English Home
Εκδηλώσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Πήλιο 2-3/9/2017

Το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει «Διημερίδα για την κτηνιατροδικαστική της κακοποίησης και μη-σύννομης θανάτωση των ζώων συντροφιάς». Η διημερίδα απευθύνεται σε κτηνιάτρους και περιλαμβάνει 20 ώρες εντατικών διαδραστικών μαθημάτων, με 32 θέματα, που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του γνωστικού αντικειμένου της κτηνιατροδικαστικής. Η διημερίδα θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο 2-3 Σεπτεμβρίου 2017 στο συνεδριακό & Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (παλαιά μονή Πάου) στην Αργαλαστή Πηλίου σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον κοντά στο Βόλο.

Διαβάστε Περισσότερα

 

Πήλιο 13/9/2017

Πρόσκληση από τη Σύγκλητο του Π.Θ. σε Δημόσια Ανοιχτή Συγκέντρωση στις 13-9-2017, ώρα 14.00

 

Λάρισα 15-16/9/2017

9ο Έτος Φθινοπωρινές Ημέρες Παθολογίας: "Αγγειακά Eγκεφαλικά Eπεισόδια"

 

Λάρισα 16/9/2017

Ο Ιπποκράτης, 2.500 χρόνια μετά, επιστρέφει ξανά στη Λάρισα, μέσα από μια σημαντική εκδήλωση, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, με τίτλο «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή». Η εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Μύλου του Παππά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί ένα έργο «ωδή» στο ανθρώπινο σώμα, που αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας δυο γνωστών Λαρισαίων δημιουργών, του συνθέτη Γιάννου Αιόλου και του εικαστικού Χρήστου Παπανικολάου. Συγκεκριμένα, το πρωτοποριακό νέο μουσικό έργο του Γιάννου Αιόλου, CORPUS AETERNUM – Αιώνιο Σώμα, θα παρουσιαστεί σε ένα εικαστικό περιβάλλον που δημιουργεί ο Χρήστος Παπανικολάου, σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση. Το έργο, θα ερμηνεύσει η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη. Στο πιάνο, ο Θάνος Μαργέτης. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο διακεκριμένος καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω. Ο Γιάννος Αιόλου, με το αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό του στιλ μουσικής, μας ταξιδεύει στον κόσμο των ανθρώπινων συναισθημάτων, με μοναδικό όχημα την ανθρώπινη φωνή. Όλοι οι ήχοι του έργου, παράγονται από τα ανθρώπινα κορμιά των χορωδών, το ίδιο και οι εικόνες, μέσα από τα εναύσματα που δίνει η τέχνη του εικαστικού Χρήστου Παπανικολάου, με 77 έργα του, που θα προβάλλονται ψηφιακά στο κεντρικό κτίριο του Μύλου. Μια εκδήλωση με την οποία η πόλη τιμά τον Ιπποκράτη, ο οποίος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάρισα, όπου άσκησε το επάγγελμα του γιατρού. Στον κατάλογο των ασθενών του, καταγράφονται περιστατικά από τη Λάρισα, τον Κραννώνα, τις Φερές, τα Φάρσαλα και τη Μελιβοία. Πέθανε το 377 π.Χ. και η ταφή του, έγινε κοντά στη Λάρισα.

Δελτίο Τύπου

 

Βόλος 12-21/7/2017

Συνεχίζοντας τον θεσμό των Θερινών Σχολείων - Συνεδρίων στα Δυναμικά Συστήματα και την Πολυπλοκότητα στην Ελλάδα, μετά την περυσινή επανεκκίνησή τους στη Χαλκιδική, οργανώνουμε εφέτος το 24ο Θερινό Σχολείο-Συνέδριο: Δυναμικά Συστήματα και Πολυπλοκότητα

