English Home
Νέα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Επίσκεψη Καθηγητών του Central University of Finance and Economics στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Πλαίσιο της Εγκατάστασης Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Βόλο

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υποδέχτηκε από το Σάββατο 16/11/2019 έως και την Τρίτη 19/11/2019, αποστολή του Central University of Finance and Economics του Πεκίνου, με επικεφαλής τον αντιπρύτανη, Καθ. Li Tao.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ίδρυσης Ινστιτούτου Κομφούκιος στην έδρα του Πανεπιστημίου στο Βόλο. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος σε συνεργασία με το Central University of Finance and Economics, θα προσφέρει στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μαθήματα Κινεζικής Γλώσσας, θα υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγών και επισκέψεων φοιτητών και καθηγητών και θα διοργανώνει δράσεις διαπολιτισμικής συνεργασίας. Το Ινστιτούτο θα συμμετέχει σε ένα δίκτυο με πάνω από 500 Ινστιτούτα Κομφούκιος σε όλο τον κόσμο και θα αναπτύξει ερευνητικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες με πολλά από αυτά.
Το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, φιλοδοξεί μέσα από τη διοργάνωση σημαντικών δράσεων να συμβάλει στην ανάπτυξη πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, οι οποίες θα έχουν ένα σαφές αποτύπωμα στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε ξεναγήσεις στους χώρους του Πανεπιστημίου σε Τρίκαλα, Λάρισα και Βόλο, καθώς και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό. Οι επισκέπτες καθηγητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του μεγάρου Τσικρίκη όπου θα εγκατασταθεί το Ινστιτούτο, και συζήτησαν με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας σε κοινά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Οι επισκέψεις και οι επαφές ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς και κατέγραψαν την εξαιρετική δυναμική της σημερινής συγκυρίας ως προς την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων και ανταλλαγών στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της έρευνας και της κινητικότητας ανθρώπων και τεχνογνωσίας.

Δελτίο Τύπου

Φωτογραφικό Υλικό
Φωτό 1, Φωτό 2, Φωτό 3, Φωτό 4, Φωτό 5, Φωτό 6, Φωτό 7, Φωτό 8, Φωτό 9, Φωτό 10

 

Συνάντηση εκπροσώπων της φοιτητικής ομάδας Centaurus Racing Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Πρύτανη Καθ. Ζήση Μαμούρη

Την χαρά της επιτυχίας τους στον διαγωνισμό Formula Student 2019 στην Τσεχία μοιράστηκαν οι εκπρόσωποι της φοιτητικής ομάδας Centaurus Racing Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Πρύτανη Καθ. Ζήση Μαμούρη, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό τους στηρίζοντας τη δράση τους. Συνοδευόμενοι από τον επιβλέποντα Καθηγητή τους Αλ. Κερμανίδη, οι φοιτητές Παναγιώτης Ανδρεάδης (Αρχηγός Ομάδας), Αγγελική Χασάκου (Υπεύθυνη Marketing και Επικοινωνίας) και Γεώργιος Πλακιάς (Υπεύθυνος Αεροδυναμικής) επισκέφθηκαν τον Πρύτανη για να τον ευχαριστήσουν προσωπικά για την οικονομική στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και να ανανεώσουν τη συνεργασία τους, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, καθώς η ομάδα προσβλέπει στο προσεχές διάστημα στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών για το αυτοκίνητο, όπως συστημάτων αυτόνομης κίνησης και την κατασκευή ενιαίου πλαισίου από σύνθετο υλικό τύπου monoqoque.

