English Home
Εκδηλώσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Λάρισα 17-18/3/2017

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων και η Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Π.Θ., συνδιοργανώνουν τη διημερίδα με θέμα: «Η Ελληνική πραγματικότητα στην Ενδοκρινική Χειρουργική», που θα γίνει στη Λάρισα 17 & 18 Μαρτίου 2017. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του Ιατρικού Τμήματος. Η θεματολογία αφορά την χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων των ενδοκρινών αδένων, καλοηθών και κακοηθών. Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν στρογγυλές τράπεζες που θα αφορούν την αντιμετώπιση των νευροενδοκρινικών όγκων, του καρκίνου του θυρεοειδούς, των όγκων των επινεφριδίων, του υπερθυρεοειδισμού καθώς και των διαταραχών του παραθυρεοειδών αδένων. Θα υπάρξουν επίσης, τρεις (3) διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές καθώς και εκτενής αναφορά στην εθνική καταγραφή των θυρεοειδεκτομών. Στη διημερίδα αυτή συμμετέχουν οι πλέον ειδικοί χειρουργοί και ενδοκρινολόγοι του ελλαδικού χώρου καθώς και προσκεκλημένοι ξένοι ομιλητές και απευθύνεται σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και στους νοσηλευτές. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και η συμμετοχή των ιατρών, νοσηλευτών και φοιτητών είναι δωρεάν.

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα 18-19/3/2017

Ο Σύνδεσμος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής σε συνεργασία με τον Αν. Καθηγητή Δημήτριο Τόντη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει διημερίδα με θέμα: «Κακοποίηση και μη-σύννομη Θανάτωση Ζώων Συντροφιάς: Αρχές Κτηνιατροδικαστικής, η Κοινωνική Διάσταση του Φαινομένου και ο Ρόλος του Κτηνιάτρου». Η διημερίδα θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 127 στις 18 και 19 Μαρτίου 2017. Η πρώτη ημέρα, Σάββατο 18.03.2017, αφορά σε κτηνιάτρους, ενώ η δεύτερη ημέρα, Κυριακή 19.03.2017 θα είναι ανοικτή στο κοινό.

Πρόγραμμα

 

Βόλος 21/3/2017

Η διάλεξη του Αλέξανδρου Κουλίδη αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η περιβαλλοντική διάσταση ενσωματώνεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό μέσω της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Οι βασικές πτυχές του θέματος περιλαμβάνουν έννοιες όπως η καταλληλότητα της προληπτικής δράσης, η ανθρωποκεντρική βάση της προστασίας του περιβάλλοντος και ο εξισορροπητικός χαρακτήρας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Στη συνέχεια, αναλύεται το νέο θεσμικό πλαίσιο, με αναφορά τόσο στην προέλευσή του από το ενωσιακό δίκαιο, όσο και στη χαρτογράφηση των διαδικασιών που εφαρμόζονται στην πράξη. Επισκοπείται επίσης το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών μελετών και τα κρίσιμα σημεία κάθε κεφαλαίου τους. Η διάλεξη ολοκληρώνεται με την παρουσίαση έμπρακτων περιπτώσεων περιβαλλοντικής αδειοδότησης μεγάλων έργων, στο πλαίσιο της οποίας αναλύονται οι προκλήσεις που ανακύπτουν στη διάρκεια της διαδικασίας, οι απαιτήσεις των επιμέρους επιστημονικών ζητημάτων και τέλος τα πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας.

Δελτίο Τύπου

 

Βόλος 21/3/2017

Η Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Ομάδα δράσης για την Ποίηση, των φοιτητών/τριών του Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σας καλεί και φέτος να γιορτάσετε μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και να αφήσετε στίχους δικούς σας ή αγαπημένων σας ποιητών/τριών στην «ΚΟΛΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ»(στη «Θόλο»), την ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 στις 12:15. Φοιτητές και φοιτήτριες θα διαβάσουν στίχους μπροστά από το Πανεπιστήμιο(παραλία) και από εκεί θα κατευθυνθούμε στην πλατεία του Αγ. Νικολάου για άλλη μια αναγνωστική δράση. Ελάτε να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία ανεξάρτητα από ηλικία και κάθε στοιχείο που μας κάνει να δείχνουμε διαφορετικοί. Γιατί η ποίηση μας ενώνει.