Η διοργάνωση απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες αλλά και νέους ερευνητές που εργάζονται σε θέματα μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων και ενδιαφέρονται για τις εφαρμογές τους σε πολύπλοκα συστήματα των επιστημών και της τεχνολογίας.
Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν εισαγωγικές διαλέξεις από διακεκριμένους Καθηγητές και έμπειρους ερευνητές (Σχολείο) ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε νεότερους ερευνητές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους υπό τη μορφή σύντομης ομιλίας ή αφίσας (Συνέδριο).
Η θεματολογία του Σχολείου - Συνεδρίου περιλαμβάνει:
1. Βασικές αρχές Πολυπλοκότητας και Δυναμικών Συστημάτων
2. Πολύπλοκα Δίκτυα και Ανάλυση Χρονοσειρών
3. Δυναμικά Συστήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας
4. Δυναμικά Συστήματα Οικονομίας και Κοινωνικών Επιστημών
5. Πολυπλοκότητα στην Τεχνολογία και τη Διαχείριση Πόρων
περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο http://complexity.uth.gr

Δελτίο Τύπου

 

Βόλος 26/6/2017

Το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής και Τοπικής Ιστορίας του ΠΤΔΕ του Παν. Θεσσαλίας, το Σπίτι-Μουσείο Παπαδιαμάντη της Σκιάθου και οι Εκδόσεις της Εστίας συν-διοργανώνουν τη Δευτέρα 26 Ιουνίου στις 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο Γ. Κορδάτος του Παν. Θεσσαλίας (Αργοναυτών και Φιλελλήνων) την παρουσίαση του βιβλίου του Λάκη Προγκίδη "Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν"

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Ο Αντώνης Σμυρναίος, επίκουρος καθηγητής ΠΤΔΕ (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), η Αθηνά Παπαγεωργίου, διευθύντρια του Μουσείου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο και ο συγγραφέας Το Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν είναι το τρίτο δοκίμιο που αφιερώνει στο έργο του Παπαδιαμάντη ο Λάκης Προγκίδης. Προηγήθηκαν Η Κατάκτηση του μυθιστορήματος (Εστία, 1998) και Ο Παπαδιαμάντης και η Δύση (Εστία, 2002). Σ’ αυτό το νέο βιβλίο ο Λάκης Προγκίδης φέρνει σε διάλογο το έργο του συγγραφέα των «Χαλασοχώρηδων» με τον σημερινό κόσμο. Καταπιάνεται λοιπόν, πάντα υπό την σκέπη του Παπαδιαμάντη, πότε μεμονωμένα, πότε συνδυάζοντάς τα μεταξύ τους, με διάφορα προβλήματα των καιρών μας, όπως η οργιώδης εκμετάλλευση της φύσης, η προγραμματισμένη και ελεγχόμενη λήθη του παρελθόντος, η μάστιγα της υποχρεωτικής προόδου και το αβυσσαλέο μεταφυσικό έλλειμμα του σύγχρονου ανθρώπου. Δοκίμιο αιρετικό, ευφάνταστο, τεκμηριωμένο και ευφυές, διαβάζεται (όπως όλα τα δοκίμια του Προγκίδη) απνευστί, σαν μυθιστόρημα. Μείξη των ειδών από έναν μάστορα της γραφής.

Δελτίο Τύπου
Εξώφυλλο
Οπισθόφυλλο

 

Παρουσίαση του Thireus R

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μετά την επιτυχημένη παρουσίαση των σχεδίων της, η Φοιτητική Ομάδα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ. Centaurus Racing Team θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου αγωνιστικού μονοθέσιου, τo Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 και ώρα 21.00, στην παραλία του Βόλου (έμπροσθεν κτιρίου Παπαστράτου). Η ομάδα Κένταυρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 από 12 προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Σκοπός της ήταν ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός αγωνιστικού μονοθέσιου, με στόχο την συμμετοχή στον μεγαλύτερο διαγωνισμό παγκοσμίως για φοιτητές μηχανικούς, τον Formula Student. Πέρα από τις βασικές γνώσεις που είχαν αποκομίσει από τη σχολή, η ομάδα ξεκίνησε με μηδενικές βάσεις πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Επιστημονικός Υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Αλέξης Κερμανίδης. Στο ιστορικό της συγκαταλέγονται τρία μοντέλα μονοθέσιων, ο Chiron, ο Nessus, το αναβαθμισμένο μοντέλο του Nessus, ο Nessus R και ο Thireus. Σημαντικές στιγμές και διακρίσεις τη διέπουν σε όλα τα χρόνια πορείας της, όπως:

