English Home
Εκδηλώσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Εκδήλωση – Aφιέρωμα στο Λαογράφο Κίτσο Μακρή

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του λαογράφου Κίτσου Μακρή, δωρητή του Λαογραφικού Κέντρου και της συλλογής του στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, ο Φορέας Πολιτισμού της ΙΜΔ «Μαγνήτων Κιβωτός», η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, διοργανώνουν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, τιμητική εκδήλωση, στο Αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος», στις 6 το απόγευμα.
Σκοπός της εκδήλωσης, η οποία απευθύνεται τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και σε όλους τους συμπολίτες, είναι να φωτιστεί η πενηντάχρονη δράση του λαογράφου για τη διάσωση ντόπιων κυρίως θησαυρών της λαϊκής τέχνης και η σημαντική συμβολή του στην έρευνα και την ανάδειξη του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού μέσα από το συγγραφικό του έργο, τη συμμετοχή του σε πανελλαδικά και διεθνή συνέδρια και τη διοργάνωση εκθέσεων έργων λαϊκής τέχνης εντός και εκτός Ελλάδας.
Έγκριτοι επιστήμονες – ερευνητές όπως και συνοδοιπόροι του Κίτσου Μακρή θα μιλήσουν για τη ζωή και το έργο του, που τον ανέδειξε ως έναν από τις πιο σπουδαίες μορφές στο χώρο της ελληνικής λαογραφίας, όχι μόνο γιατί συγκέντρωσε και προσέφερε στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα θησαυρούς της λαϊκής τέχνης, αλλά κυρίως γιατί εξακολουθεί να λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τους νεότερους ερευνητές.

Δελτίο Τύπου
Πρόγραμμα
Πρόσκληση
Αφίσσα

 

Αναπτυξιακές Διαταραχές και Δυσκολίες Μάθησης

Το Εργαστήριο Μαθησιακών Δυσκολιών, Προβλημάτων Λόγου και Επικοινωνίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Ειδική Αγωγή-Μαθησιακές Δυσκολίες: Παρεμβάσεις στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά» του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν συμπόσιο με τίτλο "Αναπτυξιακές Διαταραχές και Δυσκολίες Μάθησης'', το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, στις 10:00, στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο.
Αντικείμενο του συμποσίου είναι η παρουσίαση πρόσφατων ευρημάτων από τον χώρο της ειδικής αγωγής. Στο συμπόσιο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και τα θέματα που θα αναπτύξουν σχετίζονται με πεδία που απασχολούν τη σύγχρονη πραγματικότητα στο χώρο της εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής.
Υπεύθυνος της διοργάνωσης είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ/ντής του Εργαστηρίου Μαθησιακών Δυσκολιών, Προβλημάτων Λόγου και Επικοινωνίας, κ. Φίλιππος Βλάχος και η Επ. Υπεύθυνη του Επιμορφωτικού Προγράμματος με τίτλο «Ειδική Αγωγή-Μαθησιακές Δυσκολίες: Παρεμβάσεις στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά», Επ. Καθηγήτρια, κα Τζιβινίκου Σωτηρία.
Οι εγγραφές όσων επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συμπόσιο θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα και ώρες 9:00-10:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη και στο τέλος του συμποσίου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης στους εγγραφέντες.

Δελτίο Τύπου
Αφίσσα

 

Συζήτηση Περιστατικού (Γυναίκα 65 ετών με Υπεζωκοτική Συλλογή Αμφοτερόπλευρα)

Στις 05.11.2018, 16:00, στην αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής (1ος όροφος Γ΄ πτέρυγα) θα συζητηθεί το περιστατικό (Γυναίκα 65 ετών με υπεζωκοτική συλλογή αμφοτερόπλευρα). Θα παρουσιάσει η ειδικευόμενη της Πνευμονολογικής Κλινικής κ. Φαίη Περλεπέ. Σχολιάζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Καλομενίδης. Συντονίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνος Ι Γουργουλιάνης.  

