English Home
Νέα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Συνεργασία Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου με Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου (ΕΑΧ) του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης συνεργάζεται εδώ και δύο έτη περίπου με τη Σχολή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μεσσήνας (Ιταλία) σε ζητήματα αξιοποίησης εδαφικών πόρων. Η συνεργασία αυτή συνέβαλε στη διαμόρφωση και υποβολή μιας πρότασης στο υπουργείο πολιτισμού για αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της Σκοτούσσας (Δήμος Φαρσάλων), η οποία και εγκρίθηκε. Το συγκεκριμένο έργο, διάρκειας πέντε ετών και με έναρξη την 1η Οκτωβρίου 2014, θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Λάρισας.

Δελτίο Τύπου

 

Eκδήλωση του Ιδρύματος Μποδοσάκη στην Λάρισα

Την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014, στις 7 μμ, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Κατσίγρα ενημερωτική εκδήλωση του Ιδρύματος Μποδοσάκη σχετικά με το Προγράμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο επιχορηγεί ελληνικές μη κυβερνητικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις (ΜΚΟ) βάσει συγκεκριμένων προτάσεων και δράσεων. Το Ίδρυμα είναι ο υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Συγκεκριμένα η εκδήλωση αφορούσε δύο νέες ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος: η πρώτη με θέμα την «Προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και η δεύτερη σχετικά με την «Ενδυνάμωση δομών και ανάπτυξη των ικανοτήτων των ΜΚΟ, προώθηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την κοινωνία των πολιτών».

Δελτίο Τύπου

 

Εκθεση του Ζήση Κοτιώνη στο Μουσείο Μπενάκη

Στις 2 Οκτωβρίου 2014 εγκαινιάζεται στο Κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη η έκθεση του Ζήση Κοτιώνη Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα, Γενεαλογίες της τεχνικής, η οποία θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου 2014.

Δελτίο Τύπου

 

Ενημέρωση για την κατάσταση των υδάτων στη λίμνη Κάρλα

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις που έγιναν στη λίμνη Κάρλα (27-8-2014), οι τιμές του διαλυμένου οξυγόνου (D.O.) στη λίμνη πλησιάζουν το όριο των τιμών υποξίας (<2mg/l), με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η εκδήλωση φαινομένων θνησιμότητας ιχθύων. Επακόλουθα μιας τέτοιας κατάστασης είναι η διατάραξη της υφιστάμενης ιχθυοκοινωνίας, απειλή της βιοποικιλότητας (θνησιμότητα ενδημικών ειδών), αλλά και απειλή της Δημόσιας Υγείας. Η κατάσταση στη λίμνη είναι πραγματικά οριακή και η ανάγκη για να γίνουν κάποιες δραστικές ενέργειες είναι επιτακτική. Η στάθμη της λίμνης είναι πλέον πολύ πιο κάτω από το οικολογικό όριο (γύρω στο μισό μέτρο στο πιο βαθύ της σημείο) με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο οικολογικός της ρόλος και να απειλείται η επιβίωσή της. Είναι ζωτικής σημασίας να γίνει άμεσα εισαγωγή νερού από τον Πηνειό ποταμό στη λίμνη, το οποίο σημαίνει την επαναλειτουργία των αντλιοστασίων. Χωρίς μια τέτοια παρέμβαση, η λίμνη δυστυχώς δεν έχει κανένα μέλλον και όλες οι προσδοκίες μας για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που να είναι σημείο αναφοράς για τον τόπο μας και για κάθε ανθρώπινη δράση, για τη γεωργία, τον πολιτισμό, την έρευνα και την οικολογία θα έχουν σύντομα γκρεμιστεί.

Δελτίο Τύπου

 

Σημαντική διάκριση του καθηγητή Αθ. Κουστέλιου

Ο Αθανάσιος Κουστέλιος, καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Παν. Θεσσαλίας έγινε μέλος του Advisory Board Institute of Cultural Diplomacy (ICD). Μέλη του Advisory Board είναι διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της διεθνούς πολιτικής, ακαδημαϊκοί, κ.λπ. Όλα τα μέλη έχουν επιδείξει εξαιρετική συνεισφορά στην κοινωνία, στις χώρες από όπου προέρχονται.

 

Ο Αθλητισμός ως μέσο Πολιτιστικής Διπλωματίας

Ο Αθανάσιος Κουστέλιος, καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στο «The Annual Conference on Cultural Diplomacy 2013» που διεξήχθη στο Βερολίνο. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Institute of Cultural Diplomacy και είχε τίτλο: «Cultural Diplomacy & Cross Continental Cooperation: Building Bridges for a United Global Community».
Το θέμα της ομιλίας toy είχε τίτλο «Ο ρόλος του αθλητισμού ως μέσο διπλωματίας». Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν προσωπικότητες από πολλές χώρες του κόσμου, πρόεδροι κρατών, πρωθυπουργοί, υπουργοί, διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί.
Στις φωτογραφίες ο Αθανάσιος Κουστέλιος διακρίνεται κατά σειρά με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιρλανίδας, Bertie Akern, και την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Michele Alliot-Marie.

Φωτογραφία 1, Φωτογραφία 2
Video: Παρουσίαση κ. Κουστέλιου στο Συνέδριο
Video: Συνέντευξη κ. Κουστέλιου στο Σταθμό του Ινστιτούτου

 

Προγράμματα Άθλησης για Όλους – Επιστημονική Υποστήριξη

To Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «υλοποίησε» με μεγάλη επιτυχία ερευνητικό πρόγραμμα - έργο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Προγράμματα Άθλησης για Όλους – Επιστημονική Υποστήριξη ». Το πρόγραμμα απευθυνόταν στα στελέχη των Ο.Τ.Α. που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα προγράμματα «Άθληση για Όλους» (ΑγΟ).
Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ήταν ο Αθανάσιος Κουστέλιος, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα εντασσόταν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» του ΕΣΠΑ, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής ένωσης- Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.athlisigiaolous.gr

 

Συμμαχία για την Υγεία - Άσκηση

To Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «υλοποίησε» με μεγάλη επιτυχία ερευνητικό πρόγραμμα - έργο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Συμμαχία για την Υγεία - Άσκηση, Ανάπτυξη προγραμμάτων άσκησης ως μέσο πρόληψης και αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων - παρεμβατικά προγράμματα».
Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ήταν ο Γεροδήμος Βασίλειος, Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα εντασσόταν στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» του ΕΣΠΑ, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής ένωσης- Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.exerciseforhealth.gr

Πληροφορίες
Δείτε το ομώνυμο βιβλίο

 

Εκπαιδευτικό ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη

Το νέο εκπαιδευτικό ταξίδι του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα γίνει μεταξύ της 26ης Σεπτεμβρίου και της 3ης Οκτωβρίου 2014. Ο σκοπός του ταξιδιού είναι η επίσκεψη, η κατανόηση και ο ύστερος και ώριμος στοχασμός για τις θεωρητικές και πρακτικές εκδηλώσεις της ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής όπως αυτές σταθεροποιήθηκαν και έκτοτε εκπέμπονται διαμέσου των υλικών δειγμάτων-παραδειγμάτων εμπρός και εντός των οποίων θα τοποθετηθούμε.

Δελτίο Τύπου
Αφίσσα

 


Σελίδα 1 από 17