- Το 2011, η κατάκτηση της 1ης θέσης στο Varano της Ιταλίας στην κατηγορία Class 3
- Το 2012, η 3η θέση στο αγώνισμα του σχεδιασμού στο Silverstone της Αγγλίας, στην κατηγορία Class 2
- To 2013, η 1η θέση στο αγώνισμα του επιχειρηματικού πλάνου και η 4η στην κοστολόγηση στο Varano, στην κατηγορία Class 1
- Το 2014, η 10η θέση στο δυναμικό αγώνισμα του Skid pad στο Gyor της Ουγγαρίας, στην κατηγορία Class 1
- Το 2015, η 27η θέση στη γενική κατάταξη ανάμεσα σε 71 ομάδες από όλο τον κόσμο στο Hockenheim της Γερμανίας, στην κατηγορία Class 1
- Το 2016, η συμμετοχή σε δύο διαγωνισμούς Class 1 για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας, σε αυτόν της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, όπου κατέκτησε τη 10η θέση στη γενική κατάταξη των βενζινοκίνητων.

Φέτος, η ομάδα δηλώνει έτοιμη να διαγωνιστεί στην πίστα της Τσεχίας με το αναβαθμισμένο μοντέλο του τελευταίου της μονοθέσιου, τον Thireus R, δίνοντας την υπόσχεση για μια θέση άξια των δυνατοτήτων του.

Δελτίο Τύπου
Αφίσσα
Φωτογραφία
Σχετικό Video

 

Πήλιο 29/7/2017

Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας οργανώνει ημερίδα στις 29 Ιουλίου στο Χόρτο Πηλίου, στον χώρο εκδηλώσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος 'Αγγελίνης – Χατζηνίκου Horton Cultural Foundation' με τίτλο Democracy and Dissent (Δημοκρατία κι αμφισβήτηση) – η οποία θα αναπτύξει επίκαιρες διεπιστημονικές συζητήσεις για τη σύγχρονη παγκόσμια συνθήκη. Θα συνυφαίνει τις θεωρητικές αυτές συζητήσεις με εθνογραφικές και ιστορικές μελέτες περιπτώσεις σύγκρουσης και αμφισβήτησης σε διάφορα καθεστώτα και καταστάσεις αποκλεισμού και επισφάλειας. Οι συζητήσεις θα γίνουν στα αγγλικά.
Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής διεθνούς θερινού εργαστήριου με τίτλο «Pelion Summer Lab for Cultural Theory and Experimental Humanities». Το εργαστήρι θα λάβει χώρα στο συνεδριακό κέντρο του Π.Θ. στην Αργαλαστή (μ. Πάου) από τις 25 Ιουνίου ως της 5 Ιουλίου, 2017.

Αφίσσα

 

Βόλος 23/6/2017

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής οργανώνει την 6η Επιστημονική Συνάντηση Υποψηφίων Διδακτόρων, την Παρασκευή,23 Ιουνίου 2017, από τις 10 πμ μέχρι τις 8 μμ, στην Aίθουσα Σκουβαρά, Νέο κτήριο. Θα συμμετάσχουν 25 ΥΔ του Τμήματος, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την πορεία της ερευνητικής τους δουλειάς. Προσκεκλημένος ομιλητής ο καθηγητής Δημήτρης Αναστασίου από το Παν. Southern Illinois University, IL, USA, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα "Διαφορές στα συστήματα ειδικής εκπαίδευσης και τα αποτελέσματα στην PISA: Ο ρόλος των κοινωνικών παραγόντων".

Πρόγραμμα
Αφίσσα

 


Σελίδα 1 από 135