Πρόσκληση

 

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Συστηματικών Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, ώρα 16:00 – 19:00, στο αμφιθέατρο ΜΑ2 2ος όροφος, του Τμήματος  Ιατρικής στη Βιόπολη Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Συστηματικών Αυτοάνοσων Νοσημάτων. Κύριος Ομιλητής, είναι ο διακεκριμένος Καθηγητής του Harvard G Tsokos.

Πρόγραμμα

 

Ημερίδα Μεταδιδακτορικών Ερευνητών του Τμήματος ΙΑΚΑ

Την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου στην Αιθ. πολυμέσων του Τμήματος ΙΑΚΑ, 6ος ορ. και ώρα 18:30 θα μιλήσουν οι Μεταδιδακτορικοί ερευνητές: L. Foundouli (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας):«The reuse of Spolia in Sicily during the Middle Age. Upcycling and Ideology» και ο Γ. Τσεκές: «Μεσοβυζαντινή αρχιτεκτονική από την Κεντρική Πελοπόννησο. Νέα δεδομένα και προβληματισμοί»

Πληροφορίες
Βιογραφικό Γ. Τσεκέ

 

Μια Ανασκόπηση Πλευρικών Θεμάτων της  Συνθετικής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Σέκερης» (Βιόπολις, Λάρισα),  θα λάβει χώρα διάλεξη στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο Δρ. Ιωάννης Οικονομίδης,τ. αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γ.Δ. Έρευνας και Καινοτομίας, Βρυξέλλες, Βέλγιο, Μέλος της διεθνούς επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της Ερευνητικής Υποδομής Οmic-Εngine(Συνθετική Βιολογία στην Αγροδιατροφή). Η διάλεξη θα έχει τίτλο: «Synthetic/syn-ethics. Μια ανασκόπηση πλευρικών θεμάτων της  Συνθετικής βιολογίας και Βιοτεχνολογίας».

Δελτίο Τύπου
Πληροφορίες

 

Αστικοποίηση, Οικογένειες Μεσαίας Τάξης και Σχεδιασμός στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) διοργανώνουν διάλεξη της κ. Johanna Lilius PhD, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας του Πανεπιστημίου Alvar Aalto του Helsinki με θέμα: «Αστικοποίηση, οικογένειες μεσαίας τάξης και σχεδιασμός στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη», «Urbanity, middle class families and planning in Helsinki and Stockholm»,     την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18:00 στην αίθουσα Β14 του ΤΜΧΠΠΑ

Δελτίο Τύπου

 

Σεμινάριο Αυτοάνοσων Νοσημάτων

H Κλινική Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει το 1ο  Σεμινάριο Συστηματικών Αυτοάνοσων Νοσημάτων την Τετάρτη 07 Νοεμβρίου 2018 από τις 16.00- 19.00, στο Αμφιθέατρο ΜΑ2, στον 2ο όροφο της Ιατρικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Βιόπολη της Λάρισας (πλησίον του Πανεπιστημιακού Γεν. Νοσοκομείου).

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε νέους επιστήμονες και φοιτητές ιατρικών και βιοατρικών επιστημών και επαγγελματιών υγείας και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τα σύγχρονα δεδομένα της ανοσολογίας και της αιτοπαθογένειας της σύγχρονης μάστιγας των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Το Σεμινάριο τιμούν με τη παρουσία τους και θα δώσουν διαλέξεις δυο διακεκριμένοι Καθηγητές, και Επίτιμοι Διδάκτορες της Ιατρικής μας Σχολής. Πρόκειται για τον Καθηγητή George TSOKOS της Ιατρικής Σχολης του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης,ο οποίος  έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του μακροχρόνια ενασχόληση και έρευνα των πολύπλοκων μηχανισμών που οδηγούν στην εμφάνιση της αυτοανοσίας.  Η ερευνητική του ομάδα έχει αποκρυπτογραφήσει μοριακά μονοπάτια που σήμερα αποτελούν στόχους εγκεκριμένων θεραπειών. Νέες βιολογικές θεραπείες που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ρευματικών παθήσεων, έχουν μελετηθεί για πρώτη φορά  στο εργαστήριο του.  Στην ερευνητική του ομάδα έχουν μετεκπαιδευθεί επιστήμονες απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου συμπεριλαμβάνετε διάλεξη της  Καθηγήτριας στο Πανεπιστημιο HARVARD των ΗΠΑ κ. Maria TSOKOS, η οποία είναι επίσης Επίτιμη Διδάκτορας στην Ιατρική μας σχολή και  διεθνώς γνωστή για τις μελέτες της στην Παθολογία Σαρκωμάτων και Αυτοανοσων νοσημάτων.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου πλαισιώνουν διαλέξεις του Καθηγητή Παθολογίας-Ρευματολογίας κ. Λάζαρο ΣΑΚΚΑ και τον Καθηγητή Ορθοπαιδικής Κωνσταντίνο ΜΑΛΙΖΟ.

