English Home
Εκδηλώσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Ημερίδα Βιοηθικής

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2019, και ώρα 19:00, στη Λάρισα, στο αμφιθέατρο του Μύλου του Παππά (Kεντρικό Kτήριο, 2ος όροφος), διοργανώνεται, με άξονα την παρουσίαση επτά βιβλίων Βιοηθικής της σειράς δια-ΛΟΓΟΣ Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη των Εκδόσεων Παπαζήση, ΗΜΕΡΙΔΑ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ
Την Ημερίδα διοργανώνουν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Δελτίο Τύπου

 

Νανοδιασπορές ως μέσα μεταφοράς βιοδραστικών ενώσεων. Ανάπτυξη και βιολογικές εφαρμογές

Ιωάννα Θεοχάρη: Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Νανοδιασπορές ως μέσα μεταφοράς βιοδραστικών ενώσεων. Ανάπτυξη και βιολογικές εφαρμογές
10 Απριλίου 2019, 2 μ.μ. Αίθουσα «Κωνσταντίνος Σέκερης» (Βιόπολις, Λάρισα)

Πρόσκληση

 

Τα Δίκτυα των Αρχαίων Ελλήνων: Ερευνώντας τις Μεγάλες Εορτές του Ελληνιστικού Κόσμου

Connecting the Greeks: exploring festival networks in the Hellenistic world
Διάλεξη του Onno van Nijf (Department of History and Classics του Πανεπιστημίου του Groningen, Ολλανδία) με θέμα «Τα δίκτυα των αρχαίων Ελλήνων: ερευνώντας τις μεγάλες εορτές του ελληνιστικού κόσμου».
10/04/2019 και ώρα 18:30, αιθ. Πολυμέσων ΙΑΚΑ Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νέο Κτίριο (Αργοναυτών και Φιλελλήνων)
Η εκδήλωση θα γίνει στα αγγλικά.

Περίληψη
Εορτές με αγώνες όπως αυτές της Ολυμπίας ήταν το σήμα κατατεθέν του ελληνικού πολιτισμού από τους αρχαιότερους χρόνους, αλλά άνθισαν ιδιαίτερα μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παλαιές εορτές ξανάνιωσαν και νέες εορτές ιδρύθηκαν στο πρότυπο των Πανελληνίων αγώνων που λειτουργούσαν όμως σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα, τοπικά και υπερτοπικά. Πιστεύουμε ότι αυτές οι εορτές δημιούργησαν δίκτυα συνεργασίας και συνέβαλαν στις διαδικασίες της «παγκοσμιοποίησης» που παρατηρούμε στην ελληνιστική περίοδο, στρώνοντας τελικά τον δρόμο για την εξάπλωση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και τη διάδοση του Χριστιανισμού.

Δελτίο Τύπου

 

Επιστημονική διάλεξη "Εφαρμογές Σύγχρονων  Τεχνολογιών στη Διαχείριση του Αγροτικού Περιβάλλοντος"

Διοργανώνεται την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 και ώρα 12:30-14:30, Επιστημονική διάλεξη στο πρώην ΤΕΙ/Θ στη Λάρισα, στα πλαίσια του μαθήματος Εδαφολογίας του τρέχοντος εξαμήνου από τον Δημήτριο Καλφούντζο, Καθηγητή Γενικού Τμήματος του Π.Θ. πρώην (ΤΕΙ) Θεσσαλίας, με προσκεκλημένους ομιλητές τους:
Αριστοτέλη Παπαδόπουλο, Γεωπόνο Εγγείων Βελτιώσεων (MSc, PhD), Ερευνητή Α’ Διευθυντή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων και
Παναγιώτη Τζιαχρή, Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό (MSc, PhD), Ερευνητή Δ’ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων
σε θέματα: «Εφαρμογές Σύγχρονων Τεχνολογιών στη Διαχείριση του Αγροτικού Περιβάλλοντος», στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μηχανικών Πληροφορικής στη Λάρισα.