Δελτίο Τύπου

Φωτογραφικό Υλικό:
Φωτογραφία 1, Φωτογραφία 2, Φωτογραφία 3, Φωτογραφία 4 (Πηγή: ert.gr)

 

Βόλος 22/3/2017

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00 στην αίθουσα Πολυμέσων του ΙΑΚΑ, η Σόνια Κοζιού (Δρ. Ανθρωπολογίας της Μουσικής) θα μιλήσει με θέμα Από το χοροστάσι στην πίστα: Φύλο και δημοτικό τραγούδι.

Περίληψη
Αν και σχετικά όψιμα, έχει πια συνειδητοποιηθεί ότι η κατανόηση του φύλου αποτελεί παράγοντα ουσιώδους σημασίας για την ερμηνεία ενός μουσικού πολιτισμού. Παρότι όμως αρκετές εργασίες επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση της αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στην ιδεολογία της κοινωνίας για τα φύλα και στη μουσική σκέψη και πρακτική, στον ελλαδικό χώρο δεν υπήρξε μέχρι πρόσφατα το ανάλογο ενδιαφέρον. Στη συγκεκριμένη εισήγηση λοιπόν, χρησιμοποιώντας το εθνογραφικό παράδειγμα της Καρδίτσας, θα προσεγγίσουμε την παραδοσιακή μουσική, τον χορό και το τραγούδι ως συμβολικούς τόπους όπου ταυτότητες του φύλου όχι μόνο αναπαρίστανται, αλλά και κατασκευάζονται, επιβεβαιώνονται ή αμφισβητούνται.

Αφίσσα
Περισσότερες πληροφορίες

 

Βόλος 22/3/2017

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν πανηγυρική εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1821 η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Παραλιακού Συγκροτήματος Παπαστράτου, στο Βόλο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει προσφώνηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Γεωργίου Κ. Πετράκου και ομιλία της κυρίας Άννας Καρακατσούλη, Αν. Καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα:"Έλληνες και Φιλέλληνες: Μια ασύμμετρη σχέση σε έναν ασύμμετρο πόλεμο". Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τίτλο «Ελευθερία είναι…» από μέλη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαζί με τον μουσικό Αχιλλέα Τολούδη. Φιλική Συμμετοχή: Νίκος Χιώτογλου, υπεύθυνος Χορωδίας Π.ΘΕπιμέλεια - εμψύχωση - φωνητική διδασκαλία : Μαρία Θωίδου, υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων του Π.Θ, μέλος ΕΕΠ. Μετά το πέρας της τελετής, θα δοθεί δεξίωση στη Θόλο.

Δελτίο Τύπου
Πρόσκληση

 

Βόλος 29/3/2017

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο Σαράτση του Παραλιακού Συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, η Καθηγήτρια Sandrine Huber (Πανεπιστήμιο της Lorraine) και ο Καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) θα παρουσιάσουν το βιβλίο με τίτλο « Les sanctuaires archaïques des Cyclades » («Τα αρχαϊκά ιερά των Κυκλάδων»).