Δελτίο Τύπου
Φωτογραφία

 

Επίσκεψη φοιτητών του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης και Αποκατάστασης

Την Τρίτη 5/11/2019 οι φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του μαθήματος Νοσηλευτική Φροντίδα Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων, επισκέφθηκαν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης και Αποκατάστασης.  Αυτή ήταν η πρώτη από τις έξι επισκέψεις που έχουν προγραμματιστεί στοχεύοντας στην ενημέρωση αλλά και εκπαίδευση των φοιτητών στη φροντίδα ατόμων με μειονεξίες.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο, ιδρυτικό μέλος και Καθηγητή Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, κ. Κανδύλη, για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση αλλά και για τα αποκαταστασιακά προγράμματα επανένταξης ψυχικά πασχόντων ασθενών  μέσα από το δίκτυο δομών  που διαθέτει ο Φορέας στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, διασφαλίζοντας για αυτά τα άτομα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης μέσα από μία κανονική καθημερινότητα, η οποία τους βοηθά να επανενταχθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Παράλληλα οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης, να μιλήσουν μαζί τους και από κοινού να γευματίσουν αποδεικνύοντας ότι είναι μύθος πως ο ψυχικά ασθενής είναι επικίνδυνος.
Στο πλαίσιο της διασύνδεσης και της καλής συνεργασίας της Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης και Αποκατάστασης και του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την Προεδρία του καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνη, οι δύο φορείς προετοιμάζουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας, οι οποίες θα είναι ανοιχτές και για το ευρύτερο κοινό.

Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 2

 

Ίδρυση Ινστιτούτου ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Υπογράφτηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου το σύμφωνο ίδρυσης του Ινστιτούτου Κομφούκιος ανάμεσα στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη και την πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα κυρίας Zhang Qiyue παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κίνας κ. Xi Zinping. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε μετά από διετή προσπάθεια, σε συνεργασία με το Central University of Finance and Economics του Πεκίνου. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος θα ενισχύσει τις Ακαδημαϊκές, Πολιτιστικές και Ερευνητικές συνεργασίες με την Κίνα, καθώς και με όλο το διεθνές Δίκτυο των 500 Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων που διαθέτουν Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον πρώην πρύτανη κ. Γιώργο Πετράκο για την κομβική συμβολή του στην υλοποίηση του εγχειρήματος και τον κ. Steve Bakalis για την συμβολή του στη ανάπτυξη των σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την Κίνα.

Δελτίο Τύπου

Φωτογραφικό Υλικό
Φωτό 1, Φωτό 2, Φωτό 3, Φωτό 4, Φωτό 5

 

Παγκόσμια Διάκριση για την iGEM Thessaly του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly παρουσίασε, πριν λίγες μέρες, το ερευνητικό της έργο με τίτλο «ODYSSEE: a modular platform for field diagnosis of Tuberculosis», στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στον κόσμο. Το ερευνητικό έργο της ομάδας αφορούσε στη δημιουργία ενός τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης με κύριο στόχο την εφαρμογή του στις δομές υποδοχής προσφύγων της χώρας μας.
Στην πρώτη της συμμετοχή στον διαγωνισμό, η ομάδα των δέκα φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατάφερε να αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε 375 ομάδες από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, το ODYSSEE διακρίθηκε ως το καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία της διάγνωσης (Best Diagnostics Project) και κέρδισε υποψηφιότητες για τα ειδικά βραβεία καλύτερης υποστηριζόμενης επιχειρηματικότητας (Best Supporting Entrepreneurship) και καλύτερης ενσωμάτωσης του κοινωνικού παράγοντα στο έργο της (Best Integrated Human Practices). Τέλος, η ομάδα έλαβε εύφημο μνεία για την τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας κατά την διεξαγωγή των πειραματικών διεργασιών τους.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM  προέκυψε ως ιδέα του MIT και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βοστώνη προσελκύοντας περισσότερους από 6000 φοιτητές. Στον διαγωνισμό παρουσιάζονται ερευνητικά έργα που προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδέει άρρηκτα τη Βιολογία με τη Μηχανική με στόχο την εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βοστώνη και το συνέδριο του διαγωνισμού Giant Jamboree, η iGEM Thessaly είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με διακεκριμένους επιστήμονες, όπως ο George Church και ο Eric Rubin, καθηγητές στο Harvard Medical School και School of Public Health, αντίστοιχα. Η ομάδα μοιράστηκε την επιτυχία της με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη κύριο Στράτο Ευθυμίου, ο οποίος την υποδέχθηκε θερμά και τη συνεχάρη για το έργο και την προσπάθειά της. Αφού τόνισε τη σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων στην επιστημονική κοινότητα, ευχήθηκε στα μέλη της ομάδας ένα λαμπρό μέλλον στον χώρο.
Συνοδοιπόροι και μεγάλοι υποστηρικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού είναι η ελληνική ερευνητική υποδομή για τη Συνθετική Βιολογία «Omic-Engine» και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το ερευνητικό έργο της ομάδας υποστηρίζεται επίσης από τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια και τις φαρμακευτικές εταιρείες ELPEN και Novartis Hellas.