Το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων (ΙΕΥΠ) του "ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ" συγκεντρώνει και διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμό αγροτικών πληροφοριών κυρίως στην βόρεια Ελλάδα, με στόχο τόσο την επιστημονική μελέτη των Ελληνικών εδαφών, όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα μέσω της άμεσης αξιοποίησης των αποτελεσμάτων σε επίπεδο αγροτών.
Το Ινστιτούτο έχει αναπτύξει δικό του εξειδικευμένο λογισμικό, το οποίο συνδυάζει εδαφολογική και χωρική πληροφορία, και ενσωματώνει ειδικούς αλγορίθμους για το έδαφος μέσα σε ένα ενιαίο και απλό περιβάλλον, βασισμένο σε GIS προγραμματιστικά αντικείμενα. Το λογισμικό αυτό υπολογίζει αυτόματα τις ανάγκες λίπανσης για κάθε αγροτεμάχιο και παρουσιάζει με απλό τρόπο, εξατομικευμένες πρακτικές και συμβουλές λίπανσης. Με τον τρόπο αυτό οι τοπικοί γεωπόνοι έχουν άμεση πρόσβαση στην εδαφολογική πληροφορία κάθε αγροτεμαχίου, απλά επιλέγοντάς το μέσα από το περιβάλλον εργασίας του προγράμματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ευκολότερη, πληρέστερη και πιο εξειδικευμένη διαχείριση της λίπανσης των αγροτεμαχίων σε μεγάλη κλίμακα.
Επίσης, έχει προχωρήσει η ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας και διαδικτυακών εφαρμογών παροχής εδαφολογικών πληροφοριών και σύστασης λίπανσης για τους συνεργαζόμενους με το Ινστιτούτο συνεταιρισμούς. Από το internet, αξιοποιώντας εργαλεία ανοιχτού κώδικα και χωρίς κόστος παρέχεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να εντοπίσουν το αγροτεμάχιο τους με την χρήση κωδικού, και να πάρουν πληροφορίες για την σύσταση του εδάφους τους, καθώς και συμβουλή λίπανσης. Έτσι η εφαρμογή γίνεται ακόμα πιο εύχρηστη, πιο προβάσιμη και πιο δυναμική, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα περισσότερους αγρότες.

Δελτίο Τύπου

 

Από την Αγορά Επώνυμου στην Ιδιωτική Ετικέτα: Η περίπτωση της NILO

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νέα Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Ανάπτυξη» διοργανώνει  σεμινάριο με ομιλήτρια: την κ. Παπακώστα Φραντζέσκα από την εταιρεία NILO και θέμα:«Από την αγορά επώνυμου στην ιδιωτική ετικέτα: Η περίπτωση της NILO» τη Τρίτη 16 Απριλίου 2019, και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Β20 (2ος όροφος) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (28ης Οκτωβρίου 78)

 

9η Συνάντηση Αναισθησιολογικών Κλινικών της 5ης ΥΠΕ

Την Τρίτη 16.04.2019, ώρα 18:00- 20:00, στο χώρο του Αμφιθεάτρου ΜΑ1, 2ος όροφος, στο Νέο Κτίριο της Ιατρικής Σχολής στη Βιόπολις Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί  η 9η Συνάντηση Αναισθησιολογικών Κλινικών της 5ης ΥΠΕ.  Οι Συναντήσεις έχουν ως στόχος της επιστημονική ενημέρωση στα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την Αναισθησιολογική κοινότητα, την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων μεταξύ μας, καθώς και συζήτηση των προβλημάτων με σκοπό την επίλυση αυτών.

