού στρες, μία κατάσταση που σχετίζεται με διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα λάβει χρηματικό έπαθλο 40.000$ και ο καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας κ. Κουρέτας Δημήτριος αναφέρει: ‘’Έχουμε ήδη σχεδιάσει το επόμενο μοντέλο της συσκευής μας, το οποίο θα μπορεί να προμηθεύεται ο κάθε πολίτης και να μετράει τα αντιοξειδωτικά των προϊόντων που καταναλώνει καθημερινά, μόνος του στο σπίτι. Με τα χρήματα αυτά θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των δοκιμών που απαιτούνται με τελικό στόχο την έξοδο της συσκευής στις αγορές’’.

Δελτίο Τύπου

 

Τριήμερο Ξενάγησης Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο της ανάδειξης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου πραγματοποίησε με επιτυχία στις 6-8/3/2019 τριήμερο υποδοχής σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λάρισας  και Ν. Μαγνησίας.
Κατά το τριήμερο, και από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 13.30 μ.μ. περισσότεροι από 700 μαθητές από 14 Λύκεια του Ν. Λάρισας και Μαγνησίας μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές τους ενημερώθηκαν για τις επιστήμες της Βιοχημείας και της Βιοτεχνολογίας και τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του τμήματος ενώ παράλληλα ξεναγήθηκαν στα ερευνητικά εργαστήρια όπου ενημερώθηκαν για τα ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται σε αυτά.
Επίσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μικρά πειράματα επίδειξης Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, να εξετάσουν δείγματα σε μικροσκόπια, να φτιάξουν βακτηριακές καλλιέργειες σε τριβλία, να δουν το εντομοτροφείο, να δουν πειράματα απομόνωσης και κρυστάλλωσης πρωτεϊνών, να δουν το θάλαμο ανάπτυξης φυτών, να μάθουν για τον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας (iGEM) που συμμετέχουν οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος, να συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια και να ενημερωθούν για τα ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, μεταδιδακτορικούς ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος.
Από την Οργανωτική Επιτροπή: Αν. Καθηγήτρια Κ. Παπαδοπούλου, Επίκ. Καθηγητής Αντώνιος Γιακουντής, Επίκ. Καθηγήτρια Μ. Κοντού, Επίκ. Καθηγήτρια Κ. Λιαδάκη, Επίκ. Καθηγητής Ν. Μπαλατσός, Επίκ. Καθηγήτρια Θ. Σαραφίδου, Λέκτορας Β. Σκαμνάκη και Επίκ. Καθηγήτρια  Α.-Μ. Ψαρρά.

Δελτίο Τύπου

 

Έναρξη Νέου Ευρωπαϊκού Έργου ERASMUS+ στον Τομέα της Ανάπτυξης Δεξιοτήτων των Έξυπνων Πόλεων

Στις 11-12 Φεβρουαρίου 2019, εκπρόσωποι 13 οργανισμών από πέντε χώρες συναντήθηκαν στην Αθήνα για την εναρκτήρια συνάντηση ενός νέου Ευρωπαϊκού ανταγωνιστικού προγράμματος με τίτλο DevOps Competences for Smart Cities ("DevOps Ανάπτυξη Ικανοτήτων για Έξυπνες Πόλεις").

Πρόκειται για ένα τριετές έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2, συνολικού προϋπολογισμού 980.000€, συντονιστής εταίρος του οποίου είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Kαθηγητής Δρ. Παναγιώτης Φιτσιλής (pfitsilis@gmail.com). Το έργο ανήκει στις Τομεακές Συμμαχίες Δεξιοτήτων (Sector Skills Alliances), όπου πανεπιστήμια, πάροχοι υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, εταιρείες και εθνικοί οργανισμοί τυποποίησης δημιουργούν ένα δίκτυο, συνεργάζονται για να καθορίσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται σε έναν αναδυόμενο και πολύ δυναμικό τομέα, εν προκειμένω, αυτό των Έξυπνων Πόλεων (Smart Cities). Πόλεων δηλαδή, που χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία για να συνδέσουν, να προστατεύσουν και να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.

Δελτίο Τύπου

 


Σελίδα 1 από 41