Τα τελευταία χρόνια οι αρχαιολογικές έρευνες στις Κυκλάδες έχουν φέρει στο φως σημαντικά νέα δεδομένα, τα οποία επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση της γένεσης οργάνωσης και λειτουργίας των ιερών κατά την αρχαϊκή περίοδο. Το βιβλίο, έργο συλλογικό (32 συγγραφείς), περιλαμβάνει 16 μελέτες (2 στα γαλλικά, οι υπόλοιπες στα αγγλικά). Το πρώτο μέρος συγκεντρώνει γενικές μελέτες: ανασκόπηση των σημαντικότερων σχετικών ανακαλύψεων των τελευταίων χρόνων, οι λατρείες στις Κυκλάδες, ο ιωνικός και ο δωρικός νησιωτικός ρυθμός στην αρχιτεκτονική, η διαχείριση του νερού στα αρχαϊκά ιερά. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο αδημοσίευτα στοιχεία και νέες συνθέσεις δεδομένων από ανασκαφές Κυκλαδικών ιερών: 5 μελέτες αφορούν τις πρόσφατες ανασκαφές του αρχαϊκού ιερού στην Κύθνο, 3 τις αντίστοιχες στο ιερό που ανασκάπτεται στη μικρή νησίδα Δεσποτικό, ενώ δύο μελέτες αφορούν τα ιερά των Κουκουναριών Πάρου και του Αγ. Ανδρέα Σίφνου. Μια μελέτη πραγματεύεται τη λατρεία της Ήρας στο ιερό νησί της Δήλου. Ως κατακλείδα, οι Francis Prost (Paris I – Panthéon-Sorbonne) και Francois de Polignac (École Pratique des Hautes Études) κάνουν μια αποτίμηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τα αρχαϊκά ιερά των Κυκλάδων και της συμβολής των μελετών του βιβλίου στη γενικότερη μελέτη των ιερών και λατρειών στο νησιωτικό χώρο κατά τους αρχαϊκούς χρόνους. Το βιβλίο αφενός επικαιροποιεί τις γνώσεις μας για τα αρχαϊκά ιερά των Κυκλάδων και αφετέρου οδηγεί στον επαναπροσδιορισμό του ιδιαίτερου χαρακτήρα των αρχαϊκών Κυκλαδικών ιερών. Συνοδεύεται από πλούσια έγχρωμη εικονογράφηση και πολυάριθμα σχέδια. Το βιβλίο τυπώθηκε στη Γαλλία, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της « Chaire Internationale Blaise Pascal » [http://cs.ha.uth.gr] που απονεμήθηκε στον επιμελητή του βιβλίου το 2012.

Δελτίο Τύπου
Αφίσσα
Εξώφυλλο
Οπισθόφυλλο

 

Βόλος 29/3/2017

Η βία στους εμφύλιους πολέμους αποτελεί συστατικό τους στοιχείο και εκφράζεται με μεγάλη ένταση. Τελευταία, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για τη διεπιστημονική μελέτη των πτυχών του ελληνικού εμφυλίου πολέμου στα τέλη της δεκαετίας του 1940.
Ωστόσο, η βία στον Εμφύλιο ως μυθοπλαστικό υλικό χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση. Για το λόγο αυτό διοργανώνεται η ημερίδα αυτή, που έχει ως στόχο την προσέγγιση της βίας ως υλικού που τροφοδοτεί τη μυθοπλασία (π.χ. ποίηση, μυθιστόρημα, κινηματογραφική αφήγηση, αφηγήσεις ζωής). Η τέχνης ως ευαίσθητος μετασχηματιστής της εμφύλιας βίας έχει αναδείξει τη σκληρότητα του φαινομένου, που προκαλεί πληγές, αλλά και θέτει ερωτήματα για τις κινητήριες δυνάμεις του ανθρώπινου πολιτισμού.

Μελετητές, λοιπόν, από διάφορες κατευθύνσεις θα καταθέσουν τη συμβολή τους στη διερεύνηση της σχέσης της εμφύλιας βίας με τη μυθοπλασία. Άξονες θεματικοί θα είναι:
• Μυθοπλασία και βία
• Μυθοπλάθοντας το βίωμα
• Ποίηση και βία
• Η εμφύλιος βία στην πεζογραφία
• Αναπαραστάσεις της βίας

Η ημερίδα θα λάβει χώρα στο Κτίριο Τσικρίκη, Ιάσονος και Γαμβέτα 6 (είσοδος), 1ος όροφος, στον Βόλο, και ώρα 17.00

Δελτίο Τύπου
Αφίσσα
Πρόγραμμα

 

Βόλος 3-4/3/2017

Ανάπτυξη Kλινικών Περιπτώσεων Θρόμβωσης και Λήψη Θεραπευτικών Αποφάσεων

Αφίσσα
Πρόγραμμα

 


Σελίδα 1 από 129