English Home
Νέα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Γεωργικά Φάρμακα και Μικροοργανισμοί του Εδάφους: Μια σχέση αγάπης ή μίσους;

Μεταπτυχιακοί αλλά και προπτυχιακοί φοιτητές σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο παρακολούθησαν την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Δημήτρη Καρπούζα, Επίκουρου Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο: «Γεωργικά Φάρμακα και Μικροοργανισμοί του Εδάφους: Μια σχέση αγάπης ή μίσους;» την Τρίτη 8 Απριλίου 2014 στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Η ομιλία περιελάμβανε τόσο τη γενική προσέγγιση περί των αποτελεσμάτων της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων στην αφθονία, ποικιλότητα και λειτουργικότητα των μικροοργανισμών, αλλά και ερευνητικά αποτελέσματα που επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα του τίτλου.

Διαβάστε περισσότερα

 

Επιστημονική Συνάντηση για τη Γαλλοφωνία

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Συνάντηση για τη Γαλλοφωνία στο πλαίσιο των Μαθημάτων Γαλλικής Γλώσσας Ακαδημαϊκών Σκοπών, διδάσκουσα Δρ. Ζωή Χρ. Εξάρχου. Συγκεκριμένα, φοιτήτριες και φοιτητές ανέλαβαν και παρουσίασαν ερευνητικές εργασίες με θέμα τον γαλλικό πολιτισμό υπό την καθοδήγηση και τον επιστημονικό έλεγχο της διδάσκουσας. Η όλη δραστηριότητα είχε ως σκοπό τη διεξαγωγή μιας συζήτησης για τη Γαλλοφωνία και κάλυψε τις εξής θεματικές ενότητες: ιστορία, λογοτεχνία, ζωγραφική, κινηματογράφος, μουσική, μόδα, καθώς και γαστρονομία. Επίσης, έγινε μία αναλυτική παρουσίαση από τη διδάσκουσα των ελληνο-γαλλικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, καθώς και των προοπτικών για συνέχιση των σπουδών στη Γαλλία.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις φοιτήτριες και τους φοιτητές για τη συμμετοχή τους και τη συμβολή τους στη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Δρ. Ζωή Χρ. Εξάρχου
Διδάσκουσα Γαλλικής Γλώσσας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

Διεξαγωγή Πανθεσσαλικού τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου

Με επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 5 Απριλίου το Πανθεσσαλικό Τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου στα πλαίσια του μαθήματος πρακτικής άσκησης των φοιτητών. Το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η ειδικότητα του μαθήματος ποδοσφαίρισης έχει αναπτύξει μια δυναμική ανοιχτή στην κοινωνία, εξωστρεφή και συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση του αθλητικού γίγνεσθαι. Οι φοιτητές - τριες έχουν προσωπική συμμετοχή και αποκτούν εμπειρίες της ζωής. Έρχονται σε επαφή όχι μόνο με την γνώση, αλλά με τους γονείς, τους προπονητές και τους αθλητές δηλαδή τον κόσμο της πράξης (της εργασίας). Η ειδικότητα προάγει την παιδεία, την αθλητική ανάπτυξη και παράγει πολιτισμό. Τα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο για διασκέδαση και χαρά. Η ικανοποίηση από το χτύπημα της μπάλας και η κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες, είναι τα κυριότερα στοιχεία, που προσελκύουν τα παιδιά στο ποδόσφαιρο. Οι αθλητές - μαθητές έχουν την ανάγκη, να αποκτούν καλές συνήθειες, σε ασφαλές και χαρούμενο περιβάλλον. Η συμμετοχή στο παιχνίδι έχει περισσότερη αξία από την νίκη.

Ευχαριστήρια επιστολή Γονέων
Φωτογραφικό Υλικό:
Φωτογραφία 1, Φωτογραφία 2, Φωτογραφία 3, Φωτογραφία 4

 

Βράβευση του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Δημ. Ζαχαρούλη

Ο τίτλος του επίτιμου μέλους ( Fellow ad eundem) του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών του Ηνωμέ-νου Βασιλείου απονεμήθηκε πρόσφατα στον Λαρισαίο Αν. Καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσα-λίας κ. Δημήτριο Χ. Ζαχαρούλη. Σε ειδική τελετή στο Λονδίνο, απονεμήθηκε η παραπάνω διάκριση στον κ. Ζαχαρούλη ως αναγνώριση του σημαντικού κλινικού, ερευνητικού και διδακτικού του έργου. Η διάκριση αυ-τή δίδεται σε επιστήμονες με εξαιρετική διεθνή ανα-γνώριση και μέχρι σήμερα έχει δοθεί σε ελάχιστους Έλ-ληνες Χειρουργούς.

Πληροφορίες
Φωτογραφία

 

Η Γερμανική Τηλεόραση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Την Κυριακή έπεσε η αυλαία του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με έντονη την παρουσία των ελληνικών συμετοχών που στην πλειονότητά τους είχαν ως θέμα πτυχές της ελληνικής κρίσης.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο

 