Δελτίο Τύπου

Φωτογραφικό Υλικό
Φωτό 1, Φωτό 2, Φωτό 3, Φωτό 4

 

Έναρξη Νέου Ευρωπαϊκού Έργου Erasmus+ KA2 (Strategic Partnerships for Ηigher Εducation)

Curriculum Development using VR technology to enhance empathetic communication skills in future health care professionals

“EmpathyInHealth”
Στις 31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο η εναρκτήρια συνάντηση ενός νέου Ευρωπαϊκού ανταγωνιστικού προγράμματος με τίτλο Curriculum Development using VR technology to enhance empathetic communication skills in future health care professionals ("EmpathyInHealth” “Ενσυναίσθηση στην Υγεία") στο οποίο συμμετέχουν επτά  συνεργαζόμενοι φορείς από πέντε χώρες.

To EmpathyInHealth είναι ένα τριετές έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 (Strategic Partnerships for Ηigher Εducation), συνολικού προϋπολογισμού 352.000€, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με συντονίστρια την Kαθηγήτρια Ελένη Καπρέλη (ekapreli@uth.gr) από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Σχολή Επιστημών Υγείας.

Η ενσυναίσθηση αποτελεί μια σημαντική επικοινωνιακή δεξιότητα και είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των ασθενών και των Επιστημόνων Υγείας.  Έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά πολλές παραμέτρους της κατάστασης υγείας των ασθενών όπως επίσης την ικανοποίηση και το αίσθημα ασφάλειας τους. Παρόλο που στο ασθενοκεντρικό μοντέλο υγείας, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και συγκεκριμένα η ενσυναίσθηση, έχουν εξέχουσα σημασία, τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των τμημάτων Επιστημών Υγείας παρουσιάζουν ελλείψεις σχετικά με την εκπαίδευση των φοιτητών ενώ η αξιολόγηση των διαπροσωπικών ικανοτήτων, ειδικά κατά την κλινική άσκηση, συχνά δεν είναι αξιόπιστη ή έγκυρη.
Σκοπός του προγράμματος είναι να
- χαρτογραφήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα προσόντα που απαιτούνται για να μπορούν οι μελλοντικοί επιστήμονες υγείας να παρέχουν ενσυναισθητική φροντίδα στον ασθενή
- σχεδιάσει προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (δύο επιπέδων, 5 και 7 για φοιτητές τριών ειδικοτήτων όπως Ιατρικής, Φυσικοθεραπείας και Μαιευτικής) που θα περιλαμβάνουν εκτός των άλλων την δημιουργία VR βίντεο
- αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης (δύο επιπέδων, 5 και 7)
- φροντίσει για τη διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου σε άλλους εκπαιδευτικούς φορείς τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εταίροι του έργου είναι οι εξής: Από την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Φυσικοθεραπείας) και η εταιρεία Theofanis Alexandridis και SIA EE. Από τη Κύπρο, το University of Nicosia (Medical School) και η εταιρεία M.M.C Management Center Limited. Από την Γερμανία, το Protestant University of Applied Science Berlin (Midwifery school). Από το Βέλγιο, το Vrije Universiteit Brussel.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διαχειριστές του έργου στa τηλέφωνα 2231060235 και 2231060203 ή στα e-mail ekapreli@uth.gr, nikstrimp@uth.gr.