Η 9Η Συνάντηση Αναισθησιολογικών Κλινικών της 5ης ΥΠΕ θα έχει την παρακάτω θεματολογία:
Εκπαίδευση στην Περιεγχειρητική Διαχείριση του Ασθενούς Χρησιμοποιώντας Προσομοίωση
Τελευταίας Τεχνολογίας
Βασική οργάνωση ενός κέντρου προσομοίωσης
Νέες τεχνολογίες σύγχρονων προσομοιωτών
Εκπαίδευση με χρήση σεναρίων
Παρουσίαση απλού σεναρίου στην πράξη

Δελτίο Τύπου
Πρόσκληση

 

Τελετή Αναγόρευσης προς τιμήν του Πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής Ζήσης Μαμούρης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Καθηγητής Νικόλαος Τσιρόπουλος διοργανώνουν την Τελετή Αναγόρευσης προς τιμήν του πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου 2019
και ώρα 19.30 στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο.

Πρόγραμμα Τελετής
-Προσφώνηση του πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Ζήση Μαμούρη.
«Έπαινος» προς τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου από τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Αθανάσιο Σφουγγάρη.
-Ανάγνωση της Εισήγησης, του Ψηφίσματος και της Αναγόρευσης από τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος,
Καθηγητή Νικόλαο Τσιρόπουλο.
-Επίδοση των Τίτλων και του Διασήμου του Τμήματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Καθηγητή Νικόλαο Τσιρόπουλο.
-Ομιλία του τιμώμενου με θέμα: "Η Κιβωτός του Κόσμου ως αρωγός στη σύγχρονη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση"

Δελτίο Τύπου
Πρόσκληση

 

Μάντρα Δεσποτικού: Σκέψεις, Προβληματισμοί και Ερμηνείες

· Διάλεξη της Ίλιας Νταϊφά με θέμα "Αναζητώντας την ταυτότητα της εγκατάστασης των Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων στη Μάντρα Δεσποτικού: σκέψεις, προβληματισμοί και ερμηνείες"
· 16/04/2019 και ώρα 15:00
· αιθ. Μεταπτυχιακών
Η διάλεξη γίνεται στα πλαίσια του μεταπτυχιακού σεμιναρίου του Α. Μαζαράκη Αινιάνος «Η Αρχαιολογία των Κυκλάδων».
Η Ίλια Νταϊφά σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το πανεπστήμιο του Sheffield. Από το 2005 μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως επιβλέπουσα αρχαιολόγος σε σωστικές ανασκαφές του ΥΠΠΟ στην Αττική. Από τον Μάρτη του 2014 εκπονεί τη διδακτορική διατριβή της στο ΙΑΚΑ με θέμα τα εξωαστικά ιερά των Κυκλάδων και το ιερό στο Δεσποτικό, στην ανασκαφή του οποίου συμμετέχει από το 2001. Ως βασικό μέλος της επιστημονικής ομάδας του Δεσποτικού έχει δημοσιεύσει/συνδημοσιεύσει άρθρα, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει επιμεληθεί δύο αρχαιολογικούς οδηγούς.

Δελτίο Τύπου

 

Digital Lies – Ψηφιακά ψέματα

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων» διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Digital Lies – Ψηφιακά ψέματα» η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2019 και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις εξής ομιλίες:
-Το ψέμα στην ψηφιακή εποχή, Καθηγητής Δρ. Πάνος Φιτσιλής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
-Fake news: Μια πραγματικότητα του διαδικτύου, Επικ. Καθηγητής Δρ. Βασίλειος Βλάχος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
-Fake news: Πως δημιουργούνται και πως διαδίδονται στο διαδίκτυο, Καθηγητής Δρ. Βασίλειος Γερογιάννης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
-Ψηφιακές απάτες, Γεώργιος Ντιζές, Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου
-Ψηφιακός εκφοβισμός και σχολείο, Δημήτριος Γιακοβής, Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ
-Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του ψηφιακού εκφοβισμού στα παιδιά, Δρ. Μαρία Κορώνη, Αστυνόμος Β’, Ψυχολόγος, Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας

Διοργάνωση:
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων» (http://eduma.teilar.gr/)
All Digital (https://alldigitalweek.eu/)
Διευθυντής του ΠΜΣ, Δρ. Ασπρίδης Γεώργιος, Αναπλ.  Καθηγητής

Δελτίο Τύπου

 


Σελίδα 1 από 169