Εκπαιδευτικό ταξίδι στο Μόναχο

Η ειδικότητα ποδοσφαίρου του ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τους φοιτητές Πούλιου Χρύσα (Τρίκαλα) , Μιχαήλ Παναγιώτης (Λάρνακα) , Σάββα Δημήτρης (Λεμεσός) , Ελευθερίου Λοίζος (Λάρνακα) , Δρύς Δημήτρης (Νάξος) , Δουζένης Θανάσης (Λάρισα) , Βυζιργιαννάκης Δημήτρης (Αθήνα), , Σαπουνάκης Αντώνης (Αθήνα), Ευαγγέλου Σπύρος (Τρίκαλα) με συνοδό τον Dr. Παπανικολάου Ζήση (Ph.D) σας κάνει γνωστό, ότι παραβρέθηκε από τις 25-30 Μαρτίου στο Μόναχο, πραγματοποιώντας ένα εκπαιδευτικό και πλούσιο σε εμπειρίες ταξίδι. Πέρα όμως από την εκπαιδευτική μορφή της επισκέψεως, ήταν μια ευκαιρία για τα μέλη της αποστολής να έρθουν σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Δελτίο Τύπου
Φωτογραφικό Υλικό:
Φωτογραφία 1, Φωτογραφία 2, Φωτογραφία 3, Φωτογραφία 4

 

Εκπαιδευτικό ταξίδι στο Βερολίνο

Το νέο εκπαιδευτικό ταξίδι του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα γίνει μεταξύ της 20ης Μαρτίου και της 25ης Μαρτίου 2014. Ο σκοπός του ταξιδιού είναι η επίσκεψη, η κατανόηση και ο ύστερος στοχασμός για τις θεωρητικές και πρακτικές εκδηλώσεις της ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής όπως αυτές σταθεροποιήθηκαν και έκτοτε εκπέμπονται διαμέσου των υλικών δειγμάτων-παραδειγμάτων εμπρός και εντός των οποίων θα τοποθετηθούμε. Η ομάδα των φοιτητών/τριών του τμήματος θα μετακινηθεί οδικώς από την Θεσσαλονίκη μέχρι το Βερολίνο με σκοπό την διαπέραση της γεωγραφίας των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, την σύντομη ή διαρκέστερη επίσκεψη πόλεων (Βουδαπέστη, Ντεσάου, Πότσνταμ, Βερολίνο, Μόναχο, Λιουμπλιάνα), δειγμάτων της αρχιτεκτονικής ιστορίας, γλυπτών μεγάλης κλίμακας και χωρικών διαμορφώσεων. Σημαντική πρόσθεση στο περιεχόμενο του ταξιδιού είναι η γνωριμία με τις αστικές και τοπιακές λεπτομέρειες, οι συζητήσεις και η καταγραφή τους σε προσωπικά ημερολόγια καθώς και οι συζητήσεις-ενημερώσεις για το χρόνο και το αποτέλεσμα αυτών των πράξεων. Στο ταξίδι θα συμμετάσχουν 55 φοιτήτριες και φοιτητές. Τα ταξίδια αυτά είναι συστατικά της ουσιαστικής εκπαίδευσης αλλά και διεγέρτες της σκέψης και του στοχασμού των μετόχων τους. Στις μεγάλες διαδρομές που θα διασχίσουμε θα παρουσιαστούν δείγματα του ευρύτερου πολιτισμικού υπόβαθρου και της ταυτότητας της πόλης που αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντός μας –του Βερολίνου- όπως οι ταινίες των σκηνοθετών Wim Wenders, Igmar Bergman, και Reiner Verner Fassbinder, η μουσική των Nina Hagen, KraftWerk, Einsturzende Neubauten, Karajan, Kurt Julian Weill, καθώς και αποσπάσματα από τα βιβλία των Bruno Alfred Doblin, Rosa Luxenburg και Hans Fallada. Υπεύθυνος του εκπαιδευτικού ταξιδιού είναι ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ιορδάνης Στυλίδης και συνοδός η επίκουρη καθηγήτρια Dr. Σοφία Βυζοβίτη.
Το επόμενο εκπαιδευτικό ταξίδι θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου (26 09 – 02 10 2014) με κατεύθυνση την Κενρτική Ευρώπη (Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία) για την επίσκεψη έκτακτων δειγμάτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής πρακτικής καθώς και την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στην πόλη Βενετία της Ιταλίας.

Πρόγραμμα
Αφίσσα

 

Εκπαιδευτικό ταξίδι στην Βενετία

Το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Βενετία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010. Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.
Στο ταξίδι συμμετείχαν 50 φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η επίσκεψη, η αναγνώριση και η καταγραφή τόσο των δηλώσεων και των λεπτομερειών της μεγάλης έκθεσης όσο και η κατανόηση άλλων ουσιαστικών συστατικών στοιχείων της ειδικής κι ίδιας εκπαίδευσης όπως είναι το φυσικό και αστικό τοπίο, οι διελεύσεις της γεωγραφίας, τα ενδιάμεσα στάδια και συμβάντα ενός ταξιδιού. Από το ταξίδι αυτό προέκυψαν ημερολόγια καταγραφών αλλά και ένα σημαντικό οπτικό-ακουστικό αρχείο γεγονότων το οποίο στην συνέχεια αποτέλεσε το υλικό του ντοκιμαντέρ.

Ψηφιακό Ημερολόγιο 1
Ψηφιακό Ημερολόγιο 2
Το video από το ταξίδι

 

Βράβευση Κλινικής "Μαιευτικής και Αναπαραγωγής"

Βίντεο της Κλινικής Μαιευτικής και Αναπαραγωγής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης απονομής βραβείου επιστημονικής αριστείας.
Το εν λόγω βραβείο αριστείας (2013) είναι το τρίτο πού απονέμεται στην Κλινική από το ΥΠΑΙΘ, μετά τα δύο βραβεία πού απονεμήθηκαν από το ΥΠΑΙΘ το 2012. Το εφετινό βραβείο απονεμήθηκε για τη διεκδίκηση, απονομή και διαχείριση του έργου GOSHOMICS, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο πού απονεμήθηκε ποτέ σε ελληνική κτηνιατρική σχολή.
Η παρουσίαση του βραβείου στον ιστοχώρο του ΥΠΑΙΘ

 


Σελίδα 1 από 15