Δελτίο Τύπου

 

Βράβευση Διεπιστημονικής Ομάδας iGEM Thessaly 2019 σε Διεθνή Διαγωνισμό iGEM στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συγχαίρει την προπτυχιακή ομάδα iGEM Thessaly 2019 για την επιτυχή συμμετοχή της στον διεθνή διαγωνισμό iGEM στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ομάδα, η οποία αποτελείται από φοιτητές των Τμημάτων Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Aρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική,  ανέπτυξε μία πρωτότυπη μέθοδο για την ανίχνευση της φυματίωσης, βασισμένη σε μεθόδους Συνθετικής Βιολογίας. Η εργασία τους ODYSSEE διακρίθηκε ανάμεσα σε 375 συμμετέχουσες ομάδες με : Καλύτερο διαγνωστικό ερευνητικό έργο (Best diagnostics project),
Χρυσό μετάλλιο (Gold medal) και Ειδική μνεία για την τήρηση των κανόνων βιο-ασφαλείας (Special awarded for biosafety and biosecurity policies)
καθώς και με δύο επιπλέον υποψηφιότητες για την καλύτερη επιχειρηματικότητα (Best supporting entrepreneurship) και την καλύτερη ενσωμάτωση κοινωνικών αναγκών και ανθρωπίνων διεργασιών (Best Integrated Human Practices).
Η σημαντική αυτή επιτυχία αποτελεί δίκαια αναγνώριση τόσο της προσωπικής εργασίας και υπευθυνότητας των μελών της ομάδας, όσο και του έργου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ελπίζουμε η βράβευση αυτή ν’ αποτελέσει την πρώτη πολλών επιτυχιών για καθένα απο τα μέλη της ομάδας και των υποστηρικτών τους, καθώς και έναυσμα για την συνέχιση και ίδρυση παρόμοιων διεπιστημονικών ομάδων.

Δελτίο Τύπου

 

Απολογισμός της Δράσης της 19ης Οκτωβρίου «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα στο Βόλο»

Με κεντρικό μήνυμα «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί», το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με την υποστήριξη των εθελοντριών φοιτητριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργάνωσε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 την 13η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» στο Βόλο, ως μια από τις 32 πόλεις της Ελλάδας όπου έλαβε χώρα ταυτόχρονα, η εκδήλωση.

Στα φιλικά αλκοτέστ της δράσης συμμετείχαν συνολικά 80 άτομα, τα οποία δέχθηκαν να κάνουν ένα φιλικό αλκοτέστ είτε για να έχουν την εμπειρία μιας τέτοιας μέτρησης είτε για να επιβραβευτούν ως οι συνεπείς οδηγοί της παρέας, αφού τήρησαν την υπόσχεσή της και απέφυγαν να καταναλώσουν αλκοόλ. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η συμμετοχή νέων οδηγών.

Η βραδιά οργανώθηκε με την εθελοντική συμμετοχή των φοιτητριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (υπό τον συντονισμό της καθηγήτριάς τους κας Χριστίνας Ρούση - Βέργου). Οι φοιτήτριες που συμμετείχαν στη δράση (με αλφαβητική σειρά) είναι:
κ.κ. Στυλιανή Βασιλογιαννάκη, Χριστίνα
Γούναρη, Μαρία Γραμματικού, Μαρία Δαούλα, Σαπφώ Δημητρίου, Μαρία Ευαγγελίδου, Γιώτα
Καμπασακάλη, Ουρανία Καρφή, Σταματία Κεΐσογλου, Μαρία Κοιλιάρη, Χαρούλα Λαγογιάννη,
Αναστασία Μακρή, Αναστασία Μαστέλλου, Μαρία Ουρεϊλίδου,  Μαρία Παππά και Ελένη Τσιγάρα.