Δελτίο Τύπου

 

Ο Δεσμός (Nexus) του Νερού-Γης-Τροφής-Ενέργειας-Κλίματος και η Βιώσιμη Διαχείρισή τους για την Αποδοτική Χρήση Πόρων: Η Περίπτωση Μελέτης της Ελλάδας

Χρυσή Λασπίδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΠΘ
Τετάρτη 7/11/2018, Ώρα:14:00, Αίθουσα A2, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020), το έργο SIM4NEXUS με τίτλο «Ο δεσμός—Nexus—του νερού-γής-τροφής-ενέργειας-κλίματος και η βιώσιμη διαχείρισή τους υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής για την αποτελεσματική χρήση πόρων» εστιάζει στη διαχείριση μελλοντικών προκλήσεων που σχετίζονται με την αντίστοιχη εξέλιξη των στοιχείων: νερό, γη, τρόφιμα, ενέργεια και κλίμα, μέσα από την υιοθέτηση μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης σύμφωνα με τη οποία τα εν λόγω στοιχεία συνιστούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα/σύνδεσμο (nexus) και συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρές, δυναμικές και πολύπλοκες σχέσεις αλληλεπίδρασης. Για το σκοπό αυτό, πρόκειται να δομηθεί ένα Serious Game (Παίγνιο Σοβαρού Στόχου) – διαδικτυακή πλατφόρμα – που θα καθιστά δυνατή την πρόβλεψη της μελλοντικής εικόνας μιας περιοχής μελέτης σύμφωνα με την αντίστοιχη μελλοντική εξέλιξη των στοιχείων του συστήματος/συνδέσμου. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται η υποστήριξη της διαδικασίας λήψης απόφασης και χάραξης πολιτικών σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των πόρων και την εκτίμηση νέων κατευθύνσεων πολιτικής. Στη διάλεξη αυτή, παρουσιάζεται η περίπτωση μελέτης της Ελλάδας, στην οποία εξετάζονται μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την αλληλεπίδραση της κλιματικής αλλαγής με τη χρήση πόρων (νερό, ενέργεια, παραγωγή τροφής), πλημμυρικά φαινόμενα και φαινόμενα ερημοποίησης και ξηρασίας που παρατηρούνται στις αγροτικές περιοχές, διαχείριση έντονων καιρικών φαινομένων, διαθεσιμότητα υδατικών πόρων για άρδευση και ρύπανση του υπόγειου υδροφορέα, ανάγκη για πιθανή αναδιοργάνωση των καλλιεργειών, διάθεση αγροτικής γης για παραγωγή ενέργειας και λοιπές ανταγωνιστικές χρήσεις πόρων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εμπλοκή ενός αριθμού φορέων (stakeholders) οι οποίοι δύνανται αφενός να προσφέρουν σημαντική γνώση και εμπειρία κατά τη διαδικασία δόμησης του παιγνίου και αφετέρου, να το αξιοποιήσουν ως εργαλείο για την πρόβλεψη και την οργάνωση των μελλοντικών τους δραστηριοτήτων και σχεδίων.
Πληροφορίες
Vanessa Katsardi
Assistant Professor
Civil Engineering Department
University of Thessaly

Δελτίο Τύπου
Πρόγραμμα

 


Σελίδα 1 από 159