Ο Αρχιφύλακας κ. Λάμπρος Μακρής και η Ανθυπαστυνόμος κα Ειρήνη Στάθη, από την Τροχαία Βόλου πραγματοποίησαν τα φιλικά αλκοτέστ και ενημέρωναν κάθε ενδιαφερόμενο,  ενώ η δράση έλαβε χώρα στο φιλόξενο περιβάλλον του Ουζερί «Τα Κύματα» των κ.κ. Δημητρίου και Αλέξανδρου Ιακωβάκη.

Αναφορικά με την σημασία της δράσης πρέπει να σημειωθεί ότι πανευρωπαϊκά, 1 στους 4 θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Στη χώρα μας, το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η στάση των συμπολιτών μας απέναντι στην οδήγηση και το αλκοόλ με τους 9 στους 10 οδηγούς να αναφέρουν τη μέθη ως τον βασικότερο κίνδυνο στο δρόμο ενώ δηλώνουν πως οδηγούν ακόμα κι όταν έχουν καταναλώσει 2,7 ποτήρια, τη μεγαλύτερη κατά μέσο όρο ποσότητα αλκοόλ στην Ευρώπη (Ευρωβαρόμετρο).

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.500 νέοι οδηγοί παίρνουν μέρος στην «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», μία βραδιά-θεσμό, όπου πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ι.Ο.ΑΣ. και αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της ζωής και των νέων ανθρώπων στους δρόμους της χώρας

Δελτίο Τύπου

 

Επίσκεψη Φοιτητών του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε Μονάδα Εκτροφής Σαλιγκαριών του Ν. Μαγνησίας.

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, οι φοιτητές του πέμπτου έτους του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με τους Καθηγητές τους, κ. Παναγιώτα Κουτσούλη και κ. Γεώργιο Θεοδώρου, επισκέφθηκαν το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Αθ. Εξαδάκτυλος, Καθηγητής τους απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ενώ η κ. Μ. Χατζηιωάννου, Επίκουρη καθηγήτρια τους ενημέρωσε για την σαλιγκαροτροφία.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών “Roi Pelee” στην Άλλη Μεριά Βόλου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι φοιτητές είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις απαιτήσεις μίας λειτουργικής μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών. Επιπλέον, όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις τους, οι φοιτητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διατροφή και την ευζωία στην εκτροφή αλλά και τους τρόπους διάθεσης των προϊόντων στην αγορά. Τέλος, συζήτησαν με τον εκτροφέα κ. Ι. Αγροκώστα για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου της σαλιγκαροτροφίας.  Η επιχείρηση με την επωνυμία «Roi Pelee» (ιδιοκτησίας Κ. Μελτζινίτη) παράγει νωπά σαλιγκάρια των ειδών Cornu aspersum aspersum (κρητικός κοχλιός, petis gris) και Cornu aspersum maximum (gros gris), που εκτρέφονται σε διχτυοκήπιο με φυτική βλάστηση και παροχή σιτηρεσίου (ημιεντατική εκτροφή – κλειστή) και ένα μεταποιημένο προϊόν (σαλιγκάρια σε άλμη σε γυάλινη συσκευασία). Οι μικροκλιματικές συνθήκες στην περιοχή εγκατάστασης του διχτυοκηπίου είναι ευνοϊκές για την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η επιχείρηση διαθέτει επιπλέον πλήρως εξοπλισμένο θάλαμο, για την διεξαγωγή των σταδίων της αναπαραγωγής των σαλιγκαριών και της χειμερίας νάρκης.
Η μονάδα έχει πολυετή συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Σαλιγκαροτροφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην επίσκεψη ήταν παρόντες και οι Κ. Αποστόλου, Ε. Κουγιαγκά (υποψήφιοι διδάκτορες) και ο Γεωπόνος, κ. Γ. Μακρυγιάννης (μεταπτυχιακός φοιτητής).

Δελτίο Τύπου
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 2

 


Σελίδα